QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2724|回復: 11

[語義解譯] “未有一撇”

尋日睇電視聽到句“十劃都未有一撇”,不過字幕度就顯示“八字都未有一撇”,究竟邊個先啱呢,重有冇咩嘢典故噉架,大家一齊嚟討論下啦。
[此帖子已經被余OK於2007-6-22 13:32:53編輯過]

各自唔同表述方式而已。

广州话就梗系“十划都未有一撇”啦!

如果系“八字”嘅话,就更加攞你命--因为佢系“八字”,而唔系“‘八’字”。

我都想講呢個問題,你幫我發埋就真係唔該晒!

正如俗語話齋:十畫都未有一撇!即係話某件事,某樣嘢離目標重好遠,大纜都扯唔埋!謂之“十畫都未有一撇”!

呢度十字究竟點寫?十字唔係橫加棟咩?講呢句說話嗰時,寫出竟然係個八字!實在讓人不解。

十劃會唔會話係有十個筆劃呢
文字遊戏而已。
注意,是「十畫都未有一撇」,而不是「十字都未有一撇」。
「十」指的是「畫」,筆畫也。
故「十」祇是某個字的一部分筆畫,而不是指一個完整的「十」字。
「十畫都未有一撇」,那如果「十」畫再有一撇,將會是甚麼字?
我想大家都想到了,
沒錯,是個「才」字。
嗯!甚麼?有人說是個「千」字!說「千」字的,一定是個經常寫倒筆字的,讀書時,先生打手板打得少了。
「才」的意思是「剛剛開始」。
「十畫都未有一撇」的意思就是「連剛剛開始也算不上」。也即是說,根本就還沒有開始。
順便提一下,
「才」字現在一般寫作「一亅丿」,不過古代是寫作「一丨丿」,中間一畫是豎(丨),而不是豎鈎(亅)。
《說文解字》:「艸木之初也。从丨,上貫一,將生枝葉。」
[此帖子已經被作者於2007-6-22 20:12:03編輯過]

老鄉,真係唔該晒呀

果真如此?

此字為“才”?

唔係扌,係才。

話時話吖,點解啲北老又誤生“八字都未有一撇”,可有緣由?

以下是引用YJP在2007-7-3 11:25:26的發言:

唔係扌,係才。

話時話吖,點解啲北老又誤生“八字都未有一撇”,可有緣由?

佢哋係咪想讲"没有一撇",但发咗懒音,又或者记低呢句话嗰个人唔识字,写错啊咗.

《現代漢語詞典》:

八字沒一撇

比喻事情還沒有眉目

八字以撇為首,冇錯。
人哋讲嘅系“八字”,唔系“‘八’字”!