QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 1772|回復: 7

[八卦時聞籮] 有人喺我主页放嘅狗屁,请大家唔使客气!

抵制普通话會令廣府地區孤立, 對其經濟不利, 也令
廣府地區人民無法和其他中國人交流, 對到外地工作和學習是不利的

推广广州话是對廣東多元化文化的侵入, 其實廣東較重視廣州話, 巳令廣東客家話和潮汕話人民的不滿, 尤其是不少原本是客家話地區正在廣府化

不要忘了客家話潮汕話同樣是廣東的主要方言, 當然也不要忘了廣東的其他方言,如雷州話台山話

廣州人士經常在說普通話入侵,要抵制普通話, 這些人不明白推廣普通話是在推廣共同語, 難道中國不能有共同語言?

相反我們去推廣广州话是會入侵廣東非廣府話的, 這是對廣東多元文化的破壞

使乜同你客氣。。。超[em05]

言之无物!你到家下都重唔知自己衰乜嘢!

点解OK仔会话冇人会依恋你,用呢两个月时间好好地反省下啦!

重有,奉劝你多一句:吸烟危害健康!你唔顾自己都顾下其他人!

[此帖子已經被作者於2007-8-3 4:08:43編輯過]

做咗就冇得後悔。。

你同我定,我做事從來會顧及人哋感受。。

而且我係唔喫菸嘅。。。

始终都重系冥顽不灵!

真系有嘢想要发表嘅,唔该围绕下主帖嘅内容先啦!

人薄言微,冇嘢發表[唔應該用發表,冇人化嘅人祇會講嘢。]。
请问雷州话、台山话嘅起源喺边啊?算唔算系外来咖?
卢总~各人有各人噶观点,如果讲得明讲得清自然最好,如果讲得唔明,秀才遇着兵,都无谓伤和气啊~