QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: bobobian

[詩詞歌賦] [原創]再度獻醜:水調歌頭

啱啱過嚟睇,盧總做乜好似喺度想撬走我啲徒弟噉喎。噉樣唔係幾好啩。
............
以下是引用紫凤凰在2007-8-2 4:55:34的發言:
啱啱過嚟睇,盧總做乜好似喺度想撬走我啲徒弟噉喎。噉樣唔係幾好啩。

第一,话晒呢边我地头;

第二,你教徒无方,令佢有投诉,噉我重唔乘虚而入?

第三,徒弟唔怕多,系唔系都收番个——学费有进帐,逢年过节又有礼收,平时饮茶灌水又唔使愁!

你话嘞,咁多好处同着数,唔撬你就有假啦!系嘛?

哈哈,我都係吹下水,講下笑。唔講邊度有得笑。
唔讲冇得笑,唔煮冇得噍!
紫凤凰多谢赐教!在平仄和押韵运用方面真系要向你多多学习。不过斗胆讲一些自己看法,你改得可能很和词韵,但总觉得有点讲得过于直白,看过你一些诗,你似乎不太注重意境。如果你可以描写一些细小的日常事物的诗词,不妨着墨多一些,以你的丰富知识,相信一定会有很好的效果。再次多谢你的指教!我也是柳寻风介绍来此论坛的,真的获益良多,还要继续跟你学习!

其實我以前有作過好多詩,嗰陣時唔係幾注重平仄,同依家嘅你差唔多,但係越來越覺得依方面係需要更多嘅努力,所以盡我所能,亦都幸好喺古詩詞方面,粵語跟古代嘅平仄對得比較好,所以好快學會,以前有聽過某網友學平仄,用普通話,學足三個月都唔掂,後來其經朋友建議,再用粵語試試,一個星期都不用就完全通曉。

我嘅詩歌通常係描寫最初以戰爭或者愁雲慘淡嘅景象為多,間中有一兩首描景的或者抒情的。

建议紫凤凰将自己嘅学习心得摆上嚟同大家分享,以提高各位嘅水平,重可以吸引到更多人嚟学习粤语文化添!
紫凤凰,我可能下结论太早了,请别介意。以后要多拜读你的作品,相信从中定可获益。我也买过一些有关平仄的书,不得要领。可能就是你所说的原因。在此附和卢总的建议,建议紫凤凰将自己嘅学习心得摆上嚟同大家分享,以提高各位嘅水平,重可以吸引到更多人嚟学习粤语文化添!

原帖由 bobobian 於 2007-8-3 02:07 發表 紫凤凰多谢赐教!在平仄和押韵运用方面真系要向你多多学习。不过斗胆讲一些自己看法,你改得可能很和词韵,但总觉得有点讲得过于直白,看过你一些诗,你似乎不太注重意境。如果你可以描写一些细小的日常事物的诗词,不妨着墨多一 ...

写诗可以自由体(自由睇), 词牌对平仄好严格。

词牌有一定格式,但并非教条。好多地方都系可平可仄,如果意境需要,甚至可牺牲格律。

诗词,毕竟是意境为上。

浅见,前辈见笑。