QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2237|回復: 10

[八卦時聞籮] 广州名嘴陈扬声带失声 将“复出”做幕后

8月1日,他已回到广州电视台新闻频道上班。因声带出现暂时失声,目前无法立即上镜,他现在主要做一些幕后工作。

在结束休假前夕,陈扬突然声带失声,“外出吃红烧豆腐时,不知为何,鲠到鱼骨。简直莫名其妙!”至于何时能重现电视荧幕,与街坊们见面,陈扬表示,“这取决于什么时候开声,否则,只能做‘手语节目’了。”《新闻日日睇》足有一个月没有出现陈扬的身影,令喜欢他的街坊们议论纷纷。陈扬解释说,他确实只是休假而已。“没有风波,很快一切就要恢复正常了。”他还特别托记者向关心、支持他的街坊致谢。

大家认为嗰中有冇陰暗面呢?

路过,卢总有距噶道理。距的确比上面一压就软。仲惨过阳痿。距同距个节目的确唔争得。我引用黄子华噶经典名言“搵食o者,犯法啊?!”

搵陈扬上去做节目?搵食o者

系人都叫街坊市民?犯法啊?!

陈扬比人压下就收嘴?搵食o者

折埋又出返黎?犯法啊?!

博大家一笑~

作为有教育同宣导作用嘅电视媒体,应该小心自律,唔可以单为收视着想而妄顾其它!

系人都叫“市民”“街坊”的确唔犯法,但造成嘅影响唔好,误导咗人哋对呢啲字眼嘅理解,尤其是系一啲年轻人同小朋友。

睇下而家后生一辈点样讲“话题”呢个词,就知道广州电视台呢十几年嚟嘅破坏有几大,影响有几深嘞!

因此,绝对唔可以因为你话“揾食”,你就可以为所欲为--我够可以话“你揾食就大晒呀?”咯!

大陸媒體根本上都係某某黨宣傳工具來啫。大家都係罷睇電視啦。

罢睇电视就不必,不过抵制“有线数字电视”就好有必要:广州“有线电视”强制升级为“有线数字电视”系“霸权主义”嘅表现!
http://general-lo.blogcn.com/diary,2983335.shtml

拣选好嘅电视频道同好嘅电视节目系好有必要嘅!
今晚十点半,翡翠台有《大国崛起》。

[此帖子已經被作者於2007-8-6 17:00:56編輯過]
做本地電視臺難呀。搵食啫。講得啱。

喺中國做媒體就係咁樣,搵食特別艱難

一方面要頂住檔嘅壓力,一方面要做節目......尺度方面控制得唔好都容易乃嘢...

以下是引用卢总在2007-8-6 10:08:16的發言:

作为有教育同宣导作用嘅电视媒体,应该小心自律,唔可以单为收视着想而妄顾其它!

系人都叫“市民”“街坊”的确唔犯法,但造成嘅影响唔好,误导咗人哋对呢啲字眼嘅理解,尤其是系一啲年轻人同小朋友。

睇下而家后生一辈点样讲“话题”呢个词,就知道广州电视台呢十几年嚟嘅破坏有几大,影响有几深嘞!

因此,绝对唔可以因为你话“揾食”,你就可以为所欲为--我够可以话“你揾食就大晒呀?”咯!

法律係人哋定嘅,所以唔“犯法”。

我曾經去過大沙頭某街道某居委辦事,發現原嚟係撈妹嚟嘅。大家都知道,做呢啲職位嘅多數都係閑職嚟咖啦,呢條撈妹肯定係上頭有人啦。不過就真係難為咗啲真正嘅街坊嘞。

如果啲真正嘅街坊系觉得“难为”咗嘅,噉好简单啦--“难为”返个捞妹啰!
卢总,你得闲要睇返子华噶栋笃笑拉~我果几句野,同你理解噶野刚好相反。我仲以为你睇得明添~难得我企一次你果边添~真失败~