QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 15079|回復: 12

[問音問字] “哄細路哥”呢個“哄”字廣東話點講咖?

“哄細路哥”呢個“哄”字廣東話點講咖?

tam5細佬哥

言+罙

俗字"氹"或"凼"

言罙>>http://140.111.1.40/yitic/frc/frc13148.htm

最早都係集韻類篇,可見係一個極後起嘅字.
再者正字通都註俗字.證明古書中從未出現

而且該字時占切,音蟾,音非"氹".....

我覺得本字可能係探,[言罙]一定唔係....(個人意見)

"??"是否為本字我都唔係好敢肯定,而呢個字嘅本字,我手頭上嘅資料多種多樣(不過香港好多書都支持"??"字)

有學者認為本字為"啗"(通"餂"同"餤"),又有人認為係"誔"(通"譀").重有D資料話係"譫"(又通"噡")同"?"

我個人比較偏向"啗"字

<管子.君臣下>:"有能以民之財力上啗其主而可以勞於為利誘"

<漢書.高祖本紀上>:"(劉邦)使酈食其,陸賈往說秦將,啗以利"

<舊唐書.王涯傳>:"開懷以示之,厚利以啗之."

<正字正確>話"??"為本字,稱其"言不實也".

廣州語研究前輩詹憲慈先在其<廣州語本字>中更將tam5 字細分

道:"以言騙人日'譀'(通"誔"),

" 以物誘人日'啗'"

不過講開又講,用"啗"字比言罙字好...起碼顯示無問題

[此帖子已經被作者於2007-6-18 17:02:54編輯過]

殺人王,好多謝你喎,但係唔該你唔好使用噉樣嘅人頭像噃,真係好肉酸嘅嗰圖。

D好嘢當然要攞出來同大家分享....

殺人王唔使懷疑啦

啗字好明顯係喎...
1,可以追訴到春秋嘅管子(管仲),證明唔係咩後起嘢
2,讀音方面亦都唔使懷疑

譀字係輕聲母,譫字更加唔同意思..
最離譜都係??,意思讀音都有好大距離....

不過今次令我明白一尐嘢,人人剩係識抄彭志銘.....

我都好欽佩殺人王大哥.

〔月覃〕

嗰個圖係唔係代表殺人王大哥嘅春嘅?HEHE

月覃>>http://140.111.1.40/yitic/frc/frc11089.htm

萬千兄,你講個字好似同[tam3]無乜關係啵........

以下是引用中二仔在2007-6-21 16:54:32的發言:

月覃>>http://140.111.1.40/yitic/frc/frc11089.htm

萬千兄,你講個字好似同[tam3]無乜關係啵........

廣州方言詞典係咁講嘅

氹返..?
以下是引用馬萬千在2007-6-21 21:26:05的發言:

廣州方言詞典係咁講嘅

原來係恁....可見尐方言字典詞典嘅內容唔可以盡信,不過多謝你嘅意見