QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4739|回復: 12

[百家爭鳴] 最后可能只剩低一啲語音記錄

大家有冇發覺,90年就回憶70年嘅詞彙,2000年就回憶80年嘅詞彙……

究竟我哋係唔係一直遺漏緊我哋嘅詞彙呢,再過多幾,我哋嘅粵語重係唔係粵語呢?

最后會唔會凈係剩低啲語音記錄呢?

有時真係越諗越驚,越諗越煩燥,但係試問自己又做得啲乜嘢呢?

一直以嚟都幫啲撈佬打工嘅人,你哋重可唔可以沖口而出講粵語?

啲大人有冇發覺,你哋啲細路已經唔識得用粵語嚟諗嘢喇。

點解你哋唔心急嘅?點解你哋可以咁坦然嘅?有時真係好想同你哋一樣,每晚都瞓個舒服覺……

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

有班外國佬都討論緊相關話題, 睇下:

http://www.cantonese.sheik.co.uk/phorum/read.php?1,71357,page=2

其實...唔需要擔心呢樣嘢... 因為好多后生仔非常討厭撈佬... 覺得講撈文就會畀人睇唔起... so,基本上我啲Friend都冇人會講撈文...
所有嘢冥冥中自有定數,無謂搞啲無謂嘅擔心,粵語經歷咗幾千年都冇事,使乜擔心咁多~
唔知粵協有冇高人可以幫粵地修法祈福呢?
而家有好多細路、后生所講嘅粵語無論語法、用詞、語氣都同真正嘅粵語好唔同,點解會喺短短十年里邊有咁大嘅變化呢?呢啲并唔係乜嘢時代進步造成嘅,而係因為俾撈話嚴重污染造成嘅。 希望大家平時認真留意你身邊啲人講嘅話,及時糾定佢哋。 如果阿爺阿嫲阿公阿婆重在生嘅話,多啲、認真啲聽佢哋講嘢,佢哋講嘅粵語先至係最干凈嘅。

保护粤语,不可只作防守,要主动出击,在QQ上于网友交谈,多用粤语正字:如睇,畀,食饭,饮水,倾盖,对方不明撩,我们就引出其典故向其解释.

在网上发贴,也要多用粤语来书写.

在外消费,就要讲粤语.

要养成一种习惯.

广东的联通客服几好,全为会粤语的,拨打10010,提示音就系粤语的.

应该系“倾偈”、“明瞭”。

原帖由 keepergz 於 2007-9-18 08:50 發表 保护粤语,不可只作防守,要主动出击,在QQ上于网友交谈,多用粤语正字:如睇,畀,食饭,饮水,倾盖,对方不明撩,我们就引出其典故向其解释. 在网上发贴,也要多用粤语来书写. 在外消费,就要讲粤语. 要养成一种习惯. 广东的联 ...

好似工行嘅ATM機都有粵語, 值得表揚~

新来既人

我系新来嘅  我有感而发  因为04年高考唔好  去咗湖南读书  当初来到真系好痛苦  到而家都系唔惯   谂返起以前90年代嘅嗰啲美好嘅岁月 真系想返番去嗰时吖 嗰时边有咁多捞佬0架  而家我住嘅嗰条街  半条已经畀捞佬霸占晒  好似我啲噉嘅后生仔加埋唔够五只手指 响我嗰度本地人根本一啲出路都揾唔到  好多后生一系走晒外地揾食  一系就响自己条街度摆下杂货   而啲捞佬反而捞到风生水起  身光颈靓  好彩嘅只可以好似我噉背井离乡  你话呢啲系咪社会嘅错  系咪捞佬嘅错!当年好环境嘅时候后悔冇出国  我宁愿畀鬼佬恰  我都唔愿自己家园畀人占领  佢哋比瘟疫更加恐怖  这样一来广东两千多年嘅进化将毁于一旦!

纯粹帮忙正字。若重有错别字,请各位指正。

11樓兄台好似好多錯字

原帖由 阿边個 於 2007-10-9 23:10 發表 11樓兄台好似好多錯字

相信佢下次會寫得好一啲嘅。