QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3546|回復: 6

[我手寫我口] 潮~

咪話我年紀輕輕咁老餅,今日就同大家講吓個“潮”字
其實我都曾經係潮人,記得嗰時聽歌,出咗兩個月嘅歌我已經唔聽,後來慢慢覺得而家啲歌真係冇咩意思,所以而家我都係聽返七八十年代啲歌,好似男歌手有許冠傑,張國榮,陳百強,組合有Beyoen,溫拿,女歌手鄧麗君,小鳳姐等等。不過可惜呢啲人而家死嘅死收山嘅收山,邊處(讀庶)仲有好歌聽啊!
你如果問我最能代表潮流嘅係咩,我諗我會答係“語言”,可能好多人會認為而家啲潮人語言貧乏,但事實正可相反,當然我唔排除有啲人確係講嚟講去都嗰兩個詞,但真正嘅潮人講嘢用詞係好豐富嘅(撇除網絡用語),例如此前啲人成日講“溝女”,後來呢個詞連掃地啊嬸都識,就換咗個“鎅”字,“鎅女”係相對“鋸扒”而言,“豬扒”要嚟鋸,靚女要嚟鎅。
其實“潮”唔一定係後生仔嘅專利,就好似巴士啊叔一句“你有壓力,我有壓力。”“未解決!”都掀起一時潮流。又如煲呔曾講咗句:“我會做好呢份工!”都有唔少人爭相效妨,呢啲咪叫做潮囉。
上面提到“真正嘅潮人”噉何謂“真正嘅潮人”呢,我各得“真正嘅潮人”應該係掀起潮流,而唔係隨波逐流,即係好似我噉,非主流而帶動主流,
Beyoen...............

Be咩yoen啊?别安呀?

Beyond嘅造诣都唔及Raidas啦!

真英雄造时势

时势造假英雄

聽新歌未必係潮,聽舊歌亦可以係一種潮流。我諗起一個北方詞“弄潮兒”,套返落粵語嘅“潮”,又幾啱喎。
以下是引用西关原居民在2007-7-6 17:27:37的發言:

真英雄造时势

时势造假英雄

嘩,呢句經典。。。
  潮定唔潮,唔係靠摩唔摩登嚟決定。