QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 6999|回復: 19

翻唱: 林子祥 - 敢愛敢做 by 東加豆

大家好.

今次這首 敢愛敢做 一向是自己喜歡的.....
那天買了一隻 Lam 演唱會..假日就膽粗粗練了..唱了....
真係膽粗粗..希望你們笑住黎收.....因為我好少咁唱...幾辛苦下..唱到出晒汗...而且..瑕疵好多好多.....
就讓我瘋狂一次吧..^_^!!
錄了六次....這是第 六take.....錄完這首歌, 把聲沙已經開始沙沙地, 夜晚食完飯口痕痕又想唱...點知把聲已經沙到不勘....咁沙..唱咩好...!?....
咁就索性囉隻...徐小鳳出黎唱.....唱成點 !?.. 唔理了....唱左先算.....

download link

http://www.yousendit.com/transfer.php?action=download&ufid=D55C3B6F5B0B220B

敢愛敢做 - 林子祥
     曲︰DIANE WARREN卅ALBERT HAMMOND
     詞︰潘偉源

街邊焦急的我 餐廳憂鬱的你
     隔片沙玻璃 兩眼帶些傷悲
     交通燈邊的我 緊抱深愛的你
     聽呼吸聲 確已急速到死

*冷雨撲嚮我 點點紛飛
     千噸高溫波濤 由你涌起
     個個說我太狂 笑我不羈
     敢於交出真情 那算可鄙

#〔狂抱擁〕 不需休息的吻
     不需呼吸空氣 不須街邊觀眾遠離
     微雨中 身邊車輛飛過
     街裡路人走過 交通燈崔促過
     剩下獨是我跟你

收緊一雙手臂 箍緊身邊的你
     透過濕恤衫貼嚮你的膚肌
     身邊多少指責 都已一概不理
     愛的真深 我倆應該吻死

重唱 *,#

就讓宇宙塌下 世界變了荒地
     日月碎做殞石 我倆也吻著
     到每個世紀

重唱 #,#,#,#

[此帖子已經被作者於2007-7-5 10:16:34編輯過]
  阿豆雖然係女仔,不過完全唱出阿Lam特有嘅嗰種風格。尤其可喜嘅係最高音嘅“街裡路人走過”嘅“街”,都把握得好好。
  唯獨係個“剩”字,第一次唱咗“靜”音,第二次唱咗“盛”音。

反复听咗几次,何来有唱到“静”音?!

乜解究阿豆妹嘅性别设置咁鬼混乱嘅?!

林子祥嘅歌難度十分大,豆豆今次使我見識到你音域之廣闊,唱功了得。~~好嘢!

哈哈,好耐冇聽到豆豆嘅靚演繹嘞,唱呢首LAM嘅《敢愛敢做》,充分睇出豆豆唔單係音域寬廣,而且甚有LAM嗰種豪情、奔放嘅Feel.

[em17]

豆豆敢于挑战难度~~实可贵~~

个"静"音H兄系唔系个假音?

感覺唔錯喎,Lam啲風格好難唱。可惜樓主喺香港啦,平時冇辦法一齊出嚟K歌。發多啲作品上嚟啦!

咁正,眞係要搵個機會聽聽Live版。

哇,呢首歌唔知点解,我去卡拉ok唱就可以唱到,但喺屋企录就係唔够气唱。

听到豆豆唱真係好掂。

[em17]

中氣十足,激情洋溢,正!

好多謝大家的支持!

你們愛聽懷舊歌, 就樣我更投入...更全心全意地唱...

很投入感情的演唱,太棒了!支持一下,楼主继续努力!
以下是引用小昭在2007-7-11 19:10:30的發言:
很投入感情的演唱,太棒了!支持一下,楼主继续努力!

好多謝小昭你的支持

呢首歌仔,俾我第一感覺,唱得:發自內心,好投入!
这首歌真的好难唱!豆豆唱成甘已经唔错了,假如用 肥妈或陈洁灵的唱倥黎唱,就更加好
哈~~中气够,好气势~~支持下!

albert, 巴滔,

好多謝你們支持.

albert, 陳潔靈...她是我十分喜歡的歌手...如果一天唱得像她七八成..

我開心得難以形容呢....

越支持

原帖由 滙賢恭會 於 2007-11-5 17:57 發表 越支持

多謝恭會支持!

歌都有高潮嘅,唱出歌中嘅高潮,投入去唱先至唱出有歌中嘅高潮!