QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 5531|回復: 7

[新歌推介]三千年前 by 十二金釵 feat.李香琴 / 關淑儀

今日聽到一首風格比較獨特嘅新派台作品,歌手組合就讓人感到驚奇和耳目一新。

陳輝揚喺「十二金釵」cd裏面,有個很特別嘅project。除了關淑怡的演唱之外,搵十二個人唱十二首關於女性既歌。

我聽完之後都覺得好傷感,用老人家嘅獨白貫穿首歌,印象中就係單飛後嘅劉以達試過用中西樂漸漸演進過渡配上一位阿婆臨終遺言嘅《兒歌》,相比之下,呢首歌就少咗一點詭秘氣氛,但係就令聽者不禁為講者之内容和聲音感動。

期待呢只概念CD誕生。

以下係一位網友嘅評論:

呢首「三千年前」係一首好哀怨,但又帶點鬼魅既歌..又係中西合壁..其實琴姐只係負責獨白....亦係講左成首歌咁滯。

而Shirley就負責ad lib同唱左兩段8句既歌。

一個講..一個唱....都好特別..

而我覺得關淑怡唱個部份就係一個好強烈既對比....好似一個局外人講返故事老人家既悲哀....亦可以係琴姐年青時既心聲.....

琴姐既讀白就係講一個老人家好掛住舊情人...

關淑怡唱出第一粒音我就已經毛管都戙...唔係恐怖個隻毛管戙..係好touching個隻..個幾句好似係成首歌既縮影

而琴姐既演繹係充滿著感情...非常感人

三千年前

琴:
再見 唔好怪我第一句就同你講再見
因為我真係專情來同你道別咖

你唔講嘢 淨係聽我講嘢 嗰陣時個世界好安靜
冇而家咁嘈 襯得我特別吱喳 特別開心
我記得 同你去睇日落
你會響我耳仔邊講嘢 你講得好細聲
其實我一啲都聽唔清楚咖
不過 我好鍾意聽你噉樣同我講嘢
以後 再冇人噉樣同我講嘢喇
因為你話畀我知 你要走喇
忽然間 經過咗好多年
我冇再睇過日落

Shirley
趁熄滅前 還可一見
蠟成了灰 沾污了我的臉
眾生萬年 淚海悲天
浪漫擱淺 舊歡不變

我記得 你同我去過嘅每一個地方
果啲地方 通通留喺我心裡面
我唔會講
我老喇 我只係會講
我喺度太耐 時間耐咗
難免知道人總會慢慢咁將過去淡忘
又會睇住啲嘢 無聲無息咁樣消失
我點解要走
我先兩日 唔知諗緊乜嘢
無端端走咗去睇日落
個日落 就同我記得陪住你睇嗰個樣一樣
不過就算我點樣裝出若無其事
我都冇辦法唔承認
我失去嘅嘢實在太多喇

Shirley
趁熄滅前 還可一見
蠟成了灰 沾污了我的臉
眾生萬年 淚海悲天
浪漫擱淺 舊歡不變

我要走喇
如果你記得返我係邊個
我知道
你一定會 好唔捨得我
仲會好掛住我咖

再見

[此帖子已經被作者於2007-7-26 15:11:38編輯過]
好奇怪的组合啊,关的声音好像不如以前了

四個字:耳目一新。

聽老人家講嘢嘅感覺好舒服~

李香琴姐嘅專線重保留咗粵語殘片feel,此種聲線買少見少。
果然係耳目一新!
琴姐同關淑儀嘅合作,確實好有新鮮感。
条LINK唔掂
  条LINK唔掂