QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4249|回復: 10

[離「普」之言] 《撥亂反正》之十一:X先 vs 先X

成幾日過咗,重未有人更新!做乜吖你哋?呻吓得。。。。

好,今日趁七一,就講吓呢個“”字。

俗語都有話,執輸行頭慘過敗家!意思大家清楚喇,噉我就唔解釋勒!噉到底關七一咩事呢?七一吖,咩日子,噉你都唔知,唉,冇得救嚕!講吓,上邊個X可表any字詞!費事啲人又睇啲唔睇啲!

喫飯喫飯?你行定你行?。。。

以上情況你會點講?如果你講X,唔該,企埋一邊,等我講完你講!

記得有一次,個外江佬同我講話:“你哋廣東人就係鍾意將啲字調轉嚟講,明明係咩,你哋係要講咩!”我反問:“你又知?”!佢話:“我喺東莞做過幾年生意!而家執咗所以返返嚟。”。

好,事例講完。想講咩呢?

明未?    唔明?

明未?    重唔明?

唔明跟帖講喇!

好文!食个西瓜先。。。。

樓上係咪就係當年嗰個伯虎?

你睇得明,好嘢!!!

[此帖子已經被作者於2007-7-1 13:35:46編輯過]

我覺得嶺北人受我哋「×先」嘅語序影響更大噃,而家佢哋都少咗講「先×」。

可以噉講,嶺北講“X先”多咗。

反而嶺南講“X先”少咗。。。

你解釋咗點解“X先”正統過“先X”先啦~

因为俗语有云: 行先死先,企就企两边.

以下是引用羊城惜花人在2007-7-5 11:40:30的發言:
你解釋咗點解“X先”正統過“先X”先啦~

睇完你唔明?留意個古仔。。。

人哋又冇话唔明,叫你解释之嘛——睇嚟,唔明嗰个系你多啲!
廣東話嘅先X同北方嘅唔同意思.