QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 5590|回復: 5

史料揭秘---許冠傑1992演唱會問題

喺度提示一下,有部份Sam Fans一直誤以為,1992年3月18日至3月29日由大名娛樂公司喺紅磡香港體育館主辦嘅共12場(未包含其後加場嘅演出場數)“許冠傑光榮引退演唱會(即:許冠傑告別演唱會)”,係等同於1992年2月23日(僅此一場)由香港無線電視臺(即TVB)喺香港麗晶酒店主辦嘅“許冠傑光榮引退匯群星”晚會(即有當年TVB直播及近年內地電視臺重播、有多位香港紅歌手參與演唱Sam作品嘅“匯群星”晚會),其實二者係完全唔同嘅兩件事。
另外,有個問題或許甚少人注意到:1992年主辦阿Sam告別演唱會嘅機構,并非主辦1987年相識廿載演唱會及1989年十萬人大合唱演唱會嘅耀榮娛樂有限公司,而係大名娛樂有限公司。
小弟特別在此帖出一張收藏多年嘅《1992許冠傑光榮引退演唱會黑白宣傳海報》,希望對大家認知呢個史料有幫助。從呢張宣傳海報上面醒目噉印住“本演唱會將不會出鐳射影碟及錄影帶”就可以知道,呢個演唱會從未正式出版發行過映像產品。其中,“許冠傑光榮引退匯群星”因有電視臺多次播放,網絡上亦頻繁可見;但當年“告別演唱會”却因現場盜錄之監控極嚴厲,至今連盜錄嘅資料及片段都難得一見。

[此帖子已經被作者於2007-7-11 22:14:55編輯過]
04繼續微笑演唱會都好經典,不過一直都唔出碟。唔知唱片商想留到乜嘢時候先掠水。
林建名可是麗新集團已故富豪林伯欣長子,原來都好熱衷投資演藝娛樂。佢哋呢次就創造咗一次成功啦~~

250,150,80

原来以前看演唱会的门票要比现在便宜好多。

听讲前一排耀荣娱乐公司已经破左产
以下是引用有谁共鸣在2007-7-16 16:39:58的發言:
听讲前一排耀荣娱乐公司已经破左产

已經係“舊聞”啦。