QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3255|回復: 6

[語義解譯] [原創]對于艇仔嘅幾個動作

今日打完羽毛球,有個老友話:“好辛苦啊,行路行到棹下棹下啊。”

而家啲細路可能唔知呢個“棹”字係乜嘢動作嚟嘅。

好多人都講過,粵語係好嚴謹嘅,就艇仔嘅動作都至少有三個:撐、扒、棹。(注意:“劃、划”字唔係粵語嚟嘅)

“撐”,應該好多人都識嘅,當只艇喺淺水嘅水面,就用一條長竹嚟撐,叫“撐船、撐艇”。

順便講下,以前一啲比較大嘅貨船,即使有機頭(“計”)都好(中號以下嘅機動船叫“機帆”,大嘅叫“火船”“大火船”、“輪船”),之係去到淺水嘅河道,車葉就有可能cung(碰)到河底,于是就要揾幾個大只佬撐船嘞,通常佢哋會由船頭行到船尾噉嚟撐嘅。

一般艇仔都係用兩只槳嚟扒,多數都係一個人用兩槳打交叉噉嚟扒嘅,呢樣唔使多講。

有啲中號或以下嘅船或者艇仔就喺尾后裝一只槳,左右噉擺,呢樣就叫做“棹”嘞。

另外講一下“火船”,南粵好早就有大貨船出入,因為以前嘅大船都係燒柴或者燒煤嘅,因此同“火車”一樣,叫“火船”。

[此帖子已經被作者於2007-8-30 22:34:39編輯過]

「或」船確實好陌生,的確唔係粵語。但係如果講「蛙?」船係咪就覺得有啲耳熟呢?其實呢個又係拜咗簡化字所賜,先至會講出『「劃、划」字唔係粵語』嘅話嚟。

實際上「劃」同「划」係兩個唔同嘅字:「劃」讀waak6,組詞有劃分、計劃等;「划」照韻書本嘅話應該係讀waa4,但係實際口頭上基本都變讀成waa1,可以組出划船、划艇、划槳等詞,其實喺粵語中相當常用。只不過由於簡化字將「劃」併咗入「划」嘅原因,好多人都分唔清呢兩個字,將所有嘅「划」通通讀成waak6,所以咪覺得「劃」船好陌生,唔係粵語囉。

[此帖子已經被作者於2007-8-30 23:48:46編輯過]

“划waa4”都唔係粵語,只不過係對滿語嘅“划”字嘅變音而已。你幾時聽過“划龍舟”咖?

再講,呢個“划”字本嚟就係“劃”字嘅簡化字,而個“劃”係刀字邊,應該係用利器劃噉解,同船係冇關系嘅。

如果未聽過“划龍舟”就話“划”唔係粵語嘅話,我同樣未聽過“棹龍舟”,按照樓上嘅邏輯,係咪“棹”亦都唔係粵語呢?

划:【唐韻】戸花切【集韻】【正韻】胡瓜切,??音華。【廣韻】撥進船也。【集韻】舟進竿謂之划。又【正字通】方音讀若話,俗呼小船爲划子。又【廣韻】【集韻】??古臥切,果去聲。鐮也。【玉篇】刈??也。又【廣韻】【集韻】??古火切,音果。割也。

劃:〔古文〕??【唐韻】呼麥切【集韻】【韻會】忽麥切【正韻】霍虢切,??轟入聲。【說文】錐刀也。又【廣韻】劃,作事也。又【玉篇】以刀劃破物也。又【唐韻】【集韻】??胡麥切,音獲。裂也。【集韻】或作劐。亦作??。

以上係《康熙字典》嘅條目,“划”讀舒聲,“劃”讀入聲,區別十分清晰。雖然《康熙字典》係清代編撰嘅,但係其中引用嘅【唐韻】【廣韻】等韻書均遠早於滿清,其中嘅【唐韻】更加係成書於唐玄宗天寶年間,同滿清完全無關,所以唔好乜都同滿語扯埋一齊。

槳喺船側邊謂之“扒”,因此當然係“扒龍舟”而唔係“棹龍舟”啦。

即使古書出現過嘅字,都唔一定就係粵語,好簡單,個“不”字、“是”字、“來”字等等雖然古書用得好多,但係就唔係粵語,有乜咁出奇啊。

再講,有好多純正粵語發音嘅字喺古書度根本揾唔到,噉係唔係因為古書冇呢啲字我哋就放棄呢啲發音啊?

作為粵人,首先就要肯定同埋尊重粵語就係粵語呢個事實,我哋嘅歷史唔係兩仟,而係七仟年八仟年,甚至更長。

有音冇字并唔可怕(最多就好似日語噉用拼音字),最怕就係連音都冇埋。

既然你唔鍾意考究古籍,鍾意語言經驗,噉我就同你講粵語語感。「划艇仔」係我自細就聽就講嘅,我九十幾歲嘅住喺西關嘅婆婆阿公,六十幾歲嘅阿爸阿媽,四五十歲嘅舅父姑姐全部都係噉講,佢哋亦係自細就喺西關同東山地區生活,「划」船、「划」艇絕對係流傳久遠嘅粵語。去公園租架艇仔「划」下係唔錯嘅休閒活動,如果講成「扒」反而好奇怪,好似要同人比賽噉。

當然,我哋亦有講「扒」龍船(我哋係唔講「扒龍舟」嘅)。諗返轉頭,「扒」同「划」嘅分別其實係在於落槳嘅角度:「扒」係緊貼船身落槳,「划」係將槳橫向伸出,落槳點距離船身比較遠。

从音而论,“扒艇”同“划艇”都有--寡人听过不下三十年!