QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2772|回復: 4

[會員專欄] G肉佬之日常:Psoriasis

周不時見電燈柱上貼住咩「老中醫專治皮膚病」,但廣州嘅皮膚病睇嚟唔係嗰啲老中醫可以醫得好嘅。——G肉佬(2007年5月9日)

每日到咗收檔嗰時,個人就攰到好似散咗噉。今日都唔例外,收檔就成條喪屍噉飄返屋企。

熱天日頭長,個天冇點黑,但都好晏了。返到屋企門口睇都唔睇就插條鎖匙入門,但平時鎖匙窿嘅位置好似消失咗噉,插嚟插去都插唔入。舊樓嘅光線差,用手機照吓,小喇叭!鎖匙窿嘅位置畀人貼咗張「牛皮癬」,又係咩通坑渠嘅!好在黐得唔係好實,我撕咗出嚟,入到門踩到啲嘢,原嚟又係咩幫人送煤氣嘅優惠卡同超市嗰啲傳單。睇樣係門罅攝入嚟嘅,真係忍無可忍,於是我攞起嗰張通坑渠嘅「牛皮癬」,打通咗個電話,聽到有人「喂」,於是我吸啖氣,然後大叫一聲:「蒲你阿麽!」跟住立即收線。

其實呢啲「牛皮癬」已經貼勻呢區嘅舊樓,因為唔係咩「小區管理」,冇保安管,嗰啲死人頭锺意就貼幾張,貼到外牆、樓梯、信箱、地下……周圍都係!但貼住鎖匙窿咁有創意嘅,我都係第一次見。電燈柱、人行道、車站呢啲都已經係「牛皮癬」嘅天下喇,點知啲冚家祥連我屋企棟門都唔放過!

有時喺車站等車,會見有啲人鬼鬼祟祟兩頭望,然後手掌係車站牌度一拍,又黐好一張!難為嗰啲環衛工人,鏟成日都鏟唔乾淨。唔知佢哋嬲起上嚟會唔會好似我噉,打電話去蒲人哋阿麽呢?

By the way:辦證電話周街都係,唔係用毛筆寫就系用噴漆噴,反正可以寫到字的平面幾乎都見到,我其實好好奇想打去問吓,可唔可以辦個「劏豬八級證書」呢?

TOM,我系小惠呀,系呢度见到你,真系开心喇,不过上次卢总发起的“插竹行动”,点解唔见你呀~~你有无去到呀~~

冇去,唔多清楚呢件事。

勁唔環保啊,不過點解班陷樣會週街貼啫?就係因爲貼咗之後有生意囉,所以最衰都係嗰啲幫襯佢哋嘅pk。

ps:係“鍾意”,唔係“中意”。

肯定有市场需求先有啲噉嘅嘢,收到“钟意”,一时手快[em01]