QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 8592|回復: 13

[詞彙及文法] 查实“喊”点解叫“流马尿”?

如题。
[此帖子已經被余OK於2007-8-2 20:14:41編輯過]
  呢個問題要搵到對馬匹熟悉嘅專家解答至得喇。

有咩點解啫,喊起上嚟個樣令人覺得你好似匹馬咁啰。

可能馬流淚係比較常見同難以抑止啦。

之但係。。。。。。。。唔係馬流淚,而係流馬尿噃。。。。。。。。。。

我知星加坡行嘅鞭刑,條鞭係浸過馬尿嘅,以取其黐笠笠嘅特性。。。

唔通同馬尿黐笠笠有關?

[此帖子已經被作者於2007-8-3 2:50:05編輯過]

你見過馬小便沒有?見過就知點解。
馬痾尿時尿量相當多,像瀑布般但又不是射得很遠,一行尿柱流一段時間,像人流淚般要一段時間才停下來。所以有人戲稱喊為流馬尿?亦有人話人喊做開水喉。

http://hk.knowledge.yahoo.com/question/?qid=7006041200576

[此帖子已經被作者於2007-8-3 8:51:30編輯過]

呵呵,不过我都系觉得唔多贴切,可能未见过有人喊到噉。

[此帖子已經被作者於2007-8-3 10:17:18編輯過]
流蚊飯就知點解,流馬尿就眞係冇諗過點解
又關事?!唔該,呢句話北方漢語亦有,為漢語故有詞彙。而且估計好早就有,但目前未搞清原來是怎麼樣的。只知道官話也有。
以下是引用紫凤凰在2007-8-11 16:04:18的發言:
又關事?!唔該,呢句話北方漢語亦有,為漢語故有詞彙。而且估計好早就有,但目前未搞清原來是怎麼樣的。只知道官話也有。

「流馬尿」 乃北方漢語? 官話? 未知可否仔細道來?

一睇就知係北方话啦!

广东都冇马,广东人又敢几何见过马屙尿?

大蛇屙屎就见得多。

宋代,海南有馬的記載。宋代王豫之《輿地紀勝》卷一百二十四·瓊州條記載:漢《地理志》雲,無虎與馬。今其地無虎,而馬實繁。fficeffice" />

《感恩縣誌》卷四·輿地志·物產·獸條也記載:馬,有紅白黑三種。《漢書·地理志》謂珠崖儋耳無馬與虎。今則無虎,而馬則遍地皆產矣。

至此,海南有馬,已是言之鑿鑿。由此可以推斷,海南有馬的歷史起唐宋交替時期。

宋代范成大《桂海虞衡志》載:果下馬,土產小駟也,以出德慶之瀧水者為最。高不逾三尺,駿者有兩脊骨,故又號雙脊馬,健而善行。德慶、瀧水,為宋府名,今廣東省羅定縣與陽春縣間。果下馬產於廣東,廣東距海南島最近,海南馬來自廣東是最可信的解釋。

所以,廣東怎會冇馬!

咁你见过广东马未呀?

敘永官話:
哭——哭(kueo)
眼淚——眼露水,馬尿水
掉眼淚——流眼露水,流馬尿水

以下是引用唔三唔四蠢魚在2007-8-12 22:11:02的發言:

一睇就知係北方话啦!

广东都冇马,广东人又敢几何见过马屙尿?

大蛇屙屎就见得多。

果然有D道理..............