QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2444|回復: 3

[其它] [分享]《七点点一点》(节选)

笔录嚟嘅!

如果你系笔录嘅话,我谂你唔系耳仔有问题,就系已经畀人毒害咗嘞!

事关广州电视台嗰班粉肠系讲“画题”,而唔系讲“话题”嘅!

广州电视台节目《新闻日日睇》之《七点点一点》(节选)
时间:2007.8.27.
主播:陈SIR
  今日嘅《七点点一点》点过上海嗰一边。话题就系个旧话题,不过今日嘅《人民日报》第十版有长篇报道,睇嚟有“点’嘅必要。报道题目系《上海地铁尝试方言服务引争议》。前不久,上海轨道交通3号线上海火车站站公开征集闽南话、广东话、温州话、武汉话和长沙话等5种方言的服务用语,期望提供“方言服务”。此举引来争议,遭到上海市语言文字管理部门的质疑。反对者认为此举违背国家通用语言文字法,妨碍普通话推广。
  人哋上海地铁要培训自己嘅员工学习各种方言,更好咁为人民服务,结果居然成为挑战普通话,甚至成为违法之举,真系令人百思不得其解。... ...
  讲老实话,推普的确好有必要,但系近年嚟种种霸道嘅话语方式,已经令人十分反感。边个唔系阿妈生呢,边个嘅阿妈唔讲方言土语呢?就算北京人,讲嘅都系北京话而唔系普通话呀,大哥!自然界嘅人们都知道要保护物种嘅多样性,社科界嘅人们都知道要保护文化嘅多样性,方言嘅多样性就系文化多样性一个最直接嘅命题。嗰的对方言土语立心要赶尽杀绝嘅所谓专家,同嗰的滥杀藏羚羊的强盗,实际上冇乜嘢太大嘅区别。都系为咗一个“利”字,而绝非为咗乜嘢崇高嘅理想同埋抱负。藏羚羊唔通可以将只狼食咗去?你总唔能够话:为咗保护狼,去杀绝藏羚羊啩?方言能够将普通话食咗咩?地方文化早已日渐式微。而普通话借助国家力量同传统媒体嘅强大力量,家阵系如日中天,咁样嘅语言生态嘅不平衡,唔知有几个专家能够睇得到呢?
   今日嘅《七点点一点》就系推普不能恃强凌弱。我哋就系要好似保护藏羚羊一样,保护我哋亲爱嘅方言;好似保护藏羚羊一样,保护我哋已经衰败得不能再衰败嘅一切方言。

呢段嘢系你原创,还是将佢嘅讲话笔录?