QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2597|回復: 6

喺呢幾年重邊有建築物可以同佢鬥高(Burj Dubai)

杜拜塔(Burj Dubai)

國家:杜拜

建成年份:2008年

高度:807.7m

樓層:162

建築師:Skidmore, Owings & Merrill LLP

簡介

比斯杜拜塔是一項大型市區地產項目的一部分,由杜拜一家地產發展商計劃,目的是要建設一個龐大的新發展區,除了興建全球最高的建築物外,還包括其他優質住宅、商業、娛樂、交通、人工湖和相關配套項目。

2003年,比斯杜拜塔的設計首次曝光,設計外觀使用與疑建560米高的墨爾本Grollo塔相同。然而,2003年5月,現在最新的方案首次發表。

2004年11月,有關報道比斯杜拜塔的最終建成高度將仍會變動,最終可能會調高至900米。

2004年12月,南韓三星公司贏得該項計劃價值8.75億美元合約。據新華社報道,項目將包括設有休閒、住宅及購物三合一的全球最高摩天大樓。大樓將高達807.7米,162層,將於2004年1月動工,2008年完成。該大樓未來可能是全球最大購物商場,可同時容納5萬人,並擁有樓高3層的水族館及符合奧運標準的溜冰場。

官方網站:burjdubai.com

資料來源:摩天漢世界

而家嚟講,冇人夠中東佬玩建築。

[此帖子已經被作者於2007-8-24 15:40:19編輯過]

廣州應該會向住呢樣規劃嚟發展:

杜拜嘅規劃發展效果圖

來源:摩天漢世界

[此帖子已經被作者於2007-8-24 15:43:22編輯過]
不如去西藏, 海拔3000+, 高過嗮D咩摩天大樓啦~

建築物係多種概念嘅綜合體,體現出人類智慧嘅創造能力與經驗。建築物建立喺人類社會發展過程從而表達出社會嘅創造能力,環境同市場嘅平衡確立現代建築嘅形態。

以下是引用cantonian在2007-8-24 15:46:33的發言:
不如去西藏, 海拔3000+, 高過嗮D咩摩天大樓啦~

哈哈哈!呢个建议唔错!顺便支援下啲藏民,改善下经济!

不过唔好喺西藏起埋晒啲垃圾高楼大厦,破坏环境、影响生态!

地面高度。

樓不在高。唔明點解你咁鍾意呢啲高樓大廈~

我都係鍾意喺啲人煙稀少嘅地方,搭間竹寮,約埋三五知己,聽住小橋流水,對住琴棋書畫~~