QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3564|回復: 3

[會員專欄] G肉佬之日常:Responsibility

一個唔成熟男子嘅標誌係佢願意為自己嘅事業英勇噉跳槽,而一個成熟男子嘅標誌係佢願意為自己嘅事業卑賤噉活著。——G肉佬

右眼重係一直眼眉跳,除咗因為身心疲勞之外,我嘅預感話我知應該重有啲嘢將會發生……不過為咗生活,即使每日做得咁辛苦,都冇辦法唔頂硬上,哎,鬼叫我窮咩!

今日健仔又過嚟我檔口揾我傾偈,每次過嚟佢都係同我傾佢工作嘅嘢,完全唔理我係咪鍾意聽。就喺佢大專畢業短短三年間,佢就打過好多份工,今次係佢畢業後嘅第7次炒老細喇。

「博士多過狗,本科滿地走。搞到我哋啲大專仔人工低待遇差!半月就清晒袋,年尾又冇雙糧。點頂啊?」

呢句嘢幾乎係佢嘅口頭禪,成日話自己係高辛一族,月入過慢。所以頻頻跳槽。不過條友又係太醒目過頭,遇著啲老細又忌才,所以都係冇咩運行。

出嚟打份牛工,其實邊有咁容易揾到錢嘎。不過打工打到佢噉都算瀟灑囉,唔使負咩責任,唔鍾意就炒老細,我都唔知幾羡慕佢,但佢反而話寧願好似我噉,幫自己打工好過幫人哋打工。哎,不過呢啲嘢,都係你睇人好,人睇你好嘅啫!

講真吖,家陣廣州人口爆棚,外來工多,大學生重多,自然難揾嘢做啦!就算揾到,要人工高、福利好,又要返工方便,基本上冇乜可能。加上人哋外來工幾百文個月都肯做,做爛晒個市,搞到人工普遍低晒,大學生又點啫?任你名校出來都當你傻仔噉使,啲人梗係心理唔平衡啦!不過好多人依家都未使養家,自然冇咩擔子,辛苦啲就寧願唔做,幾Free啊。

我就冇咁好命喇!日日要踎喺檔口等運到,生意好都話吖,生意唔好就白頭發都多幾條。講到尾都係自己生意,要對客人負責之余,都要對自己負責嘎!

其实不管做什么,最重要知足长乐。

得闲再睇

妖那外外☆★呃帖?