QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4285|回復: 10

[粵語拼音] 有冇人熟悉《廣州話拼音方案》同《香港語言學學會粵語拼音方案》架?

我睇咗兩套方案,發覺兩套方案好類似,但係喺注音上,我就發覺有問題啦。《廣州話拼音方案》(廣東省教育廳制定嗰套)同《香港語言學學會粵語拼音方案》嘅聲調規定實際上一模一樣,但係叫法上面就有好大差別。

第一聲大家叫法相同都系隂平同隂入;但系第二聲《廣拼》叫陽平,《港拼》就叫隂上;第三聲,《廣拼》叫陰上同中入,《港拼》就叫陰去同中入;第四聲,《廣拼》叫陽上,《港拼》叫陽平;第五聲,《廣拼》叫陰去,《港拼》叫陽上;第六聲,大家都叫陽去同陽入。

我想問:同一個音,點解會有兩個名,究竟誰對誰錯?定抑或,真係兩個方案叫法各不相同,但都係指同一個音?

呢个好容易解释啫!

邓伯伯喺廿几年前已经好有远见噉指出咗——“一国两制”吖嘛!

但係吳邦國最近亦都話“一國是前提”啊!
更何況呢嘀嘢最好唔好同政治扯上關系,從學術角度講就好啦。

有冇人答到我啊?唔該幫幫手啦

[em06]

楼主应该搞错咗。

粤语拼音声调,广州方案同香港方案无区别。

1至9声分别为:

阴平 阴上 阴去

阳平 阳上 阳去

阴入 中入 阳入

咁可能係我收集咗個錯嘅方案啦。多謝樓上提醒!
無論廣州話拼音方案抑或語言學會方案,對聲調稱呼都係一致嘅。第一至第九剩分別為:陰平、陰上、陰去、陽平、陽上、陽去、陰入、中入、陽如。其中七、八、九聲往往歸化入第一、三、六聲中。
以下是引用xiss在2007-7-25 12:44:35的發言:
但係吳邦國最近亦都話“一國是前提”啊!
更何況呢嘀嘢最好唔好同政治扯上關系,從學術角度講就好啦。

“一国两制”系边个提出嚟咖?

家阵两套拼音方案系唔系为同一套语言服务先?系嘅话,即系有大前提啦!

一啲政治幽默都冇!我哋研究“正字”唔一定要系严肃嘅,轻松啲都一样可以——“轻松粤拼输入法”你试咗未?

以下是引用highyun在2007-8-2 21:08:40的發言:
無論廣州話拼音方案抑或語言學會方案,對聲調稱呼都係一致嘅。第一至第九剩分別為:陰平、陰上、陰去、陽平、陽上、陽去、陰入、中入、陽入。其中七、八、九聲往往歸化入第一、三、六聲中。

冇錯,兩套方案喺聲調方面係一致嘅。

順便提提,我見過某啲文章(帖)當中,有將陰入稱為“上陰入”,而將中入稱為“下陰入”嘅提法。

睇嚟,系我嗰種“制”錯咗。喺粵拼呢個角度睇,唔需要“兩制”。系我需要改善,香港嗰套唔使改。輕松粵拼輸入法未用過,因為用慣咗拼音輸入法唔想轉啦,再加上大陸考試始終要考普通話,打字時練習下都好嘅!
1960年嘅廣州話拼音方案係根據漢語拼音方案來設計的,跟香港語言學學會方案的差距很大,但卻將就符合不少人嘅發音習慣,以及對於外地人而言比較容易學習。