QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4241|回復: 4

[離「普」之言] 《撥亂反正》之二十四:傾偈 Vs 聊天

今期講一樣網民日日都做住嘅嘢——網上傾偈。
  唔知係咪受國內最多人使用嘅網上通訊工具騰訊QQ嘅影響,“聊天”、“群聊”、“語音聊”等字眼日以繼夜充斥住無數廣東網民眼球,久而久之,廣大粵語網民都見人就“聊”,搵唔到人“聊”,就覺得空虛“無聊”。其實都唔怪得人,騰訊軟件嘅開發人員九成九係北人,當然唔會專門照顧廣東人嘅語言習慣,要怪九怪廣東人唔爭氣,出唔到自己嘅軟件,更唔爭氣嘅就係人云亦云,連自己祖宗嘅語言都唔記得埋。
  “傾偈”,好多人錯寫爲“傾計”。呢個詞來源一說爲“傾談佛偈”,一說爲古時馬車“傾蓋而談”,當然,第一種講法接受者遠多於第二種,故此一般寫爲“傾偈”。祖先就已經一直用開嘅字詞我哋唔用,而用人哋嘅語言,係幾咁不孝呢。
  以後上網,不妨試下同人“傾QQ”、“群傾”、“語音傾偈”啦,噉樣會更加同聲同氣。

我鍾意撩~~

我中意无聊。
我中意聊女仔,呢個“聊”系好地道粵語,冇乜唔妥
[此帖子已經被作者於2007-8-23 1:39:14編輯過]
以下是引用youngfs在2007-8-23 1:37:15的發言:
我中意聊女仔,呢個“聊”系好地道粵語,冇乜唔妥

此“聊”非彼“聊”,此“聊”有挑逗嘅意思。