QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 6327|回復: 6

盧海鵬試咪---黃偉文

呢種方式幾好....

果然有創意同獨樹一幟

盧 海 鵬 的 押 韻 有 多 迷 人 呢(黃 偉 文)

本 周 內 幕 盧 海 鵬 的 押 韻 有 多 迷 人 呢 ? 
以 下 是 你 們 娛 樂 圈 內 人 未 聽 過 的 真 人 真 事 , 圈 內 關 係 者 , 卻 幾 乎 無 人 未 聽 過 。
你 知 道 甚 麼 是 現 場 表 演 綵 排 時 的 「 試 咪 」 嗎 ? 總 之 就 是 叫 個 表 演 者 出 來 , 在 台 上 用 咪 講 些 東 西 , 測 試 一 下 系 統 , 一 般 來 說 , 100 個 表 演 者 , 99 個 都 是 這 樣 試 咪 的 , 「 Testing ! Testing ! one two three four ! 試 咪 ! 試 咪 ! 」

但 盧 海 鵬 的 試 咪 方 法 卻 獨 一 無 二 , 聽 說 二 十 年 前 他 已 開 始 運 用 他 這 套 自 創 的 方 法 , 讓 例 行 公 事 變 得 滿 場 大 笑 , 盧 海 鵬 的 試 咪 方 法 , 只 有 一 句 話 , 就 是 「 盧 海 鵬 試 咪 , XXXXX 」 對 不 起 , 那 五 個 字 我 不 能 在 這 裏 寫 出 來 , 但 可 以 為 你 提 供 三 個 破 案 貼 士 :
1. 第 二 個 字 是 「 你 」 字
2. 第 三 、 四 個 字 是 一 個 和 你 有 直 接 血 緣 關 係 的 親 人 。
3. 這 五 個 字 和 「 盧 海 鵬 試 咪 」 完 全 押 韻 。
( 唉 , 仲 未 估 到 呀 ? 中 間 當 然 有 兩 道 「 門 」 啦 ! )

係咪誤導人嘅IQ題?

之唔系“卢海鹏试咪,屌你老母閪”啰——有乜好忌讳?

一不做二不休,帮我啲世叔伯作埋佢:

卢海鹏试咪,屌你老母閪。有乜好忌讳?听唔到再嚟!

真系?

拒会讲出甘既野?

PS:我前排搭火车都有撞到拒-.-

有几出奇?娱乐圈千奇百怪,乜都有。

以前粤剧戏行里面大把人改编啲唱词嚟搞笑啦。

明星都系凡人一个,爆下粗讲下咸湿笑话嚟调剂一下生活系好平常嘅事。

我好想知道以前霑叔点样用“18个字嘅粗口”去问候人——边个知道嘅话,唔该话声我知,寡人重重有赏!

Wyman呢篇係报纸专栏,梗係要忌讳吓啦,讲粗口确实係要分场合嘅,其实人地都讲得好白啦~