QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 5608|回復: 11

[謝絕錯音] 调查:“掉茶”并唔系“条茶”

寻晚睇《舞动全城》,其中一个场景系讲到喜洋洋公司内部开会,讨论是否增加新产品嘅问题。

而家啲人开发新产品、开拓新市场都会先做一下“市场调查”以了解情况嘅。当时徐子珊同黎耀祥都系话“掉茶”嘅,系嗰件垃圾马浚伟先至话“条查”——做咗咁耐人,拍咗咁耐戏,讲句对白都唔及一个新人徐子珊,食屎啦卑鄙无耻贱格嘅擦鞋仔!

“调”字无论喺广州话,抑或喺普通话里面都有两个读音——“掉”同“条”。而且咁啱“调查”都系读“掉茶”,而唔系读“条茶”。

读“掉”嘅词语:调~、~调

“调”读“掉”嘅时候一般作以下解释:

1. 调动、安排处置:调职、调换、调兵遣将;
  2. 音乐上配合和谐,听落好听嘅一组音:调子、C大调;
  3. 语言中字音嘅声调:调号;
  4. 一个地区嘅本地人或居民嘅典型语言习惯:腔调、南腔北调;
  5. 意见、观点、主张嘅基本倾向:论调;
  6. 计算:调查;
  7. 古代赋税嘅一种:汉末、魏、晋有“户调”,唐代有“租庸调”;
  8. 人嘅才情风格:格调、才调、雅调;
  9. 单个音符或乐音嘅节奏上嘅编列,音乐嘅旋律:曲调、粤曲小调

因此,以下呢啲词语之中嘅“调”字典都系读“掉”音:

调拨、调动、调防、调号、调虎离山、调集、调令、调派、调遣、调任、调类、调式、调值、调头、调用、调运……

读“条”嘅词语:调~、~调

“调”读“条”嘅时候一般作以下解释:

1. 使配合得均匀合适:调色、调味;
  2. 使和谐:调解、调停、调理;
  3. 挑拨,挑逗:调笑、调戏;
  4. 配合得均匀合适:调和、风调雨顺;
  5. 协调:饮食失调、思觉失调;
  6. 改变:调节、调整;

因此,以下呢啲词语里面嘅“调”字读“条”:

调幅、调护、调剂、调价、调级、调教、调经、调控、调侃、调料、调弄、调频、调情、调试、调谐、调养、调匀……

“调配”有两个读音

一个系读“掉沛”:调动分配(劳动力、工具、工作等);

一个系读“条沛”:调和、配合(例如颜料、药物等)。

“调拨”都有两个读音

一个系读“掉勃”:调动拨付(多指物质),调遣(人员);

一个系读“条勃”:即系挑拨。

黎耀祥啲廣府話好地道

卢总果然好细心查证,我谂并唔会有几多身边嘅人会有呢种精神同觉悟,毕竟佢哋听得明沟通到就得了。

睇咗卢总介绍,有所收获,清楚两个音嘅词有唔同嘅意思。以后多加留心

原帖由 monfan 於 2007-9-27 18:26 發表 卢总果然好细心查证,我谂并唔会有几多身边嘅人会有呢种精神同觉悟,毕竟佢哋听得明沟通到就得了。   睇咗卢总介绍,有所收获,清楚两个音嘅词有唔同嘅意思。以后多加留心 ...

聽得出問題嘅人唔少,不過有精神同覺悟記低嘅人就好少喇。

论坛有BUG?

调查:「掉茶」并唔系「条茶」 ... by highyun - 2008-5-21 02:44

原帖由 外外星人 於 2008-5-21 08:50 發表 调查:「掉茶」并唔系「条茶」 ... by highyun - 2008-5-21 02:44

嘩!你係邊只眼睇到架?

睇咩睇?单眼仔!

开咗句玩笑,讲返正经事:我唔系睇,系COPY喎!

垃圾马浚伟......................................................