QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3911|回復: 13

[其它] [討論]唸經熱

啱啱睇《星期日檔案》講而家好多細路開始背誦經文,其實我一向都提倡應該好似古代私塾噉細細個就教背經文,大個咗自己慢慢理解,因為細個嘅時候記憶力係最好嘅,細個背咗落嚟,到老都唔會忘記,好似我噉,我三歲父母就教我背:觀自在菩薩,行深般若波羅密多時,照見五韻皆空,渡一切苦厄……(《般若波羅密多心經》);惜時賢文,誨語諄諄,集韻增廣,多見多聞,觀今而鑒古,無古不成今……(《增廣賢文》);黎明即起,灑掃庭廚,要內外整潔,既昏便息,關鎖門戶,必親自檢點……(《朱子治家格言》)等等~呢啲我到而家仲記得,當然,我唔否認嗰時係純粹念口簧,但我而家攞返出嚟理解,就對我好有幫助。不過當時冇恆心,好多背完前面就冇心機再背埋後面,呢點對我嚟講係個遺憾,而家想再背返都好難記住囉~
另外,節目中有兩點我係有疑問嘅,首先,我覺得唔應該只背儒家經典,應該允許百家爭鳴,中國嚟講,儒、道、佛呢三家係必不可少嘅~其次,我唔明點解連香港嘅都教啲細路用普通話嚟背,我硬係覺得啲古代文學用普通話讀\背好拗口,聽起嚟都好難明,我細個背嗰啲我老豆都係教我用粵語背嘅~
我都南無阿彌陀佛一下先。
以下是引用羊城惜花人在2007-9-2 20:20:13的發言:其次,我唔明點解連香港嘅都教啲細路用普通話嚟背,我硬係覺得啲古代文學用普通話讀\背好拗口,聽起嚟都好難明,我細個背嗰啲我老豆都係教我用粵語背嘅~

因為好多人仲系對Mandarin盲目崇拜. 喚醒群眾, 任重而道遠...

有哋古文又真系需要用粤语读(背)先有味。

当初学古代汉语(律诗)的时候,总遇到一些很无奈的情况,用普通话的语音读,却要用粤语的读音来分析其中的平仄规律。如果直接用粤语教学,是否可以省很多功夫??!!。。

教啲细路用普通话嚟背古诗,可能系啲老师错误理解咗“两文三语”嘅教学方针,又或者系被人误导,甚至系受到政治压力使然。

有需要嘅话,要拷问李国章,睇佢究竟搞乜鬼!

目前迫切需要對古典經籍進行粵語註音、大力提倡用粵語讀經!

早已有軟件可以自動生成整篇文章嘅Mandarin拼音, 我地亦應該有自動生成粵語拼音嘅軟件.

而家香港D推普網站好多啊, TVB個網站都有"普通話大賽"嘅banner! 大家多D去香港嘅論壇喚醒香港人啦!
李國章落台兩個月,都已經唔係官喇,唔好拷佢啦!!!
依家負責香港教育官員係孫公。
唔單止系教育部官員嘅問題
以下是引用李四在2007-9-5 11:55:08的發言:
李國章落台兩個月,都已經唔係官喇,唔好拷佢啦!!!
依家負責香港教育官員係孫公。

唔好以为落咗台就唔使负责!

须知道,“问责制”要问责嘅并唔系单指在任时嘅官员,离任咗一样要问责!

你试下起座短桩楼或者咸水楼,十年后出事畀人发现,你睇过有冇人嚟拉你!

搞推普,係令不同方言不同省份人士可以有共同語言溝通。但係依家推到話本地人自家生活上都要用普通話,就真係無厘頭!!好在香港未有咁極端!!

冇嘢啊,只要佢哋推普之餘不忘維粵就乜嘢都有得傾。

我地要提倡用粵語讀古籍, 就需要幫D文章加上粵語註音, 咁有冇咩軟件可以自動做哩樣嘢呢? 答案係有嘅! 大家快D黎哩度睇下啦:

http://bbs.cantonese.asia/dispbbs.asp?boardid=115&ID=7908&replyID=17046&skin=1