QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4833|回復: 6

[離「普」之言] 《撥亂反正》之十七:熱氣 vs 上火

正所謂“日啖荔枝三百顆,不辭長作嶺南人”,以上語句出自東坡蘇被貶嶺南後所作,全詩為:

羅浮山下四時春,盧橘黃梅次第新。
日啖荔枝三百顆,不辭長作嶺南人。

荔枝,嶺南佳果也,其味美撩人,香甜可口,足令世間萬人醉倒。唐代君主玄宗拜倒在楊貴妃之石榴裙下,而貴妃則傾倒於荔枝之下。杜牧《過華清宮》詩云:

長安回望繡城堆,山頂千門次第開。

一騎紅塵妃子笑,無人知是荔枝來。

不過荔枝食得多都唔係好事,皆因今日嘅主題:熱氣!又有云:一粒荔枝三把火。可見荔枝幾咁厲害!!亞媽教落“食完記得飲返碗鹽水”,降火。。

荔枝食得多會熱氣,噉我唔食唔得囉!噉你又錯囉噃,唔食荔枝固然唔會熱氣。但係你日日食煎炸,去埋啲麥檔路,德州揸雞,難保你唔會唔熱氣勒!以上情況我哋都會感到熱氣,點解?問中醫,我唔識。。一係飲涼茶。。。

熱氣深深植根於我腦海中,由細到大都唔知熱氣過幾多次喇!但係直到。。。。

嶺北人講上火,原來就係我哋所講嘅熱氣,上火一詞,唔知佢哋係點得返嚟嘅!同佢哋講熱氣,沒門兒。。叫上火!!

之不過佢哋原來並冇上火一說,上火一說係自熱氣一詞而產生!但佢哋唔講熱氣,而叫上火。再加上而家王老吉賣廣告賣到去C台,打正旗號:“怕上火?喝王老吉!”!王老吉,相信大家都知道係邊架啦!既然你哋都係話上火咯,噉我重使乜就你講熱氣啫!一於就叫上火啦,係噉話!

事已至此,我祇有輕聲問一句:“你今日熱氣咗未吖?”···

好似而家好多人都講"燥熱"喎

確實幾“氣”吓~~

拨乱反正首先就要正下你嗰个“東坡蘇”先啦!

子瞻先生又非番邦夷人,噉样称呼佢似乎有啲不伦不类!

外國人知乜叫“Yit hey”,唔知道乜叫“fire up”

食物荔枝會熱氣係因爲血液入邊嘅果糖過多,所以飲鹽水嚟解好過飲涼茶

[此帖子已經被作者於2007-7-12 14:46:21編輯過]

“怕上火,喝王老七”

“上叉飲,就是不上火”

熱氣同上火意義上唔完全等同,前者偏向於指物指狀態,後者偏向於指人熱氣狀態嘅發生(即作動詞)。

例如:1、禽晚通頂,喉嚨上晒火。 2、近牌好熱氣,唔知係咪經常太夜瞓。
  中醫有個術語叫“肝火上炕”,可見“上火”古已有之並非僅存在於官話中。而且,粵語有“下火”、“降火”呢啲詞,點解唔可以有“上火”呢?