QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4244|回復: 13

[百家爭鳴] 揾咗大家好多年笨嘅几句说话

来源:国际在线    改写:卢总

喺中国崇尚权威嘅文化氛围之中,名人名言占咗好重要嘅地位,好多名家讲嘅说话,往往被人当成指导自己人生观世界观嘅不二准则。但几千年流传落嚟嘅名言中,亦有一啲说话被人刻意或者无知噉曲解,背离咗话语者本身嘅意旨同初衷,迷惑咗天下万千受众……

1、以德报怨

原句:“或曰:‘以德报怨,何如?’子曰:“何以报德?以直报怨,以德报德。”
                    ——《论语·宪问》

万万估唔到原来喺孔子呢句“以德报怨”嘅后边重跟住另外一段话,乜嘢话呢?子曰:“以德报怨,何以报德?以直报怨,以德报德!”睇完之后,幡然醒悟,原来我哋都被某个断章取义嘅孔子拥趸玩咗一镬!

当时嘅真实情况系点样嘅呢?孔子嘅一个弟子问佢:“老师,人哋打咗我,我唔打佢,我反而要对佢好,用我嘅道德同教养羞辱佢,等佢悔悟,好唔好?”孔子就话嘞:“你以德报怨,噉‘何以报德’,人哋以德嚟待你嘅时候,你先需要以德嚟回报人哋;但系而家人哋打咗你,你就应该‘以直报怨’,想点打佢就点打佢!”

歪曲程度:8    揾笨指数:9

2、民可使由之,不可使知之。

原句:“子曰:兴于诗,立于礼,成于乐。子曰:民可使由之,不可使知之。”
                    ——《论语·秦伯》

我哋结合上下文嘅语境,好容易就可以得出呢句话正确嘅分句方式:“子曰:兴于诗,立于礼,成于乐。民可,使由之,不可,使知之。”

孔子成句话系讲,诗、礼、乐呢三样嘢系教育民众嘅基础,一定要抓好。如果人民掌握咗诗、礼、乐,好!等佢哋自由发挥。如果人民重系唔明呢啲嘢,我哋就要去教化佢哋,等佢哋知道同明白呢啲嘢――噉先系“有教无类”嘅大教育家孔老夫子嘅本意。

歪曲程度:7    揾笨指数:9

3、无毒不丈夫

原句:量小非君子,无度不丈夫。
                    ——民间谚语联对

呢句嚟自民间嘅谚语本来应该系“量小非君子,无度不丈夫”。呢个句子本来系好地地嘅,里面充分运用咗对仗,显示出一份阳刚有力嘅气魄,一个胸怀坦荡嘅男人形象就跃然于纸上。可惜劳动人民口耳相传嘅呢句说话,到咗朝廷上嗰啲所谓才高八斗嘅“君子”嘴里面就变晒样。点解呢?

依照古时候文人嘅习性,喺呢副对联式嘅谚语里面,“度”为仄声字,读落唔顺口,好容易读成平声字嘅“毒”。嗰啲对音律美感要求甚高嘅学者有一日食饱饭冇屎屙,就发挥佢哋嘅专长,自作主张,将呢句改成“无毒不丈夫”。

歪曲程度:9    揾笨指数:5

4、唯女子与小人难养也。

原句:唯女子与小人难养也,近之则不孙,远之则怨。
                    ——《论语·阳货》

喺《史记·孔子世家》里面提到咗孔子嘅卫国之行:孔子“居卫月余,灵公与夫人同车,宦者雍渠参乘出,使孔子为次乘,招摇市过之。孔子曰:‘吾未见好德如好色者也。’于是丑之,去卫。”

当时孔夫子受卫国国君嘅邀请,嚟到卫国参观学习休养。但期间,孔老先生突然发现自己被骗,人哋根本系攞佢嘅身份嚟炫耀自己,抬高自己而已,并唔系真正支持佢嚟教化卫国民众嘅。尤其是系嗰个卫灵公嘅老婆,为咗抬高自己嘅声望,公开炫耀,贬低晒孔子。

孔夫子好唔开心,执拾行李离开咗卫国。离开之后,佢心情平复咗,谂起卫国公老婆恃宠生骄,甚至乱政扰民,不禁发出感慨:“唯女子与小人难养也!近之则不孙,远之则怨。”

睇睇孔子嘅卫国之行,就咩都明白晒,佢呢番说话一定唔系发神经突然闹埋包括自己老母在内嘅所有女人,而系有一个特指嘅对象,嗰个对象就系卫灵公嗰个老婆南子等人。

歪曲程度:6    揾笨指数:9

5、吾生也有涯,而知也无涯。

原句:吾生也有涯,而知也无涯,以有涯随无涯,殆已。
                    ——《庄子·养生主》

庄子嘅呢句说话其实系噉讲嘅:“吾生也有涯,而知也无涯,以有涯随无涯,殆已。”我庄子嘅生命系有限嘅,但我面对嘅知识系无限嘅,要我以本来有限嘅生命,去追求嗰种永远睇唔到边嘅尽头,噉样系会整死自己嘅!

歪曲程度:8    揾笨指数:3

6、相濡以沫

原句:相濡以沫,不如相忘于江湖。
                    ——《庄子·大宗师》

相濡以沫,系几咁优美嘅情景啊!虽然呢个并唔系爱情最理想嘅状态,但系当年居委嗰啲街八就算再冇文化,呢句说话都肯定会讲过。只不过我哋誓估唔到,后边重跟住一句“重可以相忘于江湖”啫。

7、天地不仁,以万物为刍狗。

原句:天地不仁,以万物为刍狗,圣人不仁,以百姓为刍狗。

——《道德经》

其实呢句说话嘅真正意思系讲,天地唔会感情用事,对万物一视同仁;圣人唔会感情用事,对百姓一视同仁。大家推崇嘅呢句说话,佢嘅原意根本就冇你哋所需要嘅压迫同歧视,而啱啱相反,佢讲嘅系一个公平嘅道理:我哋所有嘅人,所有嘅众生喺天地嘅眼中,都系平等嘅!

中國人擅長斷章取義

呃……乜原来係咁解嘎……

真系茅塞顿开,打开眼界!非常感谢搂主!

真係大開眼界!謝謝樓主!

樓上改得快,不過點解唔用“編輯”,要再另發一回覆帖?

講返正題,又真係幾搵笨。支持一個。

紫凤凰讲紧咩啊?

打开眼界

大開眼界

樓上正解

睇過撈話版.

而傢有 廣州話版實在太正喇.

請容許我轉載,哈哈.我會寫明 出處0架喇.!

你要注明系我卢总改写嘅先好噃!

原帖由 卢总 於 2008-1-17 16:30 發表 你要注明系我卢总改写嘅先好噃!

ok.一定一定

近排好多舊帖畀人鞭返起身。重新睇返呢篇嘢,感覺個作者係以儒家思想為主導,唔係幾了解道家思想,我認為最搵笨嘅第五句反而搵笨指數最低~
原帖由 錯覺 於 2008-1-17 07:24 PM 發表   ok.一定一定
转咗起边?啲人咩反应?