QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: highyun

[純水無大礙] 呢几日冚新闻嘅原因

Re:呢几日冚新闻嘅原因

我都唔係好明芬既立場... 我認為而家既香港重未適合普選...根本普羅大眾都未有普選既水平, 好多人人云亦云, 易被擺佈煽動。 但我鍾意趙紫陽...支持民主。

kathy在2005-06-23 13:16:54說道:[br]我都唔係好明芬既立場... 我認為而家既香港重未適合普選...根本普羅大眾都未有普選既水平, 好多人人云亦云, 易被擺佈煽動。 但我鍾意趙紫龍...支持民主。
呢句話用黎形容妳自己最適合。 睇怕妳讀書時都唔會用心。 選舉係國民最基本義務,受法律保護。 呢個就係民主!

cactus在2005-06-23 18:29:28說道:[br][quote]kathy在2005-06-23 13:16:54說道:[br]我都唔係好明芬既立場... 我認為而家既香港重未適合普選...根本普羅大眾都未有普選既水平, 好多人人云亦云, 易被擺佈煽動。 但我鍾意趙紫龍...支持民主。
呢句話用黎形容妳自己最適合。 睇怕妳讀書時都唔會用心。 選舉係國民最基本義務,受法律保護。 呢個就係民主! [/quote] 首先, 我承認自己學識淺, 理解力低, 表達能力亦不好。但我回芬的時候並無冒犯之意, 反駁之意, 我只是單純地對普選提自己意見... 之前應該有人講趙紫陽, 有人講法輪功上山唔知做咩, 有人可能講政客, 有人可能講當年d 學生... 所以芬講的幾句話, 我真的不明白他指以上哪些人, 他的立場又如何? 繼而, 芬問的問題, 我亦不明白他的含意...... 我支持香港最終普選, 但個人認為現在不是好時機進行普選, 我想講普選, 象徵所有合資格市民可以投票,以香港人口結構來說, 有一大部分可以說是未受過教育或教育水平低的長者, 家庭主婦,(不是說他們全都易受擺佈,但當中有很大比例的人確實易被某些政黨, 政客或團體煽動) 舉個例說, 前排搞到滿城風雨的領匯上市事件, 公屋居民盧少蘭不是被人煽動的嗎? 無錯, 這就是民主, 但我真的不希望有些人打"民主" 口號去搞到民不聊生! 在英國統治了這麼多年之下的香港, 有些"民主派"對中央極反感, 為了賭氣,一有中方背景或與中央有關就持極度主觀的反對態度, 處處刁難, 這又是正確理性的處事態度嗎?對中國又公平嗎? "民主"最終都是希望保障人民利益, 在時機未成熟時普選, 搞出個大頭佛, 選了個長毛出黎做特首, 這又是件好事嗎?? 我愛國愛港愛中國既人民... 但會對政府有些施政有不滿 如果講89年的事, 中國當時處理得差, 我絕對認同, 但我覺得當年學運領袖的確亦做錯了,環顧實際環境, 他們是否應採取理智一點的做法, 不要再煽動學生... 他們是否都是儈子手 ???? 民主, 處理不好,又不是害了人民??? 補充一句, 好多人人云亦云, 易被擺佈煽動, <--- 你講呢句形容我最0岩,咁我係你眼中不就是最民主的人?? 我聽從大眾民意喎??? 不得不說一句, 討論還討論, 何必踩到我的個人身上呢?? 我接受善意的批評, 但係惡意的, 無理的, 我可聽不進...

我係對事而言。 妳前面所舉例子,社會上确係有少數人易受擺佈,但係只要有思考能力嘅人,都會作出理性選擇。唔可以因為存在非理性行為,就令所有國民失去選舉權。 民主選舉并非完美,但至少好過冇民主。唔通妳想禁止一切反對聲音。 ---------- 補充一句, 好多人人云亦云, 易被擺佈煽動, <--- 你講呢句形容我最0岩,咁我係你眼中不就是最民主的人?? 我聽從大眾民意喎??? ---------- 如果妳認為自己聽從民意,就係叫做民主。咁真係錯得好交關。 社會上正反意見都有,妳到底支持邊一面? 好明顯妳會支持對自己有利嘅一面,咁就唔係中立。 唔中立就算喇,做咩又要夾硬扮民主呢? ---------- 舉個例說, 前排搞到滿城風雨的領匯上市事件, 公屋居民盧少蘭不是被人煽動的嗎? 無錯, 這就是民主, 但我真的不希望有些人打"民主" 口號去搞到民不聊生! ---------- 搞到民不聊生個唔係鄭大班,“領匯上市”并唔可以令香港經濟起飛。做咩要將董嘅責任推到鄭身上?

cactus在2005-06-24 09:39:54說道: ---------- 妳前面所舉例子,社會上确係有少數人易受擺佈,但係只要有思考能力嘅人,都會作出理性選擇。唔可以因為存在非理性行為,就令所有國民失去選舉權。 ---------- em13: 你說少數人, 我卻認為是一半以上的人沒有普選的準備, 你可以去查一查2001年香港人口普查資料,以香港人口結構來說, 有一大部分可以說是未受過教育或教育水平低的長者, 家庭主婦,(不是說他們全都易受擺佈,但當中有很大比例的人確實易被某些政黨, 政客或團體煽動) 再加上一些對政治冷感, 只顧搵銀, 盲目投票的中年人和對政治認識不深, 易被煽動的熱血青年, 真是很龐大的一群... 引唔知邊個講過既話, 英國殖民統治下, 無普選港督, 又唔見有人嘈? 而家講好左有普選, 但由無普選到普選, 係唔係應該俾足夠時間市民適應? ---------- 民主選舉并非完美,但至少好過冇民主。唔通妳想禁止一切反對聲音。 ---------- em13:我唔贊成而家普選之喎, 咩原來你既一切反對聲音只靠選舉反映的??? 香港重有大把民主... ---------- 補充一句, 好多人人云亦云, 易被擺佈煽動, <--- 你講呢句形容我最0岩,咁我係你眼中不就是最民主的人?? 我聽從大眾民意喎??? ---------- em13:呢幾句分明就係"潤"你嫁啦...估唔到你咁都可以當係我既觀點, 用以抨擊我呀?? ---------- 社會上正反意見都有,妳到底支持邊一面? 好明顯妳會支持對自己有利嘅一面,咁就唔係中立。 唔中立就算喇,做咩又要夾硬扮民主呢? ---------- em13: 此乃人性!難到你會支持對你不利的那一面? 好無人性哦...em14: em14: 如果普選, 我當然亦選個造福百姓, 對我有利的人... 中立? 往往完全抽身的人才能看得最廣, 局中人,講中立? 此為假"中立"... 但補充一句, 一個為大局去想的人, 如果我的利益嚴重影響到別人利益, 影響政府,就會作平衡和取捨... ---------- 搞到民不聊生個唔係鄭大班,“領匯上市”并唔可以令香港經濟起飛。做咩要將董嘅責任推到鄭身上? ---------- em13: 無錯, “領匯上市”并唔可以令香港經濟起飛, 但“領匯上唔到市”, 你知唔知又損失左幾多人力物力金錢名譽呀?? 做咩要將董嘅責任推到鄭身上?<--em13:董既責任係建設香港, 難到鄭的責任是破壞香港??
em13:

---------- 我唔贊成而家普選之喎, 咩原來你既一切反對聲音只靠選舉反映的??? 香港重有大把民主... ---------- 選舉唔係反映反對聲音,而係選一個受到認同嘅領導人。 香港民主己經好少,立法會只有半數人仕識用自己個腦諗嘢;另一半見風使舵,根本上就係為自己謀利益。公務員政治中立,董政府不過係扯線公仔。 ---------- 做咩要將董嘅責任推到鄭身上?<--董既責任係建設香港, 難到鄭的責任是破壞香港?? ---------- 呢個係唔合理假設。 董既責任係建設香港,但係董施政期間,香港失業率不斷破記錄,創新高。 鄭嘅責任係監督政府失當,呢個係議員職責。 領匯上市係將市民福利出賣,換取資金,去填董施政做成嘅財赤。

1、民主唔等于反对,民主更唔等于无政府主义,为咗反对而反对 2、香港嘅民主同中国大陆根本唔喺一个层次,所以大陆人同香港人对民主嘅理解多半会有分歧。大陆人喺唔了解香港嘅政治运作体制之前,系唔适合过多评论。 3、开贴并唔系讨论呢啲嘢,唔知点解会转到讲呢啲内容,似乎中间有人理解错咗而转换话题。 请讨论时对事不对人,唔好伤感情。另外本论坛主要以讨论粤语为主,虽然我关心政治,但喺度讨论呢啲敏感嘢,往往等于捉虫上身,到时畀人封咗个服务器,大家都冇得玩。

em14:"領匯上市"事件如果你不清楚可以上網看多點前因,經過,後果,以及對各方面的影響, 當你認為你自己十分清楚時, 再下判斷......如果你仍然覺得鄭生是為民請命的話, 我也無話可說... 但補充一句, 一個為大局去想的人, 如果我的利益嚴重影響到別人利益, 影響政府,就會作平衡和取捨... 『香港民主己經好少,立法會只有半數人仕識用自己個腦諗嘢;另一半見風使舵,根本上就係為自己謀利益。公務員政治中立,董政府不過係扯線公仔。』 em14:香港的民主問題, 我都想請你細細思考下, 你以上的說話是基於甚麼去講的? 至於公務員政治中立的問題,是他們對不損利益的話題沒意見, 你沒留意到之前公務員對薪酬問題的反應嗎?

管理員己經表態,唔好太過政治化。 如果妳想接續討論,我提議換個外國网站,咁樣比較自由。 (呢個网站域名以 .cn 結尾,表明屬於 prc 註冊、管理) 或者,討論到此為止。即使并非好認同妳個睇法。

楼上如果对讨论政治有兴趣,可以去http://bbs.org.hk/ 个政论版讨论,我都成日上去睇。

沒有必要去繼續討論了, 根本我與cactus 的觀點與角度皆不同, 大家的認知程度又不同...... em18:

cactus 同埋 kathy 兩位有價值論壇會員都同意停止討論呢個論題,此板就此打住。請了解。