QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3369|回復: 3

[會員專欄] G肉佬之日常:Anxious

有啲嘢係避無可避,要嚟嘅始終要嚟。——G肉佬(2007-8-17)

連日嚟嘅不安好似預示咗我嘅預感將要成為事實。呢排市场附近成日有架黑色跑车停喺度,透过车前嘅挡风玻璃,可以清楚见到车前嘅「タチコマ」公仔。雖然車牌係一堆陌生嘅數字,但我好肯定,嗰個人終於揾到嚟。

由於長期處於精神緊張狀態,又加上唔夠瞓,令我神不守舍,有生意都冇心機做。只要一見到市場裏面有著住黑衫嘅女人行過,就會用三星鉤上嘅肉排遮住自己塊面,啲街坊見到我噉,重以為我傻咗。

於是今日決定休市,順便去芳村買茶葉,賣茶葉嘅福建佬重係冇點變,可能識飲茶嘅人都識得養生啩。幾嚿水嘅茶葉其實冇幾多嘢到,福建佬攞住啲一百文紙,用閩南式嘅廣州話講:「兮,以前四個,依家剩返一個!」我笑吓,話:「所以家吓呢張嘢都唔多見使嘎咋!」

大街上面,幾隻流浪狗喺度揾緊下一碌不幸嘅柱狀物體;一個鞋抽面男人同一個哨牙女人喺度通街打車輪,就好似兩個咬合嘅齒輪噉;唔知邊度走出來嘅傻仔對住小區綠化帶嘅雕像敬禮,神情重好嚴肅;然後唔知聽到邊個講,芳村呢度家陣屬荔灣區……

攤喺屋企亦都係百無聊賴,我十足一個失業青年噉一下子變得好頹廢。好耐冇剃須喇,樣有啲殘。攞住個遙控不斷轉臺,電視上面唔係啲又長又臭嘅電視劇,就係啲爛鬼豐胸整形廣告,賣藥同賣樓嘅都唔少,有啲廣告實在太樣衰,我見到幾乎想掟爛部電視機。

冇嘢做真係好無聊!我喺度諗,聽日都係返去開襠好啲……

鞋抽面男人是什么意思?

卒之都系畀我讲中——姣婆守唔到寡!

什么意思 卢总?