QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4477|回復: 17

張學友好狗不見佛山演唱會觀後報道

好羡慕啊~~~~~~~~~

好多謝H兄圖文并茂嘅詳盡報道!

確實,若要影到比較清晰一啲嘅照片,起碼都要坐到680元嗰啲“草皮位置”先至有機會。

睇相又真係幾有feel喎。

佛山個體育場好大呀。

話說禽晚7點兩個字先從屋企出發,去到大福南路嘅時候,就後悔太遲出門,因爲條路已經超多車。雖然全程速度好慢,不過好在開摩托去,可以從啲空隙穿嚟穿去,如果揸車去或者搭的士,起碼遲到成個鐘!
  停低車去到東平河以南嘅世紀蓮體育場,已經8點。呢座耗費咗佛山人數億血汗錢嘅體育場,路標指引却好差,我哋兜咗好耐先搵到門入去。

8點15分終於搵到門口入場,正如所料,8點肯定未開始,我哋入到去嘅時候會場先坐咗六成人,好多人重喺路上塞緊車。不過場面已經好墟冚,即時影咗張相:

8點4個字多啲,音樂響起,張學友唔諗住等齊人喇,路上嘅人唔好彩喇!一開始唱咗四首快歌,加埋跳勁舞。跟住先開始講嘢,跟住開始唱返啲經典嘅慢歌。

可惜啱我口味嘅歌真係好少,其它唔啱嘅一唔係就國語歌,一唔係就係快歌。重有嗰段30分鐘長嘅音樂劇,我真係唔識欣賞,啲國語歌完全命親過。下面呢幅係音樂劇完咗之後謝幕嘅場面,謝幕嘅時候已經感謝晒啲主辦單位,好多人以為完場,已經開始離場,當時係10點10。

我因為要趕住開OT,怕走嘅時候水洩不通,所以都跟埋啲人慢慢行出去,encore唱完《李香蘭》,我就已經行咗出場外。聽講之後重有唔少經典歌,聽唔晒確實有啲可惜。希望聽足全場嘅幫手補充下。

[此帖子已經被作者於2007-6-24 21:43:22編輯過]

H兄好似位置不佳喔~~

好多香港歌手回内地都不免刻意唱多啲國語歌,始終唔夠香港原汁原味。

因為張學友唔同阿Sam,呢次純粹係去睇熱閙同感受氣氛,冇必要花680文買張下面嘅飛啦。

可能學友所揀嘅國語歌唔係幾好?

我個人認為學友幾隻國語唱片嘅質素係高過粵語唱片嘅

我仲惨,喺珠海赶返佛山已经8点30分,夜饭都顾唔上吃就直接开车去世纪莲体育场。点知未到就已经塞车,唯有将车搵个位置停好,转租摩托车过去。点知一到东平桥头,由于塞车原因,警察已经封闭大桥,所有机动车不准过桥,唯有又放弃坐摩托车步行几公里过桥,等我满身大汗到会场门口,简直就人山人海。好辛苦先到一个入口,保安唔俾我入,我问我应该从边个门口入,佢话:你自己睇。我本来就身水身汗,马上用最激烈嘅粤语粗口问候佢(平时好少咁失态),后来有个工作人员好耐心同我解析,后来再围住体育场转咗一圈,几经辛苦先搵到入口,入场已经9点45分。我全身已经湿晒,好热啊!!!,根本就冇心情睇。总言知今次睇演唱会係我最辛苦嘅一次历程,仲付出咗680蚊嘅代价。
繼續微笑,你今次睇呢場演唱會真係付出唔少嘢喎。
以下是引用继续微笑在2007-6-24 16:34:23的發言:
我仲惨,

我都係行咗好耐先入到去,而且啲路牌指示有勁差,兜咗成個圈先搵到入口,嗰啲保安又唔掂,問佢點行佢就叫我自己睇路牌,重有入到去想買支水啫,結果逼咗十幾分鐘都未逼得入,出嘅汗重多過支水。。。。。鄉下地方真係鄉下地方!

羡慕~~可惜没有时间去看。

highyun哥你条粉肠,仲记吾记得我,我同螃蟹都去睇,不过我地好快就搵到位,睇离你真系老啦。

前边比较闷,后面encore都几精彩,唱左好多经典粤语歌,除左李香兰,后面仲有月半弯、暗恋你、夕阳醉了,而且走果阵一啲都吾塞,吾睇就走宝啦。

好一個好「狗」不見,title喺粵語區認眞唔老嚟,睇怕主辦方係撈人噃,抑或預期受眾主要係撈人?
以下是引用mofang在2007-6-24 21:05:39的發言:

highyun哥你条粉肠,仲记吾记得我,我同螃蟹都去睇,不过我地好快就搵到位,睇离你真系老啦。

前边比较闷,后面encore都几精彩,唱左好多经典粤语歌,除左李香兰,后面仲有月半弯、暗恋你、夕阳醉了,而且走果阵一啲都吾塞,吾睇就走宝啦。

初睇個ID,重以爲係下載版嗰個monfan蚊瞓版主添,原來係你條魔方。

夕陽醉了。。。估唔到佢重會唱80年代嘅歌,我哋等咗成晚都等唔到。

你qq幾多?用論壇短信私底下話過我知。

乜畀人叫“粉肠”咁失威呀?!

家下啲小朋友真系冇大冇细!

我哋除咗要传承传统文化之外,系咪重要谂埋其它嘢呢?!

以下是引用余OK在2007-6-24 21:17:24的發言:
  好一個好「狗」不見,title喺粵語區認眞唔老嚟,睇怕主辦方係撈人噃,抑或預期受眾主要係撈人?

好久不見 好似係學友最新一首國語作品歌名

感受一下先

迟D去睇深圳场:)

又話唔比帶攝影器材入去,你又可以影到相出嚟噶?