QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 6712|回復: 8

[離「普」之言] 《撥亂反正》之十五:鐘 vs 小時

之前有篇講咗時間嘅關係,字對分!不過未講齊,我喺呢度補充:

我哋都知道,一個鐘入邊數字嘅時間關係,佢哋就係:鐘,字,秒!佢哋由大排到細,鐘--即係嶺北人口中嘅小時啦!字--就係分啦!至於秒,因為冇歧異,所以無需多講!正所謂講多錯多!唔講就冇囉唆!

字有人講咗,秒冇歧異,都唔需要解釋!呢度就講吓“鐘”!

“鐘”,哎,唔好會錯意,此“鐘”非彼“鍾”,一“鐘”表時間,一“鍾”表姓氏!此文說此“鐘”而非那“鍾”。。

時鐘有數字1到12,轉咗一圈就係轉咗12個字。轉咗一圈12個字,廣東話入邊應如何表述?冇錯,就係行咗“一個鐘”,夠醒喎你!!如此類推,兩圈就係兩個鐘,三圈就三個鐘。。。。。[呢度嘅量詞“個”可換成“粒”]

正如當今大勢所趨,推普機誓不可當,乜都以推普機為準則,咪之就係出軌行為!所以今人多咗講“小時”,少啲話“鐘”,以求明哲保身,此實乃明智之舉,讚!麥擋路實行24小時通頂營業,小時!工作嘅實行8小時工作制,小時!朋友問到:“去麥擋路定係幸得幾?”。答曰:“去麥擋啦,24小時開!”。打咗個凸,不經意間,自己已為推普機下一亡魂,可悲!點解唔係話去24個“鐘”營業嘅麥擋路?又如,電話中和朋友約定幾時幾刻碰面,朋友不其然道“一小時後見”!聽完簡直分不清南北西東!!

好喇,“鐘”字講完,我唔需要你送我“終”,所以動作唔好咁多!

下次諗到咩想寫嗰時我再補充,多謝捧場!

醒你嘅:

中、盅、忠、衷、纵、宗、棕、棕、踪、鬃……

卢总咩意思?
以下是引用卢总在2007-7-6 15:49:07的發言:

醒你嘅:

中、盅、忠、衷、纵、宗、棕、棕、踪、鬃…

睇死你會噉做。。。。

無視。。。

[此帖子已經被作者於2007-7-6 17:48:52編輯過]
  「鐘」重可以用「粒」做量詞。
“粒”系近呢几年先开始使用。
以下是引用余OK在2007-7-6 20:23:26的發言:
  「鐘」重可以用「粒」做量詞。

時鐘有數字1到12,轉咗一圈就係轉咗12個字。轉咗一圈12個字,廣東話入邊應如何表述?冇錯,就係行咗「一個鐘」,夠醒喎你!!如此類推,兩圈就係兩個鐘,三圈就三個鐘。。。。。[呢度嘅量詞「個」可換成「粒」]

OK肯定又係冇睇呢度。。。

以下是引用卢总在2007-7-6 20:46:54的發言:
“粒”系近呢几年先开始使用。

你講吖,至少10年前就有人係噉講!

重要係你哋“講”州人。。具體位置為珠江橋左近。。。

钟嘅量词係"句"