QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 6873|回復: 16

[資料收集] 關於“大便”嘅其他粵語講法及來源

資料收集,如“開大”、“爆石”等,主要想了解出處、來源。
[此帖子已經被余OK於2007-6-26 19:52:46編輯過]

出處就真係難以考究....關於呢種詞彙普遍來自粵語口語.至於係咪每個詞都有佢嘅故事就真係唔多清楚.....

但係單從字面上"開大","爆石"都好容易理解佢嘅意思.

而"出恭"係比較"古雅",粵語中依然保留

"出恭"點嚟咖?

排泄糞便。明代考試設有出恭入敬牌,士子如廁通便,須先領牌,故稱通便為出恭。且稱大便為大恭,小便為小恭。元˙鄭光祖˙三戰呂布˙第三折:兩匹馬滾在一處,我要下馬出恭文明小史˙第三十五回:毓生急急的要去出恭,託悔生暫時照應店面。

http://140.111.34.46/cgi-bin/dict/GetContent.cgi?Database=dict&DocNum=117100&GraphicWord=yes&QueryString=出恭

明代科考嘅时候,为咗严肃考场纪律,学子监有规定,每个班都有一块牌,上面写住“出恭入敬”,凭牌进出茅厕同考场,以防生员擅离串通。

考试嘅时候,凡系考生要离席去茅厕,都必须先领取呢块牌方可出行,而且重要毕恭毕敬噉去申领咗先可以办自己嘅事情。

于是,啲考生就将如厕称为“领出恭牌”,后来就简称“出恭”,以示自己要去方便。

“如厕”喺古时候重有“便旋”、“行清”、“更衣”等讲法——其中以“更衣”比较常见。

扎马……
關於"屙屎"呢個詞,好似以前有人開個一個貼收集過...唔知去咗邊
  對細路仔戲謔式嘅講法係「屙bek6 bek6」;關於shit都有好多種講法:屎、nan1、ke1、蕉、kang1(呢個係順德話)……

講到 ke1﹐下便幾句錄自馬恩島(Isle of Man)語字典。fficeffice" />

http://www.gaelg.iofm.net/DICTIONARY/dict2/K.html

keck ~ dung, faeces, excrement, droppings, ordure, crap, shit
keck moddee ~ dog dung
keck y vooa ~ cow dung
keckagh ~ shitty, excremental
keckey ~ shit, excretion, defecate, dung, excrete, dunging, shitting, defecation
yn keckey shooyl ~ dysentery
keckeyder ~ shitter
keckit ~ defecated
kecklys ~ night soil
kecksee ~ good-for-nothing, dirty person

奇唔奇怪呢﹖

重有「踎坑」
攞堆
以下是引用李四在2007-6-20 0:08:59的發言:
攞堆

你想话“擺堆”系嘛?

打錯字!!
更正:〔擺堆〕

大便响广东话重可以作为名词, 即係屎

如果作为动词, 重可以用"解手", 同埋一个隐晦啲嘅称呼, 就係"方便"嘞.

以下是引用H3在2007-6-19 22:22:10的發言:

大便响广东话重可以作为名词, 即係屎

如果作为动词, 重可以用"解手", 同埋一个隐晦啲嘅称呼, 就係"方便"嘞.

“解手”同“方便”通常係指“開細”。
以下是引用highyun在2007-6-19 23:15:49的發言:

“解手”同“方便”通常係指“開細”。

原来搞错

仲有个屙[茄]