QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 6101|回復: 23

[轉貼]許冠傑事隔17年出新碟

許冠傑事隔17年出新碟

(明報) 08月 16日 星期四 05:10AM

【明報專訊】「歌神」許冠傑又出動,將於10月推出新唱片《人生多美好》,並為12月在大球場舉行的演唱會宣傳,日前就接受商台主持Vani的訪問。17年無出新唱片,上張唱片《香港情懷》是退休前的

作品。他說今次新唱片歌曲環保又懷舊,包括《藍天不見了》與《鐘聲響起》等。

珍惜身邊人

Sam是集體回憶的帶領者,對皇后碼頭、蘇屋?孔雀樓的舊居等拆卸,心情雖然是不捨得,但他勉勵大家應珍惜目前,明日革新求變。說到近年有不少好朋友離開了,Sam說更珍惜身邊的人,他跟大學同學也保持聯絡;別人的家庭日,他們便相約一起夾Band唱五、六十年代老歌。原來Sam仍是香港貓王會成員呢!

由於歌神愛豹紋而掀起一陣豹紋潮,近日的潮作是將私家車噴上豹紋圖案。他表示甚少上網或打機,但最新的電視劇《歲月風雲》他也有熱捧。

轉載自http://hk.news.yahoo.com/070815/12/2dnyo.html

[此帖子已經被作者於2007-8-16 18:30:01編輯過]

12月有騷睇,希望今次歌神唔好再次令我哋失望啦。

環保+懷舊,兩樣都係我最鍾意嘅嘢,亦都係今期最熱嘅話題。

頭先聽過Sam接受商臺主持Vani嘅最新訪問錄音,覺得Sam在言語當中依然充滿活力,依然親切如故,而且佢透露話確定2007年12月16日下午喺大球場開SHOW呢個消息,亦令廣大歌迷欣喜若狂,正如節目主持人話齋,Sam年底嘅大球場露天演唱會,勢必勾起人們對1979年演唱會嗰個年代嘅嗰份集體回憶......而Sam將要推出嘅新唱片,就同樣令FANS充滿萬分期待。

正喎,大球場開show, 氣氛實好。

樂壇都係要靠返歌神嚟撐。

歌神又开演唱会!激动!开心!
許冠傑事隔17年出新碟????   04年的《继续微笑》不算吗??[em06]
《继续微笑》好似冇出到碟。
以下是引用albert007在2007-8-18 15:31:52的發言:
許冠傑事隔17年出新碟????   04年的《继续微笑》不算吗??[em06]

樓主所講嘅“新碟”,其實係指新專輯。雖然《繼續微笑》呢首歌曲首次收錄喺2004年EMI唱片公司出嘅《歌神與您繼續微笑[04]》CD(唱片封面及封底如下圖)當中,但呢張CD本身唔係專輯,而係歸於“新曲與精選”呢一類嘅碟。
而呢次阿Sam擬將推出嘅新專輯,的確係繼其1990年出嘅《香港情懷’90》專輯之後,事隔17年後推出嘅新專輯。

[此帖子已經被作者於2007-8-20 20:34:29編輯過]
期待啊!唔知张新碟有啲乜嘢曲目呢?
一個令人興奮既好消息!
太好了!不知道年底的演唱会票价是多少?
以下是引用samkong在2007-8-20 20:33:39的發言:

樓主所講嘅“新碟”,其實係指新專輯。雖然《繼續微笑》呢首歌曲首次收錄喺2004年EMI唱片公司出嘅《歌神與您繼續微笑[04]》CD(唱片封面及封底如下圖)當中,但呢張CD本身唔係專輯,而係歸於“新曲與精選”呢一類嘅碟。
而呢次阿Sam擬將推出嘅新專輯,的確係繼其1990年出嘅《香港情懷’90》專輯之後,事隔17年後推出嘅新專輯。

班ANGEL家下去晒边?

以下是引用小昭在2007-8-31 20:50:49的發言:

最迟十月份应该会知道啦。

听讲SAM呢张新专辑今年10月份就要推出!
好嘢!!!
以下是引用小昭在2007-8-31 20:50:49的發言:

相信好快就可以知道。

2004年阿Sam復出演唱會期間嗰班備受注目,由阿Sam一手栽培嘅ANGELs,不知何故,家陣似乎已經銷聲匿跡。

以下是引用samkong在2007-9-3 22:29:08的發言:

2004年阿Sam復出演唱會期間嗰班備受注目,由阿Sam一手栽培嘅ANGELs,不知何故,家陣似乎已經銷聲匿跡。

冇真才實料嘅“天使”始終唔會飛得遠。
衷心希望乐坛能够涌现出象阿Sam那样演唱风格的新人,后继有人!
尋晚睇羅大佑 2004年喺香港嘅『搞搞新意思演唱會』,喺後段時,佢話廿幾歲時聽到一首歌,非常喜愛,佢話唱咗成晚,呢首歌佢只彈結他唔唱,請所有觀眾一齊唱,呢首歌就係許冠傑嘅『浪子心聲』。音樂一起,紅館所有觀眾一齊合唱。呢個唔係許冠傑演唱會,但係現場觀眾都照樣識唱。睇到呢一幕,諗下,重有邊個歌手嘅歌會係香港人都識唱呢?香港,好在重有許冠傑!!!