QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 7803|回復: 24

[詞彙及文法] 靚女

大家好!

想問吓,靚女呢個講法喺廣州有冇特別嘅意思呀?啫係話香港同廣州有冇用法上嘅分別呀?
原來係一個探住喺廣州親戚嘅女仔(佢哋都唔係廣東人)講喺廣州大家都講靚女唔講小姐。佢講係因為小姐有妓女嘅意思所以啲人唔好意思用小姐稱呼女仔。佢暗示講呢個避免講小姐嘅趨勢特別係廣東呢區嘅習慣。甚至講用普通話嘅人亦都講靚女(讀liang4 nuu3)。

我好清楚好多字喺特別嘅情況下可以有第二個意思,之不過睇嚟喺香港靚女嘅意思重係美女。所以真係冇諗過用靚女稱呼一個陌生嘅女仔禮貌過講小姐!我原來以為係相反嘅喎。
係咪真?? 你哋點諗呀?

發錯版啊你。

廣州同香港一樣,記得嗰時TVB江華演嗰齣《九五至尊》入面,有條友話,逢佬就叫靚仔,逢乸就叫靚女。呢個都算係一種交際用語,雖然感覺係有啲輕佻,但人哋聽到你話佢靚,心裡面自然開心啦,佢開心,有咩要講都易話為啲啦~

真係唔好意思喇!查實我唔知揀邊版至得。

你意思係咪一個女仔行街買嘢,售貨員講靚女稱呼佢好正常吖?

[此帖子已經被作者於2007-7-16 19:06:58編輯過]

我唔会乱叫“靓女”——真系入到我眼嘅,我先会噉叫。

乱咁叫“靓女”或者“靓仔”,除咗对嗰啲真正嘅“靓女”或者“靓仔”唔公平之外,重系一种非常之虚伪嘅表现!

所以我而家一般都系叫“姑娘”,既避咗某啲人对“小姐”嘅忌讳,又唔使有愧于自己个良心!

以下是引用卢总在2007-7-17 0:54:28的發言:

我唔会乱叫“靓女”——真系入到我眼嘅,我先会噉叫。

乱咁叫“靓女”或者“靓仔”,除咗对嗰啲真正嘅“靓女”或者“靓仔”唔公平之外,重系一种非常之虚伪嘅表现!

所以我而家一般都系叫“姑娘”,既避咗某啲人对“小姐”嘅忌讳,又唔使有愧于自己个良心!

十leng4廿歲女,有幾多個唔靚,冇理由要你叫啲啊婆做靚女噶~

可能我聽慣有啲麻木咗,總之我覺得叫靚女係時下好正常嘅交際用語~

你叫姑娘,人哋反而覺得唔自然添啊~

护士同啲社工先叫姑娘啫.
香港一般會稱呼為小姐,唔會將「小姐」諗成特種行業從業員。如果隨便叫人靚女,會令人有輕佻感覺。
通常一間鋪頭有不止一個顧客,一個撈佬去買也,撈佬比人叫靚仔,我繫隔離寧願人地叫我先生,“靚女”同理
靚女、小姐都唔啱聽嘅話,咪講姑娘囉。
靓女呢个词喺北方要慎用
广东嘅靓女都唔靓嘅,所以你叫人做靓女就等于闹人地唔靓。
以下是引用H3在2007-7-17 21:00:27的發言:
护士同啲社工先叫姑娘啫.

“姑娘”系一种对得住自己良心,而又唔会侮辱到人哋嘅安全叫法。

原帖由 卢总 於 2007-8-28 01:29 發表 以下是引用H3在2007-7-17 21:00:27的發言:护士同啲社工先叫姑娘啫. “姑娘”系一种对得住自己良心,而又唔会侮辱到人哋嘅安全叫法。

北邊嚟嘅姑娘,簡稱北姑。  

無論南北,統稱姑娘。
小姐
唔明點解唔可以叫『小姐』! 以前啲才子佳人,個個都係叫對方『公子』、『小姐』啦。 如果紫釵記李益見到霍小玉唔叫『小姐』叫『靚女』,幾殺風景呢!!!

回復 16# 的帖子

“煞”风景。

認同

原帖由 smallcat2006 於 2007-9-12 12:56 發表 小姐

我地要保持著,保持返少少文化與禮貌呀 !

原帖由 紫凤凰 於 2007-9-10 02:34 發表 無論南北,統稱姑娘。

落 order 啊?

凡係女仔我都叫小姐,我從嚟冇見過一個本土女仔會反感嘅。

請大家唔好將啲撈佬嘅思維方式套喺自己身上。