QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3398|回復: 13

翻唱"孤雁"

原唱:陈百强      音乐制作:老伍一派

好耐冇上S兄地盘~~有D想念大家~~一依半晚三更整首翻唱歌送比你地,唱得唔好仲要大家多多见谅~~~玩得开心D

[em07][em07]
[此帖子已經被作者於2007-6-19 0:31:24編輯過]

老伍兄上星期send咗首伴奏畀我,可惜我有部分高音上唔到: (   如果有降調版就好喇。呵呵

惟有靜聽老伍兄演繹呢首名曲喇!

歌曲好古雅又帶點悲涼。

唔记得帮你降咗个KEY~~~SORRY拉~~`第日帮你搞掂~~~呵呵.[em07]
以下是引用highyun在2007-6-19 21:43:58的發言:

陳百強呢首歌竟然未聽過,聽落好似80年代初嘅武俠片主題曲。特意貼歌詞出嚟:

呢首係Danny早期作品,冇記錯的話係80年代初佢嘅第4定第5張個人大碟。

我感覺Danny早期作品中編曲和唱法比較古雅哀沉嘅都有好大比例,如《恩情》《失業生》《孤雁》等。不過亦是該年代其中一特色。

以下是引用lhk在2007-6-20 0:52:59的發言:

呢首係Danny早期作品,冇記錯的話係80年代初佢嘅第4定第5張個人大碟。

我感覺Danny早期作品中編曲和唱法比較古雅哀沉嘅都有好大比例,如《恩情》《失業生》《孤雁》等。不過亦是該年代其中一特色。

如果冇記錯,DANNY仔唱呢首《恩情》,應該就係《Interlude》嘅中文版啦。

陳百強呢首歌竟然未聽過,聽落好似80年代初嘅武俠片主題曲。特意貼歌詞出嚟:

驟響的槍聲已驚破沈靜/長空裏幾聲雁哀鳴/小小孤雁/流淚哀鳴/只剩只影/路難認/心裏害怕/蘆葦的深處/再起殺禽聲/不想多望/人面太猙獰/收拾痛楚路重認/風裏喚叫/從此不可聽/當初那些共鳴/瑟瑟秋風吹得更響/寒風冷而勁/振翅再飛快快上路/離開這兒的苦境/河邊滿地有浮冰/小小孤雁/流浪飄零/忍著痛苦/路重認/心裏害怕仍要掙紮求存/作千里長征/不想奢望/前路安寧/飽受痛苦膽戰心驚/雖已倦困/仍要飛躍重洋/怎管秋天再勁/懇請西風/幫它去沖/陪它去逃命/振翅遠飛/探索前程/行蹤縱然不定/願趕上當初那雁影/讓它再享昔日溫情

之前聽過老伍兄做嘅伴奏音樂,現在聽埋伍兄靚聲演唱,唱出咗嗰個年代DANNY仔特有嗰種略帶憂郁嘅FEEL。
[此帖子已經被作者於2007-6-19 23:45:56編輯過]
highyun`~~samkong~~`lhk~~好想念你地啊~~~~[em07][em07]

想念你,仍怀念你……

睇你哋估唔估到系边首歌嘅歌词!

以下是引用老伍一派在2007-6-21 1:01:38的發言:
highyun`~~samkong~~`lhk~~好想念你地啊~~~~[em07][em07]

虽然我迟到咗,你就唔写我名上去,你好小气喔!
以下是引用继续微笑在2007-6-21 15:29:42的發言:

虽然我迟到咗,你就唔写我名上去,你好小气喔!

点会望记得我地华兄咯~`哈漏~~~好耐冇见~~`[em07][em07]
好听啊首歌!楼主掂啊!

老伍兄...

sorry..我遲來了..

這首歌我也未聽過.

不過聽你唱, 感覺好舒服, 好用心. 有味道的. 有點蔡國權味道.

豆豆支持老伍兄!! 

支持啊!