QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4407|回復: 7

求尹光“又話畀家鄉知”歌詞

歌曲網站喺度:http://www.ting555.cn/hrngs/album/6a863e.html

由於本人能力 有限,有好多歌詞都聽唔明,特登向各位高手求助!

《又話畀家鄉知》

曲:杭州姑娘
詞:阮眉

擔番口大雪茄咋,返鄉下又探親友囉,執到正夠晒醒目,個個估我身家厚咋。識到位女友,佢羨慕香港客,要做對好佳偶,我話香港有層樓,做經理薪水厚,哎!其實我係個小工友咋,租半間徙置屋,氣味冤又臭嘅,細到似番梘盒,間房重亂過狗竇,尋伴侶,哎!鬼會將我吼咩,返鄉下,求鳳友,點知道,亦難求,要利是、酒席費,又要生活費,一切要供給夠。
(獨白:哎!原來鄉下啲女仔,個個虛榮心重到不得了,重估我哋啲香港人個個都發達,遍地黃金,好容易搵錢嘅。哎!我又唔衰得嘎嘛,又未有老婆,幾大都呃住佢先啦。點知娶咗佢返嚟......慘嘞,始終會穿煲,一穿煲,當堂變晒啲白鴿眼嘞,哎!)
認真係冇收,穿煲被佢追瘦,女友反目,話比我呃得透喎,當初認富有,點不知,充生晒,我係塊空心藕,佢心中愛自由,鐘意香港客,財又有物質都有,申請到香港,各樣要享受夠,香港到處都失業,冇身份證重更苦透!其實你喺中國不必憂,香港地窮亦有,咪估我身家厚,你話實好願嫁或者不願嫁,都要諗通透。

[此帖子已經被作者於2007-6-30 23:03:38編輯過]

真係唔該晒samkong版主喇!但係我重有小小疑問!

1徙置屋係乜嘢嚟咖?

2充生晒係乜嘢意思?

3空心藕係乜嘢意思?

徙置屋係香港戰後安排社會底層人士居住嘅房屋,一般都係貧民區。
噉!後尾兩個詞又係乜意思?再請求版主幫手解釋!!!!
充生晒:“充”字,粵語中常有“充大頭鬼”、“充闊佬”嘅講法,喺呢首歌詞中嘅意思係指完全唔具備濟紀實力、經濟條件嘅情況下硬要裝有錢,擺闊氣;“生晒”二字,屬語氣詞,用作加重強調“充”呢個動詞嘅程度。
空心藕:此歌詞中指表面上光鮮,裝扮闊氣,實質內里卻囊中羞澀,空有其表之人(蓮藕是空心的,正好用以借喻)。
[此帖子已經被作者於2007-7-1 0:09:52編輯過]
記得尹光重有一首就叫做"話畀家鄉知"既.
就是为了下载