QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 8887|回復: 20

翻唱: 甄妮-夢想號黃包車 by 東加豆

十分喜歡這首歌的旋律及歌詞, 唱的時候已盡量了...希望日後可以更好.

download link

http://www.yousendit.com/transfer.php?action=download&ufid=47490B483D2B92C0

甄妮《夢想號黃包車》

逢人問我怎可帶他遠去
自己增加了負累
問怎會忍受那些嘴臉
要他喝令前驅

沿途沒有哼出怨聲半句
自己不感到受罪
讓他坐車上我拉他去
要他策藶揚鞭
我甘心做先驅

先驅絕不理過去
從沒有絲毫怯懼
天天都爭取目標雖遠
但他每日都讚許
我甘心做先驅

[此帖子已經被作者於2007-7-25 12:14:26編輯過]

哈哈~~又系我霸住头位先~~~

豆豆唱得好劲啊~~~~个音乐配器又好~我中意>....

[em02][em02][em02]

豆豆唱呢首歌,頗有甄妮嗰種中氣十足,引吭高歌嘅大姐大風格,好嘢![em17]

呢首歌,細細個就已經聽住,記得當時商業電臺成日都播放住。
以前我喺呢個帖度都有提及到:
http://bbs.cantonese.asia/dispbbs.asp?boardid=110&id=301

[此帖子已經被作者於2007-7-25 23:20:23編輯過]
其實阿豆嘅聲音可以好渾厚,風格上,唱甄妮嘅歌應該好啱。事實上真係唱到甄妮嘅風格,好聽!
不過我始終都係鍾意原版嘅伴奏音樂,特別係前奏嘅中樂彈撥同蕭笛嘅配合,好有特色。
唱得不错啊,丁页一个
唱得好!支持一下!

好多謝大家支持....

老伍兄! 多謝你霸了個頭位 ! 唱得..不算勁喔..^_^!! 還學習中呢...

Samkong! ~ 這首歌..其實應該再落重少少, 少少就夠了, 唱時怕落得太重, 聽番覺得還欠缺些, 自己還未能控制自如, 及觸覺方面未夠好, 希望日後可以再好些......多謝你喜歡^_^!!

highyun! 多謝你聽了首歌! 你年紀輕輕...實在真的很留意懷舊歌! 不是閒閒說那類....  而你所喜歡的原曲, 那些配樂確是很好聽的 我自己也喜歡, 但沒有原裝版,

香城浪子! 多謝你! 很久之前...我也看過香城浪子...^_^!! (一把年紀了....@~@!!)

cowcow^^ thank you!!

呵呵,豆豆改行拉车仔,几大都坐。
伴奏个版本几特别。
谢谢分享!好听!
多謝你們聽了我的歌....微笑兄..斯巴...王明...
呢首歌仔好聽,多謝!
不错,原来这里还有这多K歌高手
原帖由 tonkabean 於 2007-7-28 06:32 發表 香城浪子! 多謝你! 很久之前...我也看過香城浪子...^_^!!
「香城浪子」係咪一齣劇?呢個title用喺王傑身上係咪最合適不過呢?

原帖由 余OK 於 2007-9-21 23:03 發表 「香城浪子」係咪一齣劇?呢個title用喺王傑身上係咪最合適不過呢?

前一段時間晚上11點左右,佛山電視臺都翻播緊1980年代初TVB嘅劇集《香城浪子》。

原帖由 余OK 於 2007-9-21 11:03 PM 發表 「香城浪子」係咪一齣劇?呢個title用喺王傑身上係咪最合適不過呢?
《香城浪子》咁出名,你居然唔知道?

呢部戏由黄日华、庄静而主演,汤镇业、梁朝伟、黄曼凝、林建明、刘兆铭都有份。

梅艳芳只《心债》更加系凭呢部戏唱到街知巷闻。当然,顾嘉辉作嘅曲,黄霑填嘅词亦功不可抹!

唱得几好啊.我总系觉得豆豆姐把声有D似林志美,你地认为呢?

哇,豆豆唱得真是好者,我刚开始听以为是甄妮姐姐既原版先,后来先听出不是......如果我把声线有你甘好就好啦,可惜.........听你既歌直情就是一种享受,多谢你为大家带来甘正既歌,希望再接再厉.......

<香城浪子>点解我第一次听到既?哎,\鬼叫我是乡下佬仲是小朋友见识少咩,呢D吾可以怪我既.

感情饱满,声音浑厚,作为非专业歌手,算唔错嘞!如果能够咬字清晰啲,效果就更加好嘞!
very--good