QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 6023|回復: 8

[正字本字] 噉、咁本字

以下轉自百度漢語吧。

“恁”字
粤语读作yem6,
“恁”字《唐韵》:“如甚切”。“如”粤语读作yu4,“甚”粤语读作sem6,“如甚切”即yem!《广韵》:“如林切”,“林”粤语读作lem4,“如林切”也是yem!
此字普语读作ren4,若按普语“如林切”则应读作rin,不符!此字普语倒有一读法作nin2,但却是“您”的意思。
客家话读作an3,比如:恁仰an3 ngiong3(这样,那样),恁多an3 do1,恁大an3 tai5

“咁”字
粤语读作gem3
客家话读作an2,比如:咁多an2 do1(这么多),咁大an2 tai3(这么大)

“噉”字
粤语读作gem2
客家话似乎无此字

读音相差不大,因此“咁”和“噉”本字应该就是“恁”,粤语和客家话用的应该都是“恁”。“恁”在古文有表代词“这,此”的意思。
《董西厢》八:“恁时方有音书至。”

呢個話題討論得多啦,喺粵協論壇冇乜新意,可以重溫相關舊帖。

"恁"字在现代汉语词典的注音用国际音标表示为[nen51],意思是"那样".例如:恁大胆!

在粤方言四邑系次方言开平话中,"恁"读音为nen21,"恁个"意思是"那个".与之相对的是"该个[k'oi21  koi33],意思是"这个".

"该个","恁个"是地道的汉语词语.

广州话的"呢个(这个),"嗰个(那个)经专家考证,来自古粤语.

"咁样"(这样)是否也是来自古粤语呢?

原帖由 dengjun 於 2007-9-22 22:40 發表 "恁"字在现代汉语词典的注音用国际音标表示为[nen51],意思是"那样".例如:恁大胆! 在粤方言四邑系次方言开平话中,"恁"读音为nen21,"恁个"意思是"那个".与之相对的是"该个[k'oi21  koi33],意思是"这个". "该个"," ...

你去睇下我關於“唔”同“呢”嘅帖。

嗰更加唔係咩古粵語,早就證明係屬於古代漢語嘅。嗰啲專家僅憑少數民族都有嘅詞就話係古越語,根本有欠公道,你去睇下我哋關於“箇”嘅解釋啦。

恁字,紫鳯凰貼出嚟嘅都冇「這樣、那樣」嘅解釋。最多係「思也,念也」啫。

你都未解釋點解「恁」有「這樣、那樣」嘅解釋。

加上,「如甚切」讀「任」,「如林切」讀「淫」。

《廣州音字典》《廣州話正音字典》都標「任」聲。

希望你嘅解釋唔好學似夢星羽噉打横嚟講。

原帖由 Anl 於 2007-10-28 11:10 發表 恁字,紫鳯凰貼出嚟嘅都冇「這樣、那樣」嘅解釋。最多係「思也,念也」啫。你都未解釋點解「恁」有「這樣、那樣」嘅解釋。加上,「如甚切」讀「任」,「如林切」讀「淫」。《廣州音字典》《廣州話正音字典》都標「任」聲 ...

我估計你係畀人打得好慘,喺度講賭氣的話啫。

原帖由 Anl 於 2007-10-28 11:10 發表 恁字,紫鳯凰貼出嚟嘅都冇「這樣、那樣」嘅解釋。最多係「思也,念也」啫。你都未解釋點解「恁」有「這樣、那樣」嘅解釋。加上,「如甚切」讀「任」,「如林切」讀「淫」。《廣州音字典》《廣州話正音字典》都標「任」聲 ...

你可以翻睇以前嘅舊帖,就知到道理何在。

你都冇正面回答我以上問題,唔該唔好轉話題。

早就睇過啦。

另外我原帖都講得好清楚明白。而且幅圖源於《康熙字典》。至於恁現讀yem,而噉、咁讀gem,噉就睇下y嘅聲母演變囉:

ng --> gn --> n --> y --> r

另外再畀你睇下另兩個聲母演變:

dz --> d/z

kh --> k/h

睇到冇,聲母係可以分化嘅。有可能喺gn --> n時發生了分化,才產生的n,當然這個我也不敢確定,更何況該帖分屬轉貼。

計我話就唔係 恁可能在上古聲母是kl- 正如艦字 撈話由聲母k-而得ts- 粵語就讀l- 此處很可能是相反情況 如屬日母 即近似撈話個r 恁字古音應該類似ram a係萬國音標倒a 然後各自分化 不過亦有可能係附會 很可能是古越語遺留 不過用恁亦有合理之處 [ 本帖最後由 vfshurmher 於 2008-1-4 18:35 編輯 ]