QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 7728|回復: 11

[正字本字] [求助]唔該正字高手為有音無字嘅詞填上漢字(代Desmond發)

此空白方格□ 代表有音無字。

唔該正字高手盡快幫忙,係為咗做輸入法用嘅。

1扁□□ bin2 taat8 taat8 

扁扁的(biǎn biǎn de) :你做乜嘢將個袋壓到扁□□噉[你為甚麼把這個包兒壓得扁扁的]?

2半□□ bun3 lang1 kang1 

半截兒(bànjiér) :啲嘢做到半□□佢就走人,點算呀[工作才幹了半截兒(bànjiér) 他就走了,怎麼辦]?

3□ dam6 

跺:□腳[跺腳]。

4□□震 di4 di2 dzan3 

直哆嗦(zhíduōsuo) ﹕ 凍到我□□震[冷得我直哆嗦]。

5吊吊□ diu4* diu2* fing6 

(1)晃來晃去(huǎngláihuǎngqù) ,晃悠(huàngyou) :個書包上面掛咁多飾物,吊吊□,有乜好睇[書包上面掛這麼多飾物,晃來晃去的,有什麼好看的呢]!
(2) 沒有著落(méiyǒuzhuóluò) :呢單生意傾咗半年,到而家重系吊吊□。[這樁生意談了半年,到現在仍然沒有著落]。

6□ doey2 

(1) 捅(tǒng) ;伸(shēn) : 條鎖匙□唔入把鎖度[這鑰匙插不進鎖眼裡]。
(2) 撐(chēng) : □住度門[頂住門]。
(3) 推(tuī) ;慫恿(sǒngyǒng) : 呢件事求其□個人出去認咗佢啦[這件事,隨便推個人出去承認了算了]。
(4) 黑社會用語。毆打(ōudǎ) : □冧佢[打死他]。

7□ dyt7 

噘(juē) (嘴),嘟(dū) (嘴)﹕□起個嘴[噘著嘴]。

8□ faak8 

(1) 用棍棒、鞭子打(yòng gùnbàng、biānzi dǎ) :我細個一唔聽話就畀阿媽用藤條□[小時候我每次調皮搗蛋都會帔媽媽用藤子抽打。]
(2) 攪和(jiǎohuo) :□雞蛋。

9肥□□ fei4 tan4 tan4 

(1) [貶]胖墩墩的(pàngdūndūn de) ,胖乎乎的(pànghūhū de) :佢肥□□噉,好論盡[他胖乎乎的,笨手笨腳]。
(2) 油膩膩的(yóunìnì de) :切完猪肉, 雙手肥□□[切過猪肉, 滿手油膩膩的]。

10□ fik9 

甩(shuǎi) :□乾件雨衣[把雨衣上的水甩掉]。︱□嚟□去[甩來甩去]。

11□ geng6 

(1) 提防(dīfang) :佢偷過嘢,你要□住佢[他偷過錢,你要提防他]。
(2) 小心(xiǎoxīn) :□住呀,唔好打爛隻杯[小心,別打破杯子]。

12□惜 geng6 sek8 

小心,愛惜:人哋嘅嘢要更加□惜先得[人家的東西要更加愛惜(àixī) 才行]。

13癐□□ gui6 laai4 laai4 

累得無精打彩,累癱了:日夜趕工,搞到個個癐□□[日夜加班,大家都累得無精打彩(wújīng dǎcǎi) 了]。

14□ he2 

嘆詞。用於講出自己的看法後要求對方同意:呢套戲幾好睇□[這電影挺好看的,啊(a) ]!

15□(hea/hae) he3 

(1) 無目標的閑逛,打發時間:你而家去□一陣先,我過半個鐘頭就到[你現在先去遛(liù) 一會兒,我過半小時就到]。
(2) 形容人懶散、游手好閒:我唔會好似你咁□[我不會像你那樣懶散(lǎnsǎn) ] 。

16□ jaang3 

蹬:個肥仔出力噉□住部三輪車[那個胖子很吃力地蹬(dēng) 着三輪車]。

17圓□□ jyn4 dam4 dam4 

圓溜溜:個西瓜圓□□[這個西瓜圓溜溜(yuánliūliū) 的]。

18□ kip7 

英語keep的音譯。
(1) 盯,看守(球賽中使用盯人戰術時的用語):你□住對手個中鋒,唔好畀佢頭球攻門[你盯(dīng) 住對方的中鋒,別讓他頭球攻門]。
(2) 控制,保持,維持:我同佢一直□住朋友關係[我和他一直保持(bǎochí) 著朋友關係]。
(3) 保存:呢張收據有用?,你要□住呀[這張收據挺有用的,你要保存(bǎocún) 好]。

19□ kwaang2 

稈兒,梗,莖(多用以指菜莖):你唔食菜□,淨食菜葉,太浪費啦[你不吃菜梗(gěng) ,光吃菜葉,太浪費了]。

20□□ lak7 kak7 

(1)崎嶇不平﹕條路好□□,唔好開咁快[這條道崎嶇不平(qíqū bùpíng) ,不要開得這麼快] 。
(2)(說話)不流利,結結巴巴﹕篇稿你讀得咁□□,點上台演講呀[這篇稿子你讀得結結巴巴(jiējie bābā) 的,怎麼上台演講啊]?

21咧□ le2 he3 

狼狽,夠嗆﹕佢頭又未梳,鞋都未著好,真係咧□[他頭也沒梳,鞋也沒穿好,真夠狼狽(lángbèi) 的]。

22咧□ le5 fe5 

吊兒郎當,衣冠不整﹕乜你恤衫紐都唔扣咁咧□?[你怎麼連襯衫紐扣也不扣上這麼衣冠不整(yīguānbùzhěng) 的 ] 。

23靚□ leng1* keng1 

小子,小傢伙(指小孩):你個靚□吖,又幾叻嗰喎[你這小傢伙(xiǎo jiāhuo) ,還挺聰明的]。

24靈□ leng4 keng4 

靈驗﹕好多人拜呢舊姻緣石,話佢好靈□[很多人朝拜這塊姻緣石,說是挺靈驗(língyàn) 的]。

25溜□ liu1 lang1 

形容事物很不普遍或要求很特殊:佢食得好溜□,服侍佢三餐真係唔容易[他吃得挺特別(tèbié) 的,伺候他三頓飯真是不容易 ] 。

26□ long3 

墊,架(把東西放在別的物體上)﹕推張凳過嚟畀我□腳[把凳子推過來讓我墊(diàn) 腳]。|枝竹就□喺兩張檯中間[竹竿就架(jià) 在兩張桌子中間]。

29□ maak7 

英語 mark 的音譯詞。
(1)(球賽中的)釘人:□住對方個5號[釘住(dìngzhù) 對方的5號]。
(2) 記錄,作記號:我頭先講要考邊幾課,你哋□低咗未呀[我剛才說過要考哪幾課,你們記(jì) 下來了嗎]?︱呢幾盒有問題嘅,我都□起咗?喇[這幾盒是有問題的,我都作了記錄(zuò le jìlù) 了]。

30□ maang1 

張掛;拉:□衡啲條橫幅[把橫幅標語拉(lā) 緊一點兒]︱□條繩晾衫[拉起一根繩子晾衣服]。

31□ man3 

(1)靠邊,靠近邊緣:你企到咁□因住跌落去呀[你站得這麼靠邊兒(kàobiānr) 小心掉下去啊]。
(2)引伸指錢、物、時間等不太充足,不太夠,不足以應付所需。義近普通話的“懸”:身上得五十零蚊,搭的士□咗啲[身上才五十來塊錢,坐出租車不太夠(bùtài gòu) ]︱你唱成咁,要入合唱團,好□噃[你唱成這個樣子,想進合唱團,挺懸的]︱兩日就要做起?有啲□[兩天就要完工?有點懸(xuán) ]。

32拏□ na1 gang1 

牽連,關係(作名詞用)﹕我同佢冇乜嘢拏□[我跟他沒甚麼關係(guānxi) ]。

33腍□□ nam4 be4 be4 

稀爛稀爛的;軟綿綿的﹕呢啲泥路,一落雨就腍□□ [這些黃泥路﹐一下雨就是一片稀爛(yīpiàn xīlàn) ]!︱啲豆腐腍□□ 好難夾 [這豆腐軟綿綿(ruǎnmiánmián) 的不容易夾起來]

34□ nang3 

(1)牽連﹐拖累﹕呢件事瓜□藤﹐藤□瓜﹐幾複雜下[這事兒瓜瓜蔓蔓互相牽連(qiānlián) ﹐挺複雜的]。︱啲仔女陀手□腳﹐我點行得開啫[讓兒女牽纏(qiānchán) 住了﹐我怎麼走得開呢]?
(2)綁﹐繫﹕你個衫袖□住條線[你的袖子繫(jì) 著一根線]。

35□□聲  ngang2 ngang2 seng1 

咕咕噥噥(帶有不滿情緒的嘀咕)﹕聽到要加班加到半夜,個個都□□聲[聽說要加班加到半夜,一個個都咕咕噥噥(gūgunongnong) 地] 。 

36□ nge1 

引伸作吭聲﹐吭氣﹕佢明知自己唔啱,梗係□都唔敢□啦[他明知自己不對,當然是不敢吭聲(kēngshēng) 了] 。

37□ pe5 

(1)斜著身子﹐歪著身子:乜你企到咁□?[你怎麼站得這麼歪歪扭扭(wāiwāi niǔniǔ) 的 ]。
(2)形容做事不起勁,採放棄態度:佢知道冇得升職之後,就放□晒嘞[他知道提職沒他的份兒以後,做事就不起勁(bùqǐ jìn) 了]。

38□1 saau4 

又作“撻taat7”。不問自取,拿﹐﹕佢行過我張檯順手就□咗我枝筆去用[他經過我的桌子順手就拿走(názǒu) 我的筆去用]

39□2 saau4 

瞥(很快地看一下)﹕我見到佢□咗隔離位嗰張試卷好多眼[我看見他瞥(piē) 了鄰桌同學的試卷好幾眼了]。

40□ soe4 

滑,滑動:□滑梯[滑(huá) 滑梯]。

41□□轉 tam4 tam2* dzyn3 

團團轉:急到□□轉[急得團團轉(tuántuánzhuàn) ]。

42□□冚 tap7 tap7 ham6 

(指兩種物體吻合或配合得)天衣無縫,嚴絲合縫:呢個畫框鑲我幅油畫□□冚[這個畫框鑲我那幅油畫大小正好合適(dàxiǎo zhènghǎo héshì) ]。

43佗手□腳     to4 sau2 lang3 goek8 

拖住了手腳,礙手礙腳的:對仔女佗手□腳,點出得去搵嘢做吖[這倆孩子拖住了手腳(tuō zhùle shǒujiǎo) ,怎麼出去找活幹呢]?

44踩□□ tsaai2 lou1 la2 

又作“滾軸溜冰”,即溜旱冰(liū hànbīng) 。“□□lou1 la2”是英語roller的音譯。

45長□□ tsoeng4 laai4 laai4 

長長的,太長了,過長了(指長得過分):條褲長□□,要改短啲先得[這條褲子太長了(tài cháng le) ,要改短點兒才行]。

46□ tsou5 

攢;積蓄:佢咁大使,邊度□到錢吖[他花錢這麼大手大腳的,哪裡能存(cún) 錢 ]?|□多啲錢養老[多積蓄(jīxù) 點錢養老]。

47□ waang1 

壞事(huàishì) ;砸鍋(záguō) ;吹了(chuī le) :件事畀佢搞□咗[這樁事兒讓他弄砸了鍋]。︱佢哋都唔夾嘅,實□啦[他倆壓根兒就合不來,肯定吹了]。

48橫□□ waang4 bang1 bang6 

(1)橫著:架車橫□□噉泊正喺門口[這輛車橫著(héngzhe) 擺在門口前面]。
(2)引申指人蠻橫無理:你都橫□□嘅,費事同你講呀[ 你真是蠻橫無理(mánhèngwúlǐ) ,懶得跟你講 ]。

49□料 we2 liu2* 

(為某種目的)搜集材料:做記者最叻就係□料[當記者最有能耐就是搜集材料(sōují cáiliào) ]。|呢單案證據唔夠,要周圍去□多啲料先得[這件案子證據不足,要到處去多搜集一些材料才行]。

50□嘩鬼震 wi1 wa1 gwai2 dzan3 

喧嘩嘈雜(xuānhuá cáozá) 。

5.吊吊幌 diu4* diu2* fing6 

42.佮佮冚 tap7 tap7 ham6 

1.扁塌塌
2.半冧冚
4.弟弟震
5.吊吊揈
6.?(+享)(隊)
9.肥腯腯
13.攰癩癩
17.圓沊沊
19.菜?(艹+匡)
20.甩咳
22.咧啡
25.溜楞
30.掹
32.拏更
33.腍啤啤
34.褦
39.睄
41.氹氹轉
43.佗手褦腳
45.長瀨瀨
46.蓄錢
49.搲

[此帖子已經被作者於2007-7-26 11:10:08編輯過]
四個唔識,其他都有聽過。。。
2半掕掯
3踏
13攰賴賴
15愒
20??
21厲揭
26笐
30繃
33腍坺坺

8. faak1 提手旁加一个‘失’字,亦可读成fit1

其实粤语入边好多助词都好似泰国语,比如松baubau,肥tantan......去边度稳汉字啊?

真好笑,居然连英语嘅keep,mark都想要去稳汉字,唔知系咪走火入魔!!!

以下是引用youngfs在2007-7-29 11:08:54的發言:

8. faak1 提手旁加一个‘失’字,亦可读成fit1

其实粤语入边好多助词都好似泰国语,比如松baubau,肥tantan......去边度稳汉字啊?

真好笑,居然连英语嘅keep,mark都想要去稳汉字,唔知系咪走火入魔!!!

腯...........
又真係有尐離譜...

全部都識讀唔識寫,陰公!
陰功....
唔該羊城惜花人
以下是引用youngfs在2007-7-29 11:08:54的發言:

若果通過造字,造到好似「lift」作「??(車立)」呢啲咁經典嘅字,又不妨試吓。

以下是引用余OK在2007-7-30 19:53:41的發言:

若果通過造字,造到好似「lift」作「??(車立)」呢啲咁經典嘅字,又不妨試吓。

漢語嘅架勢系造詞而唔系造字,系一定量嘅漢字基礎上造出儘量多嘅新詞,呢點系英文拍馬都難追噶。

只要大家公認某一個字去代替粵語嘅發音,甘就tap tap 掂,起碼唔使失傳果個音啦