QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2724|回復: 2

[我手寫我口] 文化與政治

如果有人問我:“你覺得魯迅係個點嘅人?”我諗我會答:“佢係個好可憐嘅人!”
點解我噉講呢,大家試諗吓,一個對政治反感,對統治者採取不合作態度嘅人,死咗之後仲要畀政治利用,人生最悲哀之事莫過於此!聽講有人問過毛柒窿:“如果建國後,魯迅仲未死嘅話你會點?”毛話:“叫佢一係收聲,一係坐監。”
喺文人心中“政治強姦文化”係千古不變嘅定律,所以文人係最唔想講政治,但講講吓就會身不由己噉講到政治(當然係負面嘅多)。所以毛澤西話:“知識越多越‘反動’。”
記得喺網上睇過首嘢反駁“八榮八恥”嘅:
沒能力危害祖國,沒理由背離人民。沒資本好逸惡勞,沒本事損人利己。沒機會見利忘義,沒膽量違法亂紀。沒鈔票驕奢淫逸,只好愚昧無知了~
講得非常好,我都覺得“愚昧無知”嗰句冇必要駁佢,因為CCP根本就係喺度採取緊愚民政策,從我哋嘅教育、新聞各方面都可以睇得出。當然而家係開放咗好多,如果唔係,我呢篇嘢都唔敢寫啦!
“政治”呢個詞喺中國好多地方都係同“色情”、“暴力”擺埋一齊,作為禁止談及嘅內容。我本來都唔想講政治,正如我自己所講,唔知點解講文化講講吓講到佢啫~~

為何要講政治
發洩亦沒意思
由那些騙子
講出天大名字 
           ——林夕《只談風月》   

[此帖子已經被作者於2007-7-8 13:31:00編輯過]

即你係企“左”邊啦。。。[em03]

唔發言住[em12]!!!

魯迅活多廿年,一定會畀人整得好慘。如果佢有機會走嘅,絕對唔敢走去臺灣,只能走去日本。