QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 余OK

10月6號搞聚會兼集體清理街頭文字垃圾【官方聚會】

1號到3號都唔得閑...
 初定10月5號或者6號,呢兩日得閒而又有興趣嘅人可以喺度講低聲,以便統計。

原帖由 羊城惜花人 於 2007-9-27 19:29 發表 好似冇乜靚女響應喎~不過我照樣響應~

頂,靚女自帶啦!放假当出嚟玩,大家happy吓啫,成日出嚟開會都冇意思啦。

咁我響應得唔得咖?

最近放假放到我悶悶地~~~~

今次聚义,冇咗馒头妹又点成世界呢?

不过唔好好似上次噉,冇晒时间观念就得嘞!

今次我哋唔会等人!

十月四号到七号通胜

十月四号,八月廿四,辛未开日,宜祭祀、出行、会友、纳采、纳畜……

十月五号,八月廿五,壬申闭日,宜理发、扫舍、裁衣……

十月六号,八月廿六,癸酉建日,宜出行、扫舍……

十月七号,八月廿七,甲戌除日,宜祭祀、理发、出行、扫舍……

大家睇完有啲咩意见?快啲定埋个聚义嘅黄道吉日!

然后再揾埋当日嘅喜神,择番个吉时就可以行动嘞!

如果系多日活动,咁我会摘个吉日出现嘅,

我系佛山屋企,再出广州都几麻烦!

我十一有两日要外游,不过未定到几时。。。所以话唔到几日得闲呀。惨喇呢次。

你哋定咗日期先,我到时响广州就参加。。。

原帖由 Ultra 於 2007-9-28 05:16 PM 發表   頂,靚女自帶啦!放假当出嚟玩,大家happy吓啫,成日出嚟開會都冇意思啦。
原帖由 Ultra 於 2007-9-25 08:54 PM 發表 嚴重支持呀,我出人出相機,哈哈
系你自己话出人咖!你唔带埋啲女出嚟,点讲得过去?
按月建十二神,除日同开日都系黄道吉日,建同闭为凶。

开日系个吉日,适合各种各样嘅事情,办之可成。百事吉。如果太阳当值,当日生育,可得贵子,将来光宗耀祖,当日购房能得佳宅。但当日宜开不宜闭,故不宜埋葬,犯之不利家宅运。若为属土嘅开日,即四立(立春、立夏、立秋、立冬,前18日属四季土)前嘅开日,切记不可动土挖掘,亦忌家居水泥装修及经商买卖。

闭日嘅“闭”系关闭、紧闭之意。是日事务宜闭不宜开,宜收不宜放。所以就适宜殡葬,若果配以风水吉穴,主家宅得以富贵,出贵儿。宜收债,封闭修建墙垣、建厕。亦适宜嫁娶,主妻室贤淑。利于除白蚁、塞鼠穴。可治病,但不宜针灸、治目疾。但不宜出行远游,主有障碍。忌搬迁、求职、经商、谈判、建造、装修、开张等。闭日不宜入狱坐监,否则多麻烦。

建日主健壮、旺相,宜谒贵、上书、行兵、习武、教牛马。无论边个建日,均不宜动土建造、安葬(依节气嘅二、十、十二月更凶),纵然分水吉利,仍不利后代。亦不适合置业入伙。犯之主子女有二世祖个性,妄做妄为,不务正业,沉迷于酒色或吸毒,及其它沉沦堕落嘅享受主义。建日亦不可婚嫁诸事,但当日有吉星且众多者,则无禁忌,行之可也。正月、四月、七月、十一月(均指节气月份)嘅建日,不宜出门远行。

除日嘅“除”系扫除之意。宜疗疾手术,捉贼治安、驱邪治鬼、合帐帷、解冤衍、断白蚁、塞鼠穴、告发逐凶。但忌求官、上任、嫁娶、葬埋、经营、出行、移徙、兴造动土、男子针灸等。

出嚟聚會下,要查埋通勝噉緊要啊......

以示重视吖嘛!

我系就系几支持嘅,之不过,我好似唔系几方便噃。

睇过。

如果系六号嘅话,我就顶系亲自去支持啦。呵呵。

提议去文化公园听颜老师讲古(六号,下午,三至四点)。

N 耐冇听过古仔喇,好怀念吖。

大家话好冇?!。

只系提议啫,欢迎跟帖讨论。

抛砖引玉。

呵呵。

跟大隊~~~~~~老竇未決定出遊日子。。。。。OTL

基本都可以,更中意5,6,7號~~~

十月五号上昼十点半,喺北京路步行街南面入口(即惠福东路口嗰边)集结。

然后根据现场人数分成两至四个小组,按照不同嘅路线向北进发,重点系北京路步行街商圈里面嘅大型商场。

最后嘅会师地点喺中央公园吉祥路一侧,总结当日嘅收获,并作交流。若时间允许,尚可进行文化之旅。

届时现场继续接受现金捐助,请预先包装好。

视乎大家嘅意欲,我哋有可能会喺十月七号组织落地铁扫垃圾。

今次嘅活动已经有新闻媒体关注,希望大家能够踊跃参加!

原帖由 卢总 於 2007-9-29 00:51 發表 今次聚义,冇咗馒头妹又点成世界呢?不过唔好好似上次噉,冇晒时间观念就得嘞!今次我哋唔会等人!

額...

放心放心...

听住先啦。