QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 卢总

你希望增加或者改变边啲版块?

原帖由 粵嚟粵掂 於 2007-9-9 22:33 發表 加情色版,方便啲咸味帖有碇落腳。   

強烈反對! D咸嘢會嚴重削弱我地嘅鬥志. 成日掛住睇咸嘢點做大事?

我地要維護粵協嘅形象, 唔可以搞到粵協cheap曬, 畀人睇衰!

加一個測試區﹐俾方便試各種功能﹕插圖、鏈接、音頻……

原帖由 neogeo 於 2007-9-11 11:36 發表     強烈反對! D咸嘢會嚴重削弱我地嘅鬥志. 成日掛住睇咸嘢點做大事?     我地要維護粵協嘅形象, 唔可以搞到粵協cheap曬, 畀人睇衰!   ...

講笑啫!主要喺用嚟諷刺某啲成日喺粵協發咸味帖嘅友!

意見雖多,但迄今未有邊位提出可行性建議,能夠保證到版面發帖質素同人氣量,同埋自動請纓做版主或表態堅持撐旺嗰個場,呢兩個最重要嘅point都見唔到,的確比較遺憾。我哋一直強調唔係唔想開新版,但睇住好似最新開設嘅外語版而家意興闌珊,同當初咁多人贊成開設此版嘅踴躍氣氛形成極大嘅落差(有record為證:http://bbs.cantonese.asia/viewthread.php?tid=6060),諗諗吓眞係唔想又一次重複歷史而已。

此帖期待有實質性嘅建議,而唔係泛泛而談假大空式嘅吹水意見。

我覺得外語角人煙稀少其中一個問題可能就係定位不明,或者有,但係冇明確表示啩。

究竟係所有與外語有關嘅内容都可以post上去,定係話一定係E-C或者C-E呢(C=Cantonese)?

如果淨係同粵語有關嘅英語知識,資源比較匱乏,唔係甘好搵。       

不過如果係前者,内容又太泛。建議都係搞特色啲,最好諗幾個主題(暫時未諗到),唔好大雜燴咩都放上嚟,況且呢度都係粵語爲主,要講專業,大把英語學習bbs,人地都冇必要嚟呢度。

當然啦,一個或以上有時閒有精力管理板塊嘅版主都係indispensable嘅。

我早就推荐过“茗荷介”做外语版嘅睇场咖啦,又冇人正视过!

卢总讲嘢你哋要听先得嘎!

原帖由 卢总 於 2007-9-12 00:40 發表 我早就推荐过“茗荷介”做外语版嘅睇场咖啦,又冇人正视过!卢总讲嘢你哋要听先得嘎!

唔係呢個意思啊盧總,OK之前都同我講過,不過係我自己保證唔到有時間同精力做咯。

不過始終都希望個版可以搞得有聲有色啲。

希望大家群策群力,搞好個論壇。提出可行嘅措施,而唔係一味批判同悲觀。

时间呢家嘢,睇点分配嘅啫。 如果畀咗个权,畀咗个责任你,你自自然然就识得点样分配咖啦! 况且,有时将某个版嘅责任摆晒喺一个人嘅身上亦唔见得系有利嘅。反而引入一啲良性竞争重可以提高彼此嘅水平! 卢总讲嘢,你哋要听先得!

等我嚟正經啲講番兩句喇。

老實講,粵協裡頭有質素嘅原創帖尤其係用粵文原創嘅比例好少,大多數唔係轉貼,就係齋吹水貼。對於轉貼,保證發帖質素呢樣嘢完全在於發貼者嘅操作習慣。而對於原創粵文帖,妳冇可能要求又多又靚兼夾準時定候發送,一篇靚嘅長篇嘅粵文帖係要落好大心機去搵素材,構思成文,電腦錄入嘅,所以冇可能成日出。

至於有冇人去睇啲帖,噉關乎帖嘅包裝同內容,所以而咖某啲人利用個帖題大做文章,咸咸哋自然吸引到啲麻粒佬。搞到噉老實講真係好唔應該兼冇意思。

撐旺個場並唔係憑版主隻手之力就可以做到嘅,個版塊要夠吸引某啲趣味相投者至得,所謂築巢招鳳就係呢個道理。

自動請纓做版主同開地理風光版呢樣嘢我先前有提出過,不過嗰時入嚟冇幾耐,剖咗。而咖我再一次正式申請開設大粵史地版,史地版論述大粵嘅本土歷史同粵地嘅地理風光,我做大粵史地版嘅版主。

我嘅大粵史地水準雖然唔算得好醒,不過做呢個版嘅版主仲係夠班嘅。而咖嘅問題係,啲人放唔放心啫。我同粵協裡頭好多人政治理念大相徑庭,係眾所周知嘅事實,坦白講,我並唔可以確保所有嘅議題都啱人哋心水。

建議增設“市場信息”欄目。 大家都知道,信息就係金錢。當今社會,信息溝通非常重要。此欄目相信會吸引更多人加入本網站,并會用更多嘅時間逗留。網站嘅作用亦都會更大,亦都可以畀到網友切實嘅幫助。而且各位網友會因此喺現實社會之中互相認識,互相了解,進而互相信任。而網站嘅知名度亦會大大提升,甚至可能有廣告收益。

大家可以發布自己嘅供求信息,又可以互相切磋一下工作上嘅經驗,譬如講下四核AMD嘅CPU點配好,部車出咗問題應該點樣檢查,有冇必要買1000萬像素嘅相機,買嘅時候應該注意啲乜嘢,等等。

(但係一定要用粵文寫嘢)

如果開呢個欄目,我做版主啦。

我會將大家嘅特長整理好,然后永遠置頂。如果有網友想揾partner做嘢咯,就可以上嚟睇下囉。揾到錢咯,捐返多少心意畀粵協囉,噉就你又好我又好,係唔係噉講啊。

原帖由 芬1012 於 2007-9-12 22:19 發表 建議增設“市場信息”欄目。 大家都知道,信息就係金錢。當今社會,信息溝通非常重要。此欄目相信會吸引更多人加入本網站,并會用更多嘅時間逗留。網站嘅作用亦都會更大,亦都可以畀到網友切實嘅幫助。而且各位網友會因此喺 ...

好吖!我支持妳!

系0既~

支持饮食版:

民以吃为天,吃能补身心,吃呢个动作日日做, 不过我地又有无做岩?! 吃什么,怎么吃,吃几多,好紧要,U R WHAT U EAT, 至于斋与5斋,中意边个,本身就系自由选择.身心互补,求个舒泰和平衡;

又或者有朋自远方来,10 个着紧9个都知道吃在广州,身为主人家又点无翻2道LUN手?再退一步,5做得都要讲得出来,知道去边开饭,粤吃文化系甘时甘日已经有好深的内涵和广博的外延,不可轻视;

支持地理版:

吃完要郁动,先可以相互化解噶嘛....

支持市场版:

有理想,同时要粮草先行,不过呢, 都要好好把握....

支持外语版:

一句讲晒:有容乃大~

阿“拉姑”,我就当然系支持你啦! 不过以后喺庶就少啲讲“吃”,因为广州话系讲“食”,好少讲“吃”。 “广州酒家”个招牌都唔会写住“吃在广州”啦!系唔系?

原帖由 卢总 於 2007-9-16 16:12 發表 阿“拉姑”,我就当然系支持你啦! 不过以后喺庶就少啲讲“吃”,因为广州话系讲“食”,好少讲“吃”。 “广州酒家”个招牌都唔会写住“吃在广州”啦!系唔系? ...

真正老一脫土生廣州人大把人都係講飯(jaak faan)咖!

唔该你搞清楚个字,了解清楚真正嘅情况先讲啦!
恩! 最紧要系个思维要改下!唔好再用普通话思维。 收到!

如果jaak唔係寫成 jaak 又應該點寫呢請問?

我係用粵協出品嘅輕鬆粵拼輸入法打出呢個吃(jaak)字嘅。

原帖由 barbara 於 2007-9-16 04:48 PM 發表 恩! 最紧要系个思维要改下!唔好再用普通话思维。 收到!

阿“拉姑”真系冇得弹啦!

学嘢又快脆,态度又端正!

将来我一定举荐你做“行政总厨”!

點解時事版冇Q咗?