QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 5976|回復: 11

[正字本字] “咁點算”還是“噉點算”?

gem2  (敢)

gem3   (禁)

粵語中有時我哋我會講:“gem2 點算?”(這樣的話怎么辦?)“gem3 犀利?”(這么厲害?)

其實,這個gem2 和gem3,他们拼读相同,祇是音调有别。他们的正字理应属同一个字。

但到了写的时候gem2往往寫作“噉”,這在廣州人中頗為常見。可能係手《廣州音字典》影響,“噉”字在這里面有收錄,就是讀gem2 這個音。但我覺得這非常不妥。明明可以用“咁”一字作兩音,為何要多搞個字這么麻煩呢?一字兩音在中文裡非常常見,難道為了方便口語,就要每個讀音都發明一個字出來?我就覺得《廣州音字典》這部書非常不權威。不過這些都是個人愚見。

請看網上漢典的解釋:

● 咁   xiánㄒㄧㄢˊ◎ 古同“衔”,含。其它字义:gān ㄍㄢˉ◎ 方言,这样,这么,如此。

● 噉   dànㄉㄢˋ◎ 同“啖”。

時至今日,“咁”已經很少作“衔”的意思出現。但“噉”則仍祇作為“啖”的同音異形字出現。而且,“咁”字比較廣泛地被承認有“这样,这么,如此”的意思,兼具代詞、副詞之職。所以,我認為,“咁點算”還是“噉點算”?當然就係“咁點算”喇。讀“敢”音都係搵返“咁”算啦。最最最起碼,你都不要將“咁(gem3禁)好”(這么好)寫成“噉好”,我在QQ群見到這樣的用法,真係覺得想嘔血。

這兩字作粵方言字時,讀音、含義均異。
這裡 http://www.cantonese.asia/anl/oncc/lessons/028.htm 可參考。

口可口可

我比車交忄束負,一彳聿用"口甘"

杀殳人王口的字口甘鬼得意口葛?
杀人王嗰啲叫做“水星文”,同“火星文”有别!
以下是引用Jake_ct在2007-8-5 12:15:32的發言:

gem2  (敢)

gem3   (禁)

……

當然就係“咁點算”喇。讀“敢”音都係搵返“咁”算啦。最最最起碼,你都不要將“咁(gem3禁)好”(這么好)寫成“噉好”,我在QQ群見到這樣的用法,真係覺得想嘔血。

唔好下下想当然!你都识得话呢两个字唔同音咯,噉又点可能将“咁”读成“敢”呢?

读成“禁点算”,你唔觉得好怪鸡嘅咩?

《广州音字典》你就话唔权威,嗰个“网上汉典”你就奉若圣明,咩奶油啊?

我身邊嘅情況係,得我一個人用“噉(gam2)”嚟表達“噉樣”、“噉點算”嘅意思,多數嘅人唔係打“咁”就係“感”。
哥白尼发现地球系围住太阳转嘅时候,佢周围嗰班人都话佢傻嘅,太阳系围住地球转嘅。

原帖由 卢总 於 2007-8-6 01:28 發表 杀人王嗰啲叫做「水星文」,同「火星文」有别!

水星文尚可观之;火星文只能望文生义。

正确应是:

那怎么办?噉点算?

呢个字都论坛都讨论过N次喇,重有乜好讲
原帖由 gboss 於 2008-4-14 12:05 發表 呢个字都论坛都讨论过N次喇,重有乜好讲
無辦法.....呢啲問題硬係永遠有人會問~