QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4156|回復: 5

[離「普」之言] 《撥亂反正》之八:碌卡 vs 刷卡

以前就叫碌卡”, 而家就叫刷卡”.

唔知要點刷呢? 用牙刷??

樓主唔好以提出問題嘅方式咁求祈跟寫呢個專欄啦,要寫出具體來龍去脈大家先收貨。card大陸譯作「卡」,而香港同舊陣大陸粵語區嘅譯法係「咭」,據講後者收入聲尾t,恰與原詞收d尾吻合,譯音更準確。但ar發長音,d經已體現唔到短音作用,在下覺得入聲字「咭」反而冇咁啱音。
sorry sorry, 但我真係唔知点讲呢个主题.  如果唔搞, 删咗佢啦.
[em04]

唔係批評,而家鼓勵寫多啲吸引到觀眾眼球,成為我哋協會一個原創品牌專題,梗唔可以求祈交功課啦。請繼續支持長寫長有。

“碌咭”最早系香港嘅讲法,而“刷卡”则系从台湾传入大陆嘅。

由于台湾盛行嘅所谓“国语”同内地嘅“普通话”同宗,所以内地好学唔学,学埋好多台湾嘅垃圾语言!

以下是引用卢总在2007-6-28 23:03:12的發言:

“碌咭”最早系香港嘅讲法,而“刷卡”则系从台湾传入大陆嘅。

由于台湾盛行嘅所谓“国语”同内地嘅“普通话”同宗,所以内地好学唔学,学埋好多台湾嘅垃圾语言!

所谓“国语”,同宗,台湾嘅垃圾语言!

呢樣話唔得,嗰樣話唔掂!到底你要點先至話可以?係咪你一個人可以玩晒先?

講嚟講去講咁多。R U THAT TRASH!?