QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 1963|回復: 11

[八卦時聞籮] [轉貼]廣州建610米新電視塔 創下兩項全球之最

廣州建610米新電視塔 創下兩項全球之最

中評社香港6月20日電/廣州新電視塔工程進行順利,建成後的廣州新電視塔將以六百一十米的整體高度成為世界第一;其快速電梯可以一口氣從底層上到頂層,全程四百三十八米,用時僅一分鐘,單次提升高度將為世界之最。

據中新網報道,二○○八年十二月,四百五十四米的廣州新電視塔主體結構工程將完成施工,二○○九年完成裝修工程和設備安裝,到二○一○年六月將會完成設備調試和試運行,為亞運會的開幕做好準備。據施工方介紹,目前塔身核心筒已建成一百二十一米,外圍旋轉架已達一百零八米。

電視塔負責機電工程的副總工吳浩中說:“建成後的廣州新電視塔不僅會以六百一十米的整體高度成為世界第一,核心筒內設置的六部電梯單次提升高度也將是全球之最,一次性提升高度達到四百三十八米,中間不需要換乘電梯!其中,兩部消防快速電梯從底層到頂層用時僅需一分鐘。”

新電視塔共設置了高速六部電梯,有四部電梯可一次性容納四十八位乘客。其中兩部為觀光電梯,提升速度為五米每秒,兩部乘客電梯為六米每秒,而兩部消防電梯每秒可提升十米!吳浩中還表示,乘客不會因為高度變化過快而產生不適。

據《南方都市報》報道,新電視塔塔頂設置了“飛天梭”(又稱為跳樓機)娛樂項目,遊客可在四百五十米高空體驗驟升驟降的驚險刺激,同時俯瞰廣州全景。

轉載自中國評論新聞http://www.chinareviewnews.com/doc/1003/9/2/6/100392642.html?coluid=61&kindid=1290&docid=100392642

確定高度 610m。

轉載自中國評論新聞http://www.chinareviewnews.com/doc/1003/9/2/6/100392642.html?coluid=61&kindid=1290&docid=100392642

斜坡形屋面的電視塔觀景平臺廣場,有半個足球場那麼大。(效果圖)

[此帖子已經被作者於2007-8-22 20:56:54編輯過]

新電視塔建成後有望成為世界最高電視塔。

漏咗一项“全球之最”:全球最无耻

环保先系美,括括埋埋晒啲民脂民膏,起埋晒啲型像工程。

以下是引用大陆灿在2007-8-23 0:07:33的發言:

环保先系美,括括埋埋晒啲民脂民膏,起埋晒啲型像工程。

冇錯,環保嘅嘢先靚。

開頭我都以為廣州電視塔會同一般中國式建築一樣採用唔環保嘅建築施工,設計方案,規劃。

從佢哋嘅規劃到畀設計方案,佢哋一直係採用環保概念,應該係採用英聯邦國家嘅標準。整個規劃,呢個係廣州嘅地標,喺環保呢一項好嚴格,佢哋嘅公開標書寫得好清楚,綠化帶占建築面積好大。

整體設計方案,有大陸式嘅競選中,我覺得都係噉喇。起碼係相對公開,而且設計嘅事務所好有來頭。

當然,實會有人反對嘅。

當起好嘅時候,睇吓,或許會有另一種心情。

唔怪得要“禁摩”,啲摩托车影衰晒我哋嘅标志性建筑。
以下是引用大陆灿在2007-8-23 16:42:39的發言:
唔怪得要“禁摩”,啲摩托车影衰晒我哋嘅标志性建筑。

同禁止摩托車行使有冇關就唔知道喇。

不過今次嘅城市規劃都要讚吓規劃院嘅,一來佢哋唔係一味跟風,學美國同其他發展城市一樣用密集式規劃佈局,譬如話紐約嘅市中心同噉。

今次廣州嘅規劃定義為悠閒商業中心區,重點喺悠閒度,建築物於建築物之間用於綠化悠閒帶,呢點真係好。你睇規劃圖嘅綠化帶保持喺40%,對長遠綠化發展有好處。唔用密集型建築佈局,趨向於同自然環境配合,譬如話廣州歌劇院。

順帶講吓,電視塔開始係可以做得好高(可以到800),規劃局寧願用個610m嘅方案,睇得出佢哋唔係為咗高。

二來,佢哋識得揀好嘅建築師,用好嘅品牌,而家喺國內好少城市有咁好嘅品味,我諗上海都會學吓廣州係呢方面。

建築工藝越嚟越環保,好嘅趨勢,其他城市會嚟學嘢。

資金嘅投資,我覺得值。而家已經吸引咗幾間國際品牌企業,酒店。對就業同國際知名度會有好處。特別係就業,實有幫助。喺人文方面嘅影響值得重多,睇佢哋嘅規劃注重文化方面(廣州歌劇院)。有內涵,又有外表。今次發展真係唔錯。

狗官生仔冇屎窟,

生女输卵管闭塞,

生疮成年唔好得,

收尾几年皮包骨!

以下是引用卢总在2007-8-23 18:23:20的發言:

狗官生仔冇屎窟,

生女输卵管闭塞,

生疮成年唔好得,

收尾几年皮包骨!

卢生你唔好噉嬲,保重身子要紧。

寡人呢四句至理名言已经用咗好耐咖喇!

每日当经文噉念,起码早午晚三次--好多人都系噉样跟我念咖!