QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3427|回復: 17

廣州電視觀光塔

廣州電視觀光塔

國家:中國

城市:廣州

建成日期:二零零九年

用途:廣播 / 旅遊

樓層:12層

總高度:610米

實際高度:450米

發展商:廣州新電視塔建設有限公司

建築師:方案四:英國ARUP Qualification (Britain)

總承建商:廣建集團,上海建工

廣州電視觀光塔

廣州電視觀光塔

詳細資料:

簡介 

備受關注的廣州市新中軸線電視塔的建設規模和功能設置的設想已經基本確定:塔高初定為580米(後改為610米),按此高度,它將成為世界第一高塔類別。廣州市市建委昨天表示,為使方案更加完善,已公佈《電視塔的建設規模和功能設施(徵詢意見稿)》,公眾和相關專業人士如有意見或建議,可以登錄廣州市建設委員會網站留言或直接寫信。 而對此前頗受關注的該塔電磁輻射污染問題,相關負責人稱,其環境測評報告初稿已經完成,輻射不會超過國家標準。 在這份《徵求意見稿》中,提出新電視塔的總高度為610米(實際高度為450米)。這一高度將超過目前的世界第一高塔——多倫多CN塔,該塔高為553.33米;而亞洲第一高塔——上海東方明珠電視塔的高度則為468米。

建築方案

為了徵求到最好的設計方案,廣州市在今年4月面向國際招標,共收到13家設計單位的作品。經過專家評審會對13個設計方案的3輪投票,最終選定英國設計的4號“廣州新氣象”、法國設計的3號“空中花園”和德國公司設計的11號方案“創世紀公園”為優勝方案(根據得票由多至少排序)。三個方案的設計高度分別為450米、588米和509米(至天線頂610米)。據市規劃部門的有關負責人介紹,業主單位將從中選擇1個方案作為實施方案,實施方案的設計單位可獲廣州市觀光塔的建築設計權。  在三個設計方案中,以方案四(廣州新氣象)最受大眾歡迎。 

設施 

在功能設施方面,該塔分為廣播電視發射用房、觀光旅遊用房、驚險遊樂設施、電影城、餐飲設施、海洋世界、禮儀大廳及展覽展示用房等15個部分,總建築面積約為8.88萬平方米。其中觀光旅遊設施又分為5個部分,且各具特色。比如,可以在200m 、350m、400—450m左右的高度,分層、分區設置高空瞭望廳、風景瞭望廊;結合消防避難層在塔身中部設多個綠化層,外圈設茶座、咖啡座,稱為“空中花園”;設置可容納不少於150人的空中旋轉餐廳和咖啡廳等。另一個最大的亮點在於設置高空觀光纜車,目前的設想是在塔外壁上設置一到兩部,採用安全度高的先進技術,和具有世界獨創的設計理念,象徵“金龍盤柱”。

資料來源:摩天漢世界

廣州電視觀光塔

廣州電視觀光塔

圖片來源 摩天漢論壇廣州

[此帖子已經被作者於2007-8-24 12:47:27編輯過]

廣州電視觀光塔

廣州電視觀光塔

節選自金羊網:

据介紹,新電視塔將采取更加環保、更加智能的燈光設計。塔身燈光將由1080個節點LED燈組成。通過計算机控制電路,可以產生千變万化的視頻廣告效果。453米高的塔頂,將有三台射程超過1000米的激光燈束,分別指向珠江新城的“雙塔”和中信廣場,射程可達1公里。而天線桅杆通過時控電路控制,每天鎖定不同顏色,市民只要一看塔尖就知道今天是星期几。

另外,電視塔將全部采用反射弱的LED照明,不僅更加節能,色彩、圖案也更加丰富,而且還不會發出普通燈光附帶的紫外線、紅外線、熱輻射或頻閃,是國際公認的“綠色夜景”。

Refer to http://www.ycwb.com/big5/xkb/2006-11/08/content_1272594.htm

廣州電視觀光塔

廣州電視觀光塔

廣州電視觀光塔

廣州電視觀光塔

廣州電視觀光塔

電視塔

廣州電視觀光塔

廣州電視觀光塔

模型

廣州電視觀光塔

廣州電視觀光塔

前期概念圖

廣州電視觀光塔

廣州電視觀光塔

圖片來源:摩天漢世界廣州

近排喺度諗,大陸嘅建築真係越來越有品味。可以拍得住世界好多城市嘅發展(當然有其他嘢喇,呢度淨係話建築。)

喺某個論壇睇到,目前得大陸同中東係城市發展基地(建築項目越來越多),呢個喺建築史裏便會搵到城市發展到一定趨勢會向摩天樓宇發展。

問題係點樣規劃。中東譬如Doha,Dubai,佢哋嘅發展規劃就好大膽,一來佢哋有錢,二來,有內涵修養真係好緊要。唔係都唔會揀用新概念嘅設計。印度呢幾年年都有噉嘅搞作。

對比返廣州,今次算係大膽嘗試,算少有嘅悠閒文娛商業城市發展規劃,同中東嘅國家相似,唔注重用密集形,反而對於人文悠閒落重本,呢點對市民有好處,對國際嘅知名品牌重好(佢哋通常係揀啲符合佢哋概念嘅地區入駐),今次廣州冇揀錯,果然有幾間國際品牌鏈鎖店入駐。

嚟緊嘅呢間 W,唔知會吸引幾多人呢?

廣州電視觀光塔

廣州電視觀光塔

都係呢個靚

都冇脑嘅!

广州市啲电视信号全部系用“有线”传送嘅,起个烂鬼电视塔嚟托炮咩?!

觀光塔真係正。

起嚟做地标囖!
广州唔需要呢啲噉嘅垃圾嚟做地标!

在功能設施方面,該塔分為

廣播電視發射用房、

觀光旅遊用房、

驚險遊樂設施、

電影城、

餐飲設施、

海洋世界、

禮儀大廳及展覽展示用房等15個部分,

總建築面積約為8.88萬平方米。其中觀光旅遊設施又分為5個部分,且各具特色。比如,可以在200m 、350m、400—450m左右的高度,分層、分區設置高空瞭望廳、風景瞭望廊;結合消防避難層在塔身中部設多個綠化層,外圈設茶座、咖啡座,稱為「空中花園」;設置可容納不少於150人的空中旋轉餐廳和咖啡廳等。另一個最大的亮點在於設置高空觀光纜車,目前的設想是在塔外壁上設置一到兩部,採用安全度高的先進技術,和具有世界獨創的設計理念,象徵「金龍盤柱」。

資料來源:摩天漢世界

可唔可以唔好起。。。。。

尼D嘢好似冇咩生活情趣。。。。。宜家强制嗮用有线电视,电视塔仲有鬼用咩。

入去米又系要派银纸,广州N个高级电影院,又使唔使专登爬上去睇。

对尼D嘢真系一D爱都冇。。。上到去唔知系玩SUPER MAN好定系玩SPIDER MAN好。。。又或者放纸鸢引雷自焚玩神奇4只命都唔错=3=

[此帖子已經被作者於2007-8-25 14:52:22編輯過]
以下是引用紅薯在2007-8-25 14:50:36的發言:

可唔可以唔好起。。。。。

尼D嘢好似冇咩生活情趣。。。。。宜家强制嗮用有线电视,电视塔仲有鬼用咩。

入去米又系要派银纸,广州N个高级电影院,又使唔使专登爬上去睇。

对尼D嘢真系一D爱都冇。。。上到去唔知系玩SUPER MAN好定系玩SPIDER MAN好。。。又或者放纸鸢引雷自焚玩神奇4只命都唔错=3=

已經起緊。

建一棟樓宇,唔係話要起就起到,亦唔係話唔起就起唔到。

建築過程包括各種技能,概念,創作思維嘅整合。

廣州觀光電視塔係一個綜合工程,包括旅遊,文娛,康樂,係廣州新嘅地標,對廣州將來好有幫助。

每個城市發展都會建立新嘅建築群,(民國時期亦一樣,唔通當時嘅國民都叫民國建築唔好起?)

日本嘅觀光電視塔(Tokyo Tower)成為日本嘅地標咁耐,對東京嘅形象有幾多價值。而家廣州亦係尋求呢種思維。而家日本規劃咗新嘅電視塔,目的亦係一樣。

建築物,唔係話起就起到,顧及因素有好多,地理位置,國民接受能力,思維能力,欣賞能力,城市發展進度,資金運用。建築物係一個綜合體,唔係單單話用錢多,形象工程,就可以話一文不值。

讲咩“国民接受能力”?广州市民都接受唔到,何况其他国民?

讲咩“思维能力”?要靠呢啲噉嘅垃圾去提高城市形象,我哋真系怀疑呢啲人嘅“思维能力”!

讲咩“欣赏能力”?唔钟意呢啲垃圾嘅就冇“欣赏能力”?咩逻辑?

形象工程就系形象工程,浪费资金就系浪费资金!

中国特色的形象工程!