QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 1966|回復: 2

[八卦時聞籮] 在美國唐人街觀察到不同省份的人有不同職業的配對

在芝加哥中國人的圈子來說,....各老闆請人也有種慣性.....請廚師只請廣東和香港人,開車送外賣的主要外省人(由其是不會英文的東北人),開中國式自助餐的也是福建人所以請的也是福建人,開貨車的大多是福建人,肯定唔會有廣東人的份,裝修,工廠制衣呢d少人工既工都係廣東人做

雖然做老闆既都係廣東人,但係佢地d高人工既工都鍾意請撈佬,好像開貨車,按摩(按摩有幾十元一小時,d撈佬完全唔識英文都可以有按摩執照),送外賣都係請撈佬既...廣東人做果d工偏偏比較少錢,雖然廣東人係做廚係佔盡優勢,但係d無身份唔識英文既撈佬送外賣可能都會比做廚的廣東人多錢...人地d福建人開餐館肯定只會請福建人...而且人工好高...美國d廣東人老闆偏偏唔益自己人的.....手指拗出唔拗入

睇左.........唉............廣東人最唔團結

[此帖子已經被作者於2007-9-6 13:23:32編輯過]