QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3212|回復: 15

[八卦時聞籮] [TVB新聞]回歸十年, 内地詞彙漸普遍

很好...香港人融合呢D詞彙好似係無人逼佢地嘅,貌似係自願咁變化緊.

都好嘅,以後港人北上搵大陸人嘅錢,熟悉呢D詞彙唔使畀人當"港燦"

突然谂起呢段片, "九七前后(马照跑)"
[此帖子已經被作者於2007-6-19 15:46:20編輯過]

年來,越來越普及的新詞彙,很多是內地用語。

又講明咗粵語容易接受外來詞。

幾號嘅新聞?

新闻节目噃!
近朱者「赤」.我諗喺安特偉普嘅老廣州聽呢啲廣東話,同埋好似「釘子戶」噉嘅詞彙,聽度頭都大曬.

系啰!正一系不知所谓!

外来文痞入侵本地传媒喉舌,破坏本地语言文化生态使然!

http://bbs.cantonese.asia/dispbbs.asp?boardid=120&ID=6421&replyID=7884&skin=1

请大家留意呢几日“时事光明顶”嘅公告!

哈哈哈。。。

畀我搵到,係14號嘅新聞。。

你冇嘢系嘛?明明系寻晚嘅电视新闻报道噃!
  今晚新聞都有,不過睇睇吓畀cut咗,邊位得閒貼埋出嚟啦。
彭志銘講得啱啊,大陸啲詞帶有好強烈嘅感情色彩,極端化,呢個一向係CP特色。
以下是引用余OK在2007-6-18 23:30:30的發言:
  今晚新聞都有,不過睇睇吓畀cut咗,邊位得閒貼埋出嚟啦。

今晚新聞好似係講“問責文化是否促進民主進程”。
以下是引用卢总在2007-6-18 18:17:48的發言:
你冇嘢系嘛?明明系寻晚嘅电视新闻报道噃!

唉,原來搞錯咗,係17號嘅先至啱。。。

梳你梳你。。。

「問責文化是否促進民主進程」出街?開玩笑--譜語。

好,等我睇吓先。。。

TVB嘅新聞似返啲新聞,隔離臺嗰啲新聞已經染紅晒,連溫總回覆個阿婆封信都攞嚟報道,越嚟越冇新聞價值。
講返上面段報道,最難頂都係懵伯嗰句“搞上去”,估唔到今日嘅中文畀人搞到如此不雅!
另外對彭生嘅採訪已經表明TVB嘅立場:對呢啲詞彙大陸化持否定態度多過肯定。