QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3807|回復: 12

[資料收集] 丝袜奶茶是什么意思?

想请问下 丝袜奶茶是什么意思 ? 为什么叫丝袜? 有什么典故吗?

“丝袜奶茶”系一种香港人发明嘅冲调奶茶嘅方法。

因为呢种奶茶饮起上嚟好似丝袜咁滑,因此而得名“丝袜奶茶”。

你识得乜嘢吔!
 话畀你知呀!
 菠萝包未必有菠萝,西多士亦未必有屎,
但係丝袜奶茶就真係有丝袜嘅,係用来过滤茶渣嘅。

我睇系你唔识嘢至真!

家下香港有边间茶餐厅会用丝袜嚟过滤茶渣?

连“兰芳园”冲咗五十几年“丝袜奶茶”都唔会真系用“丝袜”啦!

你个人头脑都算简单得搞笑?,
你以为兰芳园有五十几年历史,就冲咗五十几年丝袜奶茶咧,
话畀你知啦!
兰芳园的老板娘係一九六五年首创用丝袜来过滤奶茶,发觉用丝袜过滤后嘅奶茶零舍细腻,之后就以“丝袜奶茶”为招牌推出市面,丝袜奶茶嘅历史至今係42年未几到。

你啲流料都唔知由边庶得返嚟嘅!

“兰芳园”系潮州人林木河于1952年以一千八百蚊嘅价钱从同乡嘅手中顶返嚟中环结志街嘅路边茶档,当时就已经易名为“兰芳园”。到咗1965年,林木河先至租落大排档旁边中环大厦嘅地铺,一家九口以前铺后居嘅形式继续经营。

被记者称为“丝袜奶茶之父”嘅林木河曾经亲口承认,冲丝袜奶茶所用嘅系白毛布袋,并唔系咩丝袜!

擦下鞋先:

盧總又一次展現了其強絕人寰嘅無敵級實力。簡直令人佩服到五體投地,莫非你就係當年騎著仙羊駕臨廣州嘅五位仙人之一?睇你能夠將本論壇搞到有聲有色,就知你嘅法力係幾咁深不可測,即使乜嘢三清六御都冇咁犀利啊。天,我對閣下嘅敬佩已經係有如長江之水,滔滔不絕,你果然係聞煮檔嘅救世主啊。

以上的馬屁如何,還請指教。

寡人唔系闻煮档嘅“救世主”,寡人系呢个世界嘅一个“救世者”而已!
原帖由 紫凤凰 於 2007-9-22 02:22 AM 發表 擦下鞋先:   盧總又一次展現了其強絕人寰嘅無敵級實力。簡直令人佩服到五體投地,莫非你就係當年騎著仙羊駕臨廣州嘅五位仙人之一?睇你能夠將本論壇搞到有聲有色,就知你嘅法力係幾咁深不可測,即使乜嘢三清六御都冇咁犀 ...
顺便讲多句,呢期着得皮鞋唔多,着拖鞋比较多——所以……你明咖啦!

原帖由 卢总 於 2007-9-22 04:04 發表 寡人唔系闻煮档嘅“救世主”,寡人系呢个世界嘅一个“救世者”而已!

重夸張,雖然我本來都係想講,但怕你受唔起,冇加落去咋嘛。

点会重夸张法啊?
爾啲嘢,u noe i noe 啦, 唔使畫公仔畫出腸嘛。
原来是这样  谢谢大家