QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3942|回復: 15

[其它] [轉貼]谁最适合演唱奥运会主题曲

张学友(听歌)
刘德华(听歌)
黎明(听歌)
郭富城(听歌)
成龙(听歌)
陈奕迅(听歌)
周杰
罗大佑(听歌)
齐秦(听歌)
周华健(听歌)
陶喆(听歌)
王力宏(听歌)
张震岳(听歌)
谭咏麟(听歌)
郑智化(听歌)
谢霆锋(听歌)
张信哲(听歌)
S.H.E(听歌)
顺子(听歌)
孙燕姿(听歌)
李玟(听歌)
刘若英(听歌)
容祖儿(听歌)
萧亚轩(听歌)
蔡依林(听歌)
苏芮(听歌)
张惠妹(听歌)
莫文蔚(听歌
單選投票, 共有 5 人參與投票

距結束還有: 3892 天15 小時4 分鐘

您所在的用戶組沒有投票權限

天朦光同周贱伦呢种垃圾,点可以畀佢哋乱吠,制造噪音咖?!

个投票太冇水平同代表性嘞!所以我决定唔投!

以下是引用卢总在2007-8-15 2:10:32的發言:

天朦光同周贱伦呢种垃圾,点可以畀佢哋乱吠,制造噪音咖?!

个投票太冇水平同代表性嘞!所以我决定唔投!

邊個係天朦光吖?

知唔知都罢啦!正垃圾!

如果你有心嘅,等多一阵咪知道边件垃圾系“天朦光”啰。

比较少听歌,所以暂时不发表意见。

以下是引用唐伯牛點蚊香在2007-8-15 2:28:19的發言:

邊個係天朦光吖?

黎明囉!

盧生似乎好唔魯禮人哋啵!

撈懊混關我哋粵民族差事咩!梗係畀啲撈自己唱番喇!
还看当今歌坛,能够纵横歌坛数十年而迄立不倒仲大受欢迎嘅仲有边几个?张学友?黎明?郭富城?NO!NO...................系以5张几嘢仲可以倾倒万千歌迷嘅刘得华,华仔!我揀华仔。

天朦光啲噉嘅垃圾识唱歌嘅咩?

刘德华系1961年出世嘅,何来五张几嘢?

若果按照粵嚟粵掂嘅讲法,张学友祖籍系天津嘅……[em09]

5张几嘢系一个大概数字,卢总唔需要噉计较啲数字。
噉人哋明明系五张嘢都未够吖嘛,你点能够作到咁大,话佢五张几嘢呢?
以下是引用卢总在2007-8-30 17:29:53的發言:

若果按照粵嚟粵掂嘅讲法,张学友祖籍系天津嘅……[em09]

齋講祖籍而忽略時效係冇乜意義嘅!

任何事物都有一個量變到質變嘅過程!量變同質變之間有一個臨界點,亦即係所謂“度”,只要一個事物未超越定義佢嘅呢個臨界點,噉呢個事物仲係原先嘅事物,不過一旦超過咗呢個“度”,噉呢個事物就會蛻變成另外一樣事物,唔再係原先嘅事物喇!

舉例講,我哋粵民族嘅最初先祖係五十萬入粵秦兵,妳點都冇理由話呢五十萬入粵秦兵同現時住喺陝西嘅關中撈係同一類人掛!!!斗轉星移,兩者相隔二千二百幾年,蒼海都變遷喇!

觀察任何一個事物,都要以運動而唔係僵化嘅視角去睇,時效性往往係界定一個事物“度”嘅重要基準!以民族嬗變嚟講,假如一個民族上代同下代之間缺乏語言文化上嘅傳承,噉民族嬗變嘅進程就會開啟,亦即係量變嘅開始,假如到第三代呢種情況仲未有改觀,呢種量變就會持續落去,並不斷逼近臨界點,而一旦突破咗呢個臨界點,亦即係定義呢樣事物嘅“度”,噉民族嬗變嘅進程即告完成!從呢一代開始,佢同埋佢嘅後代,就唔能夠講同佢嘅先祖同屬一個民族!因為佢經已畀人同化成另一個民族喇!1949之後嚟港嘅避共落難撈同埋佢嘅後裔就經歷過呢種噉嘅民族嬗變進程!周星馳張學友同佢哋嘅父輩可謂呢種民族嬗變嘅活標本!

[此帖子已經被作者於2007-8-31 22:55:38編輯過]
以下是引用粵嚟粵掂在2007-8-31 19:05:51的發言:

黎明囉!

盧生似乎好唔魯禮人哋啵!

咩叫“唔魯禮”?

垃圾就即系垃圾!

以下是引用粵嚟粵掂在2007-8-31 21:28:18的發言:

周星馳張學友同佢哋嘅夫輩可謂呢種民族嬗變嘅活標本!

其它嘢我就冇点认真睇,我净系留意到你最尾呢句。

“周星馳張學友同佢哋嘅夫輩”——“夫輩”?!

以下是引用卢总在2007-8-31 22:52:44的發言:

其它嘢我就冇点认真睇,我净系留意到你最尾呢句。

“周星馳張學友同佢哋嘅夫輩”——“夫輩”?!

正經嘢妳唔去睇!淨識捉字虱!
“捉字虱”就唔系正经嘢嘞咩?!