QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3946|回復: 25

[八卦時聞籮] [轉貼]廣州有望建世界第一高塔

廣州有望建世界第一高塔

中國南部城市廣州有望下月破土動工興建世界第一高塔:新廣州電視塔。

廣州市政府目前已經基本選定三個設計方案。其中名為"公里塔"的一個方案在不久前舉行的市民投票中,以588米世界第一的高度奪得廣州市民青睞。

BBC駐北京的記者林慕蓮說,如果一個國家的自豪感可以用建築物的高度來衡量的話,中國絕對有可能成為勝家。

據中國的官方媒體報道,新的廣州電視塔預計今年12月可以進行前期施工,將與2007年8月-9月竣工。

如果新塔確實採用高度達到588米的設計方案,竣工後將超過現有世界第一高塔紀錄保持者、位於多倫多的加拿大國家鐵路塔。

同時,588米的高度還將超過計劃修建的新的紐約世界貿易中心,該中心的高度為541米。

林慕蓮說,中國城市的面貌日新月異,廣州電視塔只不過是中國為數眾多、雄心勃勃的建築項目之一。

但她同時還說,一些名氣最大的項目最後都被外國公司奪走,這一現象也在中國受到廣泛微詞。在北京,為2008年奧運會興建的幾所體育場館預算已經被削減。

儘管如此,林慕蓮認為,現在在中國建築項目之多,使得中國成了世界建築商大顯身手的遊樂場。

轉載自BBC中文網

[此帖子已經被作者於2007-8-22 20:46:24編輯過]

呢個係好耐之前嘅新聞,覺得個概念圖幾正,喺呢度貼返嚟:

初步選定的設計方案之一(新華社圖片)
概念图几正都假啦--揾我哋广州人笨实嘅嘢!唔明你有乜咁自豪!
中国人就係有种摩天大楼情结,以为起多啲摩天大楼就係国家富强嘅象征。要知道依家嘅建筑所追求嘅係环保,节能.......
以下是引用大陆灿在2007-8-23 0:22:19的發言:
中国人就係有种摩天大楼情结,以为起多啲摩天大楼就係国家富强嘅象征。要知道依家嘅建筑所追求嘅係环保,节能.......

中國而家係有好多人鍾意摩天樓嘅,喺廣州亦有好多人想廣州嘅天際線越高越好。呢啲係城市發展嘅趨勢。

冇錯,而家建築係追求環保建築,而家世界嘅潮流都係噉。

起初我都擔心廣州電視塔嘅規劃會唔環保,可能我過份悲觀,佢哋出嚟嘅規劃效果居然出其咁好,環保概念占好大比例。從規劃到招標設計都好重視環保呢個概念。而家出來嘅效果,亦好令人滿意。

佢哋嘅建築工藝好高難度,高出國際水平好多班。

環保綠化帶占好大比例,用於消閒文娛區。

建築以鋼結構為住,減少污染(對比於石屎,水泥)。

當然,實有反對嘅聲音。

望佢出嚟嘅效果,會畀人有好嘅心情。

[轉貼]廣州有望建世界第一高塔

[轉貼]廣州有望建世界第一高塔

圖片來源:廣州城市建設

高樓一棟棟,有幾座實用?
以下是引用大陆灿在2007-8-23 0:22:19的發言:

唔好以为有环保、节能嘅概念就系好嘅建筑!

唔搞呢啲建筑先至系最好、最环保、最节能嘅建筑--因为搞亲呢啲工程就系产生污染、造成浪费嘅开始!

爱攀比嘅风气唔止喺上一代,而且已经蔓延至下一代,更何况系你哋呢一代?

以下是引用紫凤凰在2007-8-23 23:49:27的發言:

唔整多啲高楼大厦出嚟,嗰啲读“建筑”嘅人又边有饭开啊?

高楼大厦一座座就意味住要消耗好多资源--于是GDP就不断增长,跟住个官职又一路一路噉上升……

一举几得,真系认真够晒实用啰!

以下是引用紫凤凰在2007-8-23 23:49:27的發言:

摩天樓嘅發展,市場係好重要嘅因素,冇市場,點會起呢?

有幾座有用?呢張帖嘅發展項目就好有用。整體對廣州嘅國際形象好有好處,目前已經起碼有兩間國際品牌入駐投資起鏈鎖店。

對於吸引外商呢點係好嘅,反過來,對本地就業需求亦有好處。

睇法有好多種,唔係自己用唔到就唔實用。

从好嘅方面諗亦可以促进经济发展,增加就业机会。

点“促进经济发展,增加就业机会”法啊?

起呢个噉嘅烂鬼垃圾电视塔要使几多钱啊?

将来起好之后又要花几多钱同资源去维护佢呀?

连最基本嘅电视发射功能都起唔到咩大嘅作用,靠其它设施嘅运营就一定可以赚返啲投资返嚟嘞咩?

以下是引用大陆灿在2007-8-24 16:04:14的發言:

从好嘅方面諗亦可以促进经济发展,增加就业机会。

高層建築係唔隨便起起到,當然亦唔到隨便話起就起。

建築嘅過程係將各種概念同能力結合起來創造出新嘅物體,以呢個物體係建立係市場同城市發展嘅基礎上。

好嘅方面,你講嘅係啱嘅。

建築物唔係代表一個面子,係體現出呢個城市發展過程嘅標記(同樣道理,民國時期嘅建築都係反映當時嘅城市發展)

好嘅建築物,唔單止對經濟有幫助(譬如話吸引商業機會,目前廣州已經吸引咗幾個國際品牌),重可以對國民嘅價值觀提高。

當然乜嘢都有唔好嘅方面,城市發展,會對前期嘅成果拆除,角度可以話係浪費,只能減低。所以選擇地點好緊要。

平衡好與唔好,得出嚟嘅先係可行。

當然唔係話起得高就係好,係起得有品味,有內涵先係好,呢個同規劃有關。

以下是引用卢总在2007-8-24 16:09:05的發言:

点“促进经济发展,增加就业机会”法啊?

起呢个噉嘅烂鬼垃圾电视塔要使几多钱啊?

将来起好之后又要花几多钱同资源去维护佢呀?

连最基本嘅电视发射功能都起唔到咩大嘅作用,靠其它设施嘅运营就一定可以赚返啲投资返嚟嘞咩?

阿Wai 帮我答咗。

你噉叫做答咗我呀?!

你唔觉得佢答非所问嘅咩?!

你唔觉得佢啲逻辑好有问题嘅咩?!

促进经济发展

阿Wai答:譬如話吸引商業機會,目前廣州已經吸引咗幾個國際品牌

增加就业机会

噉大嘅工程要请好多人做嘢,仲唔增加就业机会。

噉你都睇唔出个问题有几严重咩?!

重要攞啲废话嚟当道理?阿灿唔系咁冇水平系嘛?

嗱!講明先,我都唔赞成起埋啲型象工程,凡事更有利弊,问题係利大于弊亦话弊大于利,我不过试图从好嘅角度諗。电影“国产007”嘅司令话:“就算一嚿卫生巾,一块厕纸都有佢嘅作用。
以下是引用大陆灿在2007-8-24 17:08:11的發言:
电影“国产007”嘅司令话:“就算一嚿卫生巾,一块厕纸都有佢嘅作用。

真係好嘢,真係得。真係有希望。

首先浪费一大笔资金同好多资源去建设一啲形象工程,然后再将佢嘅好处无限放大一下,将啲衰嘢就收收埋埋。

如果有成果当然就可以歌功颂德啦,如果冇效果就再睇下点样补镬,反正起好之后又唔会拆咗佢嘅--呢啲就系嗰班人嘅思维!

所以你攞嗰句说话做思考嘅角度就唔系咁啱嘞!