QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3619|回復: 19

[初級教程] 广州方言字词(2b)

广州方言字词(2b)
字   广州话拼音注音   普通话      例                     释     字序     
太2  tAi.     态     tài      <广>太空褛(滑雪 衫).            2813
奇2  kei*     其     qí        <广>出奇(离奇).                2824
省2  sAng/  沙肯切 shěng  <广>指广州:省港大罢 工.         2869
雀4  zoeg/   酌/    què      <广>禾花雀(麻雀).              2876
叻2  lEg-     拉吃-切lè        <广>聪明;能干:叻仔.你真系 叻.   2904
嗰   go/      个/    gè        <广>那:嗰日(那天).嗰个(那 个).  2922
呔3  tAi-     太-    tāi      <广>轮胎:车呔. [英 tyre]       2948
呔4  tAi-     太-    tāi      <广>领呔(领带). [英 tie]       2949
呃2  ngag-   瓦扼切 è          <广>呃(骗).呃人(骗人).         2953
听3  ting-     他英切 tīng    <广>听日(明天).听朝(明天早 上). 2971
味3  mei/      未/    wèi      <广>一味(老 是).                2996
咁1  gam.      甘.    gān      <广>这么;那么:咁 多.            3002
咁2  gam.      甘.    gān      <广>多么:咁靓(多么漂 亮).       3003
咗   zo/       左     zuǒ      <广>了:食咗饭(吃了 饭).         3007
呢3  ni-       脑衣切 ní        <广>呢个(这个).呢啲(这些).     3032
咭2  kad-      咳     jī        <广>卡片:咭片(卡片).[英 card]  3044
哋1  dei`      地     dì        <广>们:我哋(我们).人哋(别人)   3051
哋2  dei/      地/    dì        <广>红红哋(有点红).            3052
哗3  wa*       华     huá      <广>表惊讶:唷,嗬:哗,真靓啊.    3074
响2  hoeng/    享     xiǎng  <广>在:响边度(在哪里)?         3080
响3  hoeng/    享     xiǎng  <广>从:火车响广州开出.         3081
咩2  mE-       么爹切 miē      <广>吗:重唔知道咩(还不知道吗)? 3099
咪2  mai"      米     mī        <广>不要;别:你咪理(你别理).    3101
唛1  mag-      么刻切 mài      <广>商标:唛头. [英 mark]       3112
唛2  mag-      么刻切 mài      <广>筒形铁罐头:牛奶唛.         3113
唛3  mag-      么刻切 mài      <广>量词:一唛米(一筒米).       3114
哽2  ang/      莺/    gěng    <广>硌:石仔哽脚(小石子硌脚).   3123
唔3  m*        吾     wú        <广>不:唔怕(不怕).唔系(不是).  3126
唔4  m*        吾     wú        <广>唔使(不用,不必).           3127
唞1  tao/      透/    dǒu      <广>唞气(呼吸;喘息).           3128
唞2  tao/      透/    dǒu      <广>歇;休息:唞下先(先歇一下).  3129
唞3  tao/      透/    dǒu      <广>早唞(晚安).                3130
喺   hai/      系/    xí        <广>在:喺边度(在哪里)?         3140
喺   hai/      系/    xí        <广>从:喺边度嚟(从哪里来)?     3141
唥   lang`     冷`    léng    <广>含`唪唥(全部)              3150
啩   gwa.      卦     guà      <广>吧:唔系啩(不是吧).         3170
啫1  zE-       者-    zé        <广>只不过:十几斤啫.           3171
喐1  yug-      郁     yù        <广>动:咪喐(别动).喐手(动手).  3178
喐2  yug-      郁     yù        <广>喐下(动不动).              3179
啮2  ngAd`     牙达切 niè      <广>磨:瞓觉啮牙(睡觉磨牙).     3188
啱1  ngAm-     岩-    yán      <广>合适:啱身(合身).           3192
啱2  ngAm-     岩-    yán      <广>对;正确:讲得啱(说得对).    3193
啱3  ngAm-     岩-    yán      <广>啱啱(刚刚).啱好(正好).     3194
啲1  di-       多衣切 dì        <广>啲(些):有啲人.好啲.        3200
啤2  bE-       巴诶切 pí        <广>啤牌(扑克牌).              3203
嗒3  dAb-      答-    dā        <广>咂食:嗒糖(咂糖果).         3232
喊2  hAm.      涵.    hǎn      <广>哭:细细声喊(小声哭).       3240
喉2  hao*      侯     hóu      <广>喉干(口渴).                3255
喼1  gib-      劫-    jiē      <广>同"箧"(小箱):皮喼(皮箱).   3257
喼2  gib-      劫-    jiē      <广>喼帽(鸭嘴帽).[英 cap]      3258
嘅2  gE.       哥诶切 kǎi      <广>的:我嘅.啱嘅.              3270
架#1 ga.       架     jià      <广>的(表示强调):佢好叻架#.    3275
架#2 ga.       架     jià      <广>的吗:你识得佢架#?          3276
嗌3  Ai.       隘     ài        <广>喊叫:大声嗌.嗌交(吵架).    3307
嗍2  sog.      朔     suō      <广>喘气:走到嗍气.             3309
啷1  long/     浪/    làng    <广>刷洗:啷干净只碗.           3312
啷2  long/     浪/    làng    <广>漱:啷口(漱口).             3313
嘞2  lAg.      拉吓切 lei     <广>助词,了:我识做嘞.          3319
嘈2  cou*      曹     cáo      <广>咪嘈生晒(别吵吵闹闹).      3321
嘢1  ye"       野     yě        <广>东西:买嘢(买东西).         3330
嘢2  ye"       野     yě        <广>事:做嘢(做事).             3331
嘥1  sai-      徙-    sāi      <广>浪费:又嘥好多钱.           3334
嘥2  sai-      徙-    sāi      <广>嘥气(白费口舌).            3335
嘥3  sai-      徙-    sāi      <广>错过:嘥机会.               3336
嘥4  sai-      徙-    sāi      <广>诋毁;挖苦:咪嘥人哋啦       3337
嘛2  ma.       麻.    mɑ        <广>之嘛(罢了):三文-之嘛.      3339
嘛3  ma*       麻     mɑ        <广>嘛嘛哋(还可以).            3340
噉2  gam/      敢     dàn      <广>这样;那样:噉就好嘞.        3346
噉3  gam/      敢     dàn      <广>似的:苦瓜噉面(喻:愁眉苦脸).3347
随#  coeu*     随     suí      <广>气味;味:香随#.臭随#.       3348

[此帖子已經被作者於2007-6-20 7:45:12編輯過]
  始終認為「咁」「噉」分開為好,雖然前者係自造字,後者係假借字。
以下是引用余OK在2007-6-22 8:18:05的發言:
  始終認為「咁」「噉」分開為好,雖然前者係自造字,後者係假借字。

我一直都堅持區分,不過有唔少反對意見,之前喺論壇都辯論過好多次。

怎解要分?二者同母同韻同義,雖然一個係定語,一個係主語
而噉更係另一個字

可能寫做恁仲好

以下是引用中二仔在2007-6-22 16:41:26的發言:

而噉更係另一個字

可能寫做恁仲好

SO AGREE....

握手....

以下是引用中二仔在2007-6-22 16:41:26的發言:

而噉更係另一個字

可能寫做恁仲好

何為定語何為主語搞清未?睇嚟文法唔係好得,香港人亦唔例外。可嘆舊人連一堂文法課都未上過比今人更懂得如何遣詞造句。
[此帖子已經被作者於2007-6-23 21:03:03編輯過]
唔係好明余前輩嘅訓話......

"咁"和"噉"声调不同."咁"读gam33(中平调),"噉"读gam35(高升调).

咁

1. ni-pad- bou. ngAm-hou/ tung* go/pad- gam. fud.
     呢 匹   布   啱    好   同   嗰?  匹   咁  阔。
2. gam.yoeng/ zou` ngAm-m*ngAm- a.
     咁  样   做   啱    唔  啱   呀?
3.  sEng*yad` dou- gam. ai.gug` gAng/hai` yiu. da/fung- la.
     成   日   都   咁   翳 焗?,  梗    系   要   打  风   喇。
4.  doeu.  la. gei/hou/ gam.yoeng/ hou/ ngAm-
     对    喇, 几  好,  咁  样     好   啱。
5.  zoeg. gam.xiu/ sAm- nei" dung.m*dung. a.
     着    咁  少  衫,   你   冻   唔 冻   呀?

噉

1.  gam/zao` do-zE`sAi.
     噉  就   多 谢 晒。
2.  mou"lei*san*hei.gam/ nei" dim/a.
     冇  喱  神  气  噉,  你   点  呀?
3.  gam/ nei" zung`hai` zou/tao/ la-
     噉   你   仲   系   早  唞  啦。
4.  ngo" ying`wai* gam/ zou` m*to"
     我   认   为   噉   做   唔 妥。

在许多情况下, 咁样=噉 
1.  gam.yoeng/ zou` ngAm-m*ngAm- a.
     咁  样     做   啱    唔  啱   呀?
2.  doeu.  la. gei/hou/ gam.yoeng/ hou/ ngAm-
     对    喇, 几  好,  咁  样     好   啱。

[此帖子已經被作者於2007-6-24 21:29:53編輯過]

鄧前輩,你既然承認咁讀 gam3(禁音),又何來會有“咁樣”呢?

應該係“噉樣”=“噉” 喎。

关于上述"咁"与"噉"的区别,我是前几年听下列音像制品所做的记录:.
               普   通   话 .  广  州  话  对  照     
               日    常   用   语    9    9    9

(作者: 吴国庆  黄振英)

"咁样"是印刷在原书的。                    

[此帖子已經被作者於2007-6-25 0:58:32編輯過]
1.  ngo" ying`wai* gam/ zou` m*to"

2.  gam.yoeng/ zou` ngAm-m*ngAm- a.
3.  doeu.  la. gei/hou/ gam.yoeng/ hou/ ngAm-

以上三个句子的汉字(噉,咁样)抄自原书,拼音是我根据录音加上的.

噉就似乎係原書有錯喇,市面上好多打住教人粵語招牌嘅書都好唔負責任。廣東人都知道,只有“gam2 樣”,冇人會讀“gam3 樣”。
[此帖子已經被作者於2007-6-27 14:32:42編輯過]
以下是引用中二仔在2007-6-26 17:00:46的發言:

前輩嘅教訓同恁/咁/噉之間嘅區分有咩關係...?[em06]

唔好斷章取義,我係針對乜嘢係定語乜嘢係主語開嚟講嘅。先搞清楚文法再判斷有冇必要區分兩個用字。
以下是引用余OK在2007-6-22 16:57:53的發言:

何為定語何為主語搞清未?睇嚟文法唔係好得,香港人亦唔例外。可嘆舊人連一堂文法課都未上過比今人更懂得如何遣詞造句。

前輩嘅教訓同恁/咁/噉之間嘅區分有咩關係...?[em06]

你嘅意思即係針對文法嘅唔同而區分二字??

主語位於謂語前,是謂語陳述的對象<gam2
定語是名詞前面的修飾語<gam3

我諗係恁(定語)區分,不過就算我錯咗,我仲唔知將佢哋分開唔同嘅字有咩用.....

highyun 的意见是对的.我查了一下"最新粤语教程"58页158句,

158. hai` gam/ yoeng/ mE-

系噉样咩?

又查"实用广州话分类词典"426页:

噉样(噉音敢,样读第二声--同"噉".就噉样得嘞(就这样行了).

[此帖子已經被作者於2007-6-27 4:34:13編輯過]
1.  ngo" ying`wai* gam/ zou` m*to"

2.  gam.yoeng/ zou` ngAm-m*ngAm- a.
3.  doeu.  la. gei/hou/ gam.yoeng/ hou/ ngAm-

以上三个句子的汉字(噉,咁样)抄自原书,拼音是我根据录音加上的.

以上原文选自"广州话日常口音999",但是原书我一时找不着.

根据Highyun 的意见和我查证两本书的结果,上述三个句子应该改为:

2.  gam/yoeng/ zou` ngAm-m*ngAm- a.
     噉  样     做   啱    唔  啱   呀?
3.  doeu.  la. gei/hou/ gam/yoeng/ hou/ ngAm-
     对    喇, 几  好,   噉  样     好   啱。

噉样=噉
[此帖子已經被作者於2007-6-27 7:32:52編輯過]

在国内出版的粤语配书录音制品中,广州话表示"这样,那样"没有用"恁"的.

在开平话和台山话是用"恁"来表示"那",和"那里"的.例如:

恁卷书到恁.nen21 gin55 xi33  o33  nen215 ---开平话

恁卷书到恁.nin21 gun55 xi33  ao33  nin215 --台山话

(那本书在那里).

[此帖子已經被作者於2007-6-27 4:49:29編輯過]
查書有時靠唔住,尤其係唔權威嘅舊版書。[em03]
都系简化成”咁“好啦,麻烦。