QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3763|回復: 6

[離「普」之言] 《撥亂反正》之二十二:估 vs 猜

當有人問你問題嗰時,你唔確定,但係你又要答佢噃,呢個時候你會點回答呢?

提供兩個答案:

一:我估。。。噉噉噉

二:我猜。。。噉噉噉

好,買定離手。噉究竟應該點講先至啱呢?而家開估。

睇過超級無敵獎門人嘅朋友都知道,當年呢個節目紅到幾勁。而入邊有一個環節叫做超級無敵估歌仔,係請一啲外國人聽啲音樂跟住唱返出嚟,要來賓估歌名!由此可以知道,喺粵語表示猜測時,應用估字。。。

但問題係,亦有部份,具體有幾多我唔係清楚,反而表猜測時係講我猜。我估呢啲人士肯定係睇得我猜多勒,人哋節目名叫我猜,佢哋耳濡目染。一係無知當有趣,一係轉唔返過嚟,再者嚴重啲係忘祖。跟住人講我猜。。

所以正確答案就係一勒,唔知你有冇估啱呢?暫時寫住咁多,諗到再補充。。。

估有根據,猜喺亂來?

我用得最多嘅係“我諗。。。”,表示“猜測,唔確定”嘅意思有時我都會用“估”,至於“猜”,只用喺猜拳、猜枚嘅場合。

以下是引用ungoo在2007-8-1 12:44:23的發言:

我用得最多嘅係“我諗。。。”,表示“猜測,唔確定”嘅意思有時我都會用“估”,至於“猜”,只用喺猜拳、猜枚嘅場合。

人在變,時代在變,語言也在變。

諗都算係新講法喇。

标准讲法系:断估

唔需要“由此可知”

“估”又係粵語中一個好古樸嘅用語~

而“猜”就真係好難考究喇~

我諗。。。。如果如粵語嚟講嘅話用到“我猜”完全都好唔順口噃。。。。